Plinten dienen ter afwerking van de naad die gehouden moet worden. Wij noemen dit de zwelnaad. Hout werkt, dit betekent dat het uitzet en krimpt. Om te voorkomen dat hout tegen de muren aan loopt en te klem komt te zitten wordt dus de zwelnaad aangehouden.
Langs of om alle muren, drempels, kozijnen, verwarmingsputten, stiepen, staanders, radiatorbuizen komen vlakplinten. Soms kan gekozen worden om de zwelruimte rond bijvoorbeeld radiatorbuizen anders af te dekken dan met vlakplint, maar dat is een optie die u zelf kunt kiezen. Er zijn rozetten in hout uitvoering, bijvoorbeeld eiken hout die rond de radiator buizen passen.
Bij een eiken massieve planken vloer, zwevend gelegd (niet vastgemaakt aan de bestaande vloer) moet circa 2 cm vrijgehouden worden aan beide lange kanten. Een massieve planken vloer mag zwevend niet breder dan 5 meter worden gelegd. Heeft u een bredere kamer, dan wordt geadviseerde de planken te verlijmen aan de bestaande vloer.
Bij een multiplanken vloer, zwevend gelegd moet circa 1,5 cm vrijgehouden worden als de kamer niet breder is dan 6 meter. Is de kamer breder dan 6 meter en niet breder dan 9 meter, dan moet circa 2 cm worden aangehouden. Is een ruimte breder dan 9 meter, dan wordt geadviseerde de vloer te verlijmen aan de bestaande vloer.
Bij verlijmde vloeren kan een zwelruimte worden aangehouden op de lange kanten tussen de 0,5 cm en 0,8 cm.
Aan de lengte kanten van de planken, aan beide kanten hoeft niet veel zwelruimte aangehouden te worden bij houten vloeren. Hout werkt namelijk niet in de lengte. 0,5 cm is genoeg.
Laminaat moet rondom 1 cm vrijgehouden worden tot breedtes van circa 6 meter. Is de breedte of lengte langer dan 6 meter, dan 1,5 cm vrijhouden. Overigens mag een laminaat vloer in de lengte niet langer gelegd worden in één stuk dan circa 8 meter. Als de ruimte langer is dan moet een zwelnaad, ook wel dilitatievoeg genoemd, worden aangebracht.
Voor precieze inschattingen van de aan te houden zwelruimte te kunnen maken, dient een specialist de situatie terplekke te beoordelen.
Wilt u hoge plinten plaatsen, dan moet u rekening houden met de dikte van de hoge plint en de breedte van de aan te houden zwelnaad. Zeker wanneer u de vloer zwevend gaat leggen. Hierboven kunt u lezen dat de zwelnaad voldoende ruim moet zijn.
Als een zwelnaad niet breed genoeg blijkt, dan zal de vloer aanlopen tegen de muur. Als de vloer dan nog verder uitzet, dan zal hij ergens naar boven komen.
Hout zet uit als het gevolg van het toe- en afnemen van de luchtvochtigheid. In Nederland kan de luchtvochtigheid van bijna 100% tot rond de 20% varieëren. Dus in Nederland is relatief veel werking.
Een vlakplint is circa 28 mm breed en 6 mm dik, met een schuin afgerond kantje. De plinten zijn nodig om de vloer netjes af te werken bij de muren langs. Langs de kanten zit de zwelruimte aan de lange kant tussen de muur en de vloer. Op de kopse kanten zit tussen de muur en de vloer ook iets ruimte om de vloer (laminaat meer ruimte dan bij houtenvloer) te kunnen laten glijden over de constructie vloer als hij gaat werken. Hij komt dan niet klem tegen de muur aan. Dus rondom de vloerplanken zit overal een naad. Deze wordt afgedicht/afgewerkt met de vlakplinten. De vlakplinten worden in een buitenhoek in verstek geplaatst. In een binnenhoek ook wel eens haaks, maar ook wel eens in verstek. Dat mag u zelf weten. In theorie zouden de plinten op de lange kanten bij een uitzettende vloer los moeten komen. Dit gebeurt ook wel eens, maar meestal gaat het goed. Als er 1 is losgekomen moet deze weer vastgespijkerd worden. Vaak komt hij daarna niet meer los.
Met een plintenschaar kun je de plintjes op maat knippen.
Opstaande plinten monteren is veel moeilijker en tijdrovend dan het plaatsen van een vlakplint. Opstaande plinten worden geplakt tegen de muur of gespijkerd of in een combinatie tussen de twee manieren.
De plinten niet altijd strak tegen de muur aan monteren. Geen muur is recht. Als een muur wat golft, dan is het verstandig de plint niet mee te laten golven. Dit valt enorm op en is lelijk. Beetje middelen is verstandig. De naad aan de bovenkant dicht kitten en dan is het zichtbare resultaat vaak het meest bevredigend.