Ontstaan van Holtz

Als hout je hobby en je brood is

Holtz vloeren in Groningen bestaat al meer dan 14 jaar. Het is een familiebedrijf. Wij, de drie gebroeders, zitten echter al meer dan 25 jaar in de houten vloeren. Wij hebben in verschillende samenstellingen samengewerkt in die 25 jaar. Het bedrijf in zijn huidige vorm is ontstaan midden jaren negentig.

In begin jaren negentig waren wij allen begin 20. Al tijdens schooltijd hadden wij gezamelijk een aantal bedrijven gehad. Een bedrijf dat succesvol was, was de productie van Oud Hollandse spelletjes. Dat ging heel goed tot dat de hoofdafnemer in één keer niets meer afnam.

Alle bedrijvigheid die werd ondernomen had altijd te maken met hout. Deze interesse voor hout ontstond in onze jeugd jaren. Via een kennis van onze ouders leerden wij een houtmaniak kennen. Deze houtmaniak maakte mini bijzettafel setjes in een fabriek die naast het huis onze oma was gelegen. Elke keer als wij naar oma gingen, gingen wij ook even bij de houtmaniak kijken. Hij heet Abram. Via hem zijn wij met hout begonnen. Tot op de dag van vandaag werken wij samen met hem.

Moeizame start begin jaren negentig

Het was geen gemakkelijke tijd begin jaren negentig, in ieder geval niet voor ons. Een bedrijf willen beginnen met weinig middelen en geen mogelijkheid tot lenen, is niet makkelijk. Dat is nu niet makkelijk en toen ook niet. Door te werken bij een baas en het gespaarde geld te investeren in mogelijke goede handel, leverde ons ervaring op als zelfstandige ondernemers. Vooral werden wij wijzer van de vele fouten die wij maakten.

Met 50 kilometer per uur over de snelweg

Wij hebben het nog vaak over die tijd en dan vooral over de risico's die wij namen. Ik kan mij nog goed een ritje over de A7 herinneren met onze oude daf bus. Achter de bus hing een veel te kleine kar met veel te veel en veeeel te lange balken. Wij konden niet harder dan 50 rijden, anders zwaaiden wij zo van de weg. Net voor wij in Groningen kwamen werden we verdorie van de weg gehaald. 'Kon je iets verdienen en waren we het eigenlijk, voordat dat was gelukt, ook al weer kwijt'. Wat hebben wij veel van dit soort problemen mee gemaakt. Alleen al de ellende die wij met die daf bus hadden.

Berg larix hout

Wij hebben een keer een industrieterrein gekocht in Uithuizen. Er stond geen bedrijfspand op en er stond geen hek omheen. Wij hebben er toen een tuinhuis achtig schuurtje opgezet. Wij draaiden er kegels op een draaibank. Het huisje was zo klein dat een plank zagen al niet mogelijk was vanwege de lengte. Wij hadden eigenlijk geen goede handel, behalve het maken van kegels.
Toen kregen wij in eens de vraag of wij interesse hadden in een partij larix hout. Deze partij was door een Nederlander (oud papierhandel Blijham in Sappemeer) verkregen door een soort ruil handel (afgekeurde pampers voor hout). Wij mochten de partij opslaan op ons terrein en als wij er iets van gebruikten, dan konden wij het hout betalen (soort commissie basis). De partij was zo groot dat het hele terrein vol kwam te staan met een gigantische hoeveelheid hout die enorm hoog was op gestapeld. De gemeente en anderen waren hier niet blij mee. Wij wisten eigenlijk helemaal niet wat we met dat hout moesten. Het hele dorp had het er over en wij moesten dus ook die partij verwijderen! Dat was geen succes.

Toentertijd waren wij kennis, ervaring en netwerk aan het opbouwen. Zo zagen wij het niet, want wij wilden direct succesvol zijn!
Heel langzaam aan kregen wij steeds meer goede kansen.

Al doende leert men

Zo konden wij een partij eiken parketstroken slopen uit een kazerne in Le Mans. Het was er winter en koud. Wij sliepen in het te slopen gebouw zonder voorzieningen. Onderweg naar Frankrijk verloor één van de broers ook nog eens zijn auto op de tol weg tussen Lille en Parijs. De auto verloor het koelsysteem dat net was gerepareerd.

Wij huurden een loods in Oude Pekela, daar ging het hout naartoe. Wij bewerkten het hout daar tot herlegbaar parket.
Wij hadden inmiddels een advertentie geplaatst in de telegraaf. Daar reageerde een architect uit Amsterdam op. Deze architect wilde zijn huis laten beleggen. Dat hebben wij gedaan en hij was en is nog steeds zeer tevreden over zijn vloer.

Bijna niemand heeft nog zo'n origineel oude vloer. Vaak gaan de vloeren teniet na een verbouwing. Ze komen bijna nooit terug want het eruit halen gaat vaak grof.

Laat de architect nauw een gerenormeerde zijn. Zijn clientèle bestond en bestaat nog steeds uit grachtengordel elite en adel. Hij was zo blij enthousiast over de vloeren die wij konden aanbieden dat hij ze ook bij zijn klanten ging aanbieden. Zo gingen wij dus van de ene klant naar de andere klant. De bal was gaan rollen en ook nog eens in een segment van de markt waar wat te verdienen was.

Bekende Nederlanders

In één keer zaten wij bij bekende Nederlanders aan de koffie tafel. Zo kan ik mij herinneren dat mijn broer met zijn hulp met Reinout Oerlemans aan de koffie zaten. Het mooie was dat de hulp Reinout, Arnie noemde. Mijn broer en Reinout zeiden er allebei niets van want het was gewoon super grappig. Om zoiets kunnen wij jaren later nog hard lachen.

De meeste projecten waren in Amsterdam en het Gooi. Het werd een zeer goede leerschool voor ons. Wij kwamen er achter dat wij nog veel moesten leren. Eén ding dat wij niet hoefden te leren was de klant tevreden te maken. Dat lukte altijd. Dat was ook onze kracht. Wij waren zeer flexibel en dat werd gewaardeerd.
De meeste klussen die wij hadden vonden plaats in een volledig te renoveren pand. Wij hadden dus altijd te maken met een Amsterdamse hoofdaannemer. Deze mannen zouden wij willen omschrijven als onbetrouwbare lamzakken (uiteraard zijn er positieve uitzonderingen). Omdat wij gedwongen werden om met dit soort lieden om te gaan moesten wij wel "harder" worden. Dit wilden wij niet en het zit ook niet in onze aard, maar om een goed resultaat te bereiken, moesten wij wel. Al dit soort ervaringen komen ons nu steeds meer van pas. Wij zijn geen geboren succesvolle zakenlieden. Dit hebben wij toch echt ons zelf moeten aanleren. Nog steeds zijn wij niet commercieel ingesteld.

Tropen jaren, start showroom Midwolda

Na vele tropenjaren en elke week in Amsterdam te zitten, wilden wij ook wel eens wat makkelijker klussen hebben. Wij liepen op een keer tegen een aantal zeer succesvolle houten vloeren verkopers aan in Westerhoven (ESCO Vloeren). Wij hebben toen het idee opgevat ook een showroom te beginnen en afnemer te worden van de groothandeltak van ESCO vloeren. Dit was in 2005. Onze zwager had een boerderij leegstaan in Midwolda. In 1 van de schuren hebben wij toen een showroom gemaakt. Al tijdens de opening verkochten wij onze eerste vloer. De start was goed en het bleef goed gaan.

Showroom Holtz houten vloeren Groningen Midwolda Winschoten

Helaas voor ons moesten wij dit pand verlaten vanwege de provincie die de activiteiten te grootschalig vond. Zo kwamen wij dus in Haren (net onder de stad Groningen) terecht. In Haren verloren wij de klanten uit Oost-Groningen en kregen wij klanten uit Haren en omgeving. Gelukkig liep de aanloop in Haren ook direct goed.

Verhuizing Haren (Groningen)

Niet veel later begon de huizen crisis en de banken crisis. Feitelijk was elke bank failliet of failliet aan het gaan. Werd voor de crisis 6 uit de 10 vloeren betaald uit een bouwdepot, toen de crisis begon liep dat terug tot bijna 0 uit de 10 vloeren.

Houten vloeren showroom Haren Groningen Holtz

De omzet liep dan ook hard terug. Nu kwamen onze ervaringen ons van pas die wij hadden opgedaan toen wij nog jong en dom waren. Toen wij jong waren wilden wij nog wel eens ruig met geld omspringen. Dat hebben wij toen ook vrij snel afgeleerd. Geen dikke auto's en dure vakanties dus. Wij konden makkelijk inkrimpen. De vaste lasten waren al laag. De crisis heeft geduurd tot begin 2016. Toen hebben de banken besloten om weer geld te gaan uitlenen voor de aankoop van woningen. Het is niet meer zoals het voor de crisis was maar toch wel een stukje beter.

Verhuizing naar groter pand

In Haren waren wij inmiddels huis leverancier geworden. Onze reputatie was en is nog steeds zeer goed. Toch zijn wij verhuisd, weg uit Haren. Het pand in Haren was klein en daarom hadden wij nog enkele andere ruimtes gehuurd. Maar dat is niet handig werken. Wij kregen aan het eind van de crisis de kans om heel goedkoop een pand te huren in Groningen dat wel genoeg ruimte had om onze wensen te laten uitkomen.
Toen hebben wij de beslissing genomen om weer te verhuizen.

Het is inmiddels 2019 en wij denken dat wij hier nooit meer weg hoeven met het bedrijf. Het bevalt ons zeer goed aan de Ulgersmaweg in Groningen.

Wij willen u bij deze graag uitnodigen om een kijkje te nemen in onze showroom, mocht u opzoek zijn naar antiek oude houten vloer, nieuwe houten vloer of laminaat.