Antieke vloeren

Parketmeesters uit Groningen

Wij maakten onlangs onze eerste verschijning op de Nederlandse televisie in het populaire programma BinnensteBuiten op KRO-NRCV. Het programma concentreert zich op het ontwerpen van interieurs, tuinieren en koken, en streeft ernaar om ideeën en inspiratie te bieden voor het creëren van een comfortabel en aangenaam huis.

Holtz Vloeren komt in de aflevering van 14 april 2023 naar voren, samen met een Barneveldse zuilvelboerderij en de metamorfose van de woonkamer in een krakteristiek huis. Daarnaast worden wij in het zonnetje gezet in de rubriek 'Vakwerk'. Eigenaar, houtbewerker en parketlegger Maurits Wieringa neemt mee in de wereld van vloeren. We laten u graag zien hoe een antieke vloer wordt gerestaureerd en gelegd in een visgraatmotief. Ook leggen we uit hoe Holtz Vloeren al jarenlang hoogwaardige houten vloeren maakt en hoe elk stuk hout met zorg wordt geselecteerd en bewerkt.


Parketmeesters uit Groningen
Klik op de link om het vakwerk van Maurits Wieringa van Holtz Vloeren te bekijken: https://binnenstebuiten.kro-ncrv.nl/vakwerk/video/parketmeesters-uit-groningen.

Holtz Vloeren is al meer dan 25 jaar de specialist!

Geschiedenis antieke vloeren

Het huidige Holtz Vloeren in Haren (Gr.) vindt zijn oorsprong in de inkoop en verkoop van oude, antieke houten vloeren. Jaren voor Holtz Vloeren zich als zodanig in Haren vestigde, importeerden, bewerkten en verkochten wij, de Holtz-gebroeders al oude, antieke houten vloeren.

Wij reisden heel Frankrijk af op zoek naar oude vloerdelen. Die vonden wij in te slopen of te renoveren landhuizen, kazernes, villa's overheidsgebouwen en kloosters. De oude houten vloeren werden uit de gebouwengesloopt en naar Nederland getransporteerd.
Er liggen, of beter gezegd, lagen vele tienduizenden vierkante meters parket in genoemde gebouwen. Eerst werd dit parket, veelal gemaakt van Frans eiken vloeren of andere houten vloeren, door ons zelf uit de gebouwen gesloopt en naar Nederland gebracht. Na verloop van tijd werden de eiken vloeren (houten parket) ingekocht bij franse slopers die wij inmiddels wisten te vinden. In Nederland aangekomen werden de spijkers er uitgehaald. De veer werd er vervolgens afgeschaafd. De zijkanten en boven kanten werden bijgeschaafd en de eiken plankjes werden weer voorzien van een nieuwe veer en groef. Het parket was zodoende weer goed te leggen.

Dit eiken vloeren parket is vaak ouder dan 130 jaar en heeft een zeer authentieke uitstraling. Dit worden fantastische houten vloeren gemaakt van originele oude vloeren die in onze werkplaats weer legklaar gemaakt worden, die reeds meer dan 100 jaar oud zijn.

Antieke eiken parketstroken herlegbaar maken

Het werken met  deze zeer oude vloerdelen is ingewikkeld en brengt vele uitdaging met zich. Geen partij is gelijk, altijd zijn er maat- en uitstralingsverschillen, zelfs binnen partijen. De partijen zijn ook vaak verschillend van leeftijd. De ene partij kan 100 jaar oud zijn, de andere 130 jaar. Een partij van 130 jaar oud heeft een andere kleur en vaak ook andere maten dan een partij van 100 jaar oud. Dit terwijl de vloeren soms uit hetzelfde gebouw komen. Inmiddels hebben wij enorme ervaring opgebouwd met inkopen, verwerken, verkopen en leggen van deze vloeren.

Interesse van Nederlanders in historische vloerdelen

Via architecten in o.a. Amsterdam werd het parket verkocht aan mensen die iets extra’s overhadden voor echt oud hout of voor een echte houten vloer. "Je legt toch geen nieuwe vloer in een oud pand", wordt vaak gezegd. Vervolgens werd het parket en soms houten planken vloeren dus gelegd bij klanten vaak in het Westen van het land, meestal in de monumentale panden.

In die panden staan de houten vloeren natuurlijk goed. Mond op mond reclame deed de rest! Sinds die tijd, eind jaren negentig, hebben wij niet hoeven adverteren. Het bleek een gat in de markt.

Kind aan huis bij de Adel en bekende, rijke Nederlanders

De broers hebben inmiddels ook al bij vele bekende Nederlanders bijzondere houten vloeren gelegd. Ze hebben zelfs hout geleverd voor de wijnkelders van Steven Spielberg in Los Angeles, oud parket bij Reinout Oerlemans, adel, en leden van het koninklijk huis. De bewerkelijkheid van oud hout en het vakmanschap dat komt kijken bij het leggen van deze bijzondere houten vloeren bij de vanzelfsprekend veel eisende klanten, kost veel tijd.

Vandaag de dag is de “antiek look" een hele belangrijke trend geworden in de vloerenhandel. "We doen nog steeds ieder jaar een aantal vloeren in Amsterdam en Het Gooi, bijna allemaal in opdracht van architecten, en via via komen klanten vaak ook bij ons terecht. Deze vloeren doen we bijna altijd zelf omdat het zeer speciale vloeren zijn. We vinden dit dan ook mooie klussen om zelf te doen".

Gelegde antieke vloer

Levering, montage

Veel van deze vloeren beginnen in Nederland een tweede leven in oude grachtenpanden en andere oude panden waar van oudsher vergelijkbare oude vloeren lagen. Maar ook jongere en zelfs nieuwe panden krijgen er grandeur mee. Holtz levert en legt alle soorten oude/antieke vloeren wereldwijd. Veel verkochte vloeren zijn visgraat en hongaarse punt parketvloeren van massief eiken maar ook andere houtsoorten en motieven komen voor.

Holtz onderhoudt alle houten vloeren van het stadhuis van de gemeente Naarden. In de film is te zien hoe Holtz de eiken tapis vloer renoveert en weer een prachtige oude uitstraling geeft.

Oude vloer gemeentehuis Parijs

Hierboven ziet u Holtz op een sloopklus in het gemeentehuis in Parijs. Het massief eiken hongaarse punt parket wordt met de hand gesloopt en gesorteerd voor dat het naar Nederland wordt getransporteerd.

Vloer gemeentehuis Parijs

net gesloopte hongaarsepunt klaar voor transport naar Holtz.

 

Oude antieke eiken hongaarse punt in Amsterdam gelegd door Holtz

 

Hierboven ziet u de stapels gesorteerde eiken hongaarse punt staan, klaar voor transport naar Nederland, waar het handmatig wordt ontdaan van spijkers en klaar gemaakt wordt voor verschillende klanten.

Oude antieke eiken visgraat vloer gelegd in Amsterdam 10 jaar geleden Holtz

10 jaar geleden gelegd door ons een oude visgraat vloer in Amsterdam. Nu ingeroepen om een paar delen weer vast te leggen die los waren gekomen en een gedeelte te verwijderen.

Vloer 10 jaar geleden gelegd door ons een oude visgraat vloer in Amsterdam. Deze door ons geleverde en gelegde antiek eiken visgraat parketvloer mogen wij nu er weer uit halen uit bepaalde kamers. De visgraat gaat door de nieuwe eigenaar van het pand vervangen worden door tapijt.

grenen constructie planken Amsterdams grachten pand

Boven: extreem brede en wat smallere delen grenen met veer en groef. Het is een originele vloer die gerenoveerd is door Holtz in een grachtenpand in Amsterdam. Veel mensen kiezen ervoor deze orgininele vloeren te behouden en er geen andere vloer overheen te leggen. 

Oude antieke eiken hongaarsepunt met patina kleur, historisch eiken

 

antiek oude grenen vloer renovatie reparatie Amsterdams grachtenpand

Oude grenen planken constructievloer in Amsterdams grachtenpand gerenoveerd en behandeld met zeep.
Steeds vaker worden de constructie vloeren in het zicht gebracht.

eiken antiek parket hongaarsepunt groningen ubbo emmiussingel

Boven: De klant wilde een echte oude hongaarse punt zoals gezien in Parijs. Het hout is geweldig mooi uitgekomen na het licht te schaven. Dat het hout echt oud is maakt dat de sfeer zeer bijzonder goed past in het oude statige gebouw aan de statige zuidkant van de stad Groningen.

Eiken antiek parket hongaarsepunt Groningen

Boven: Het slaapvertrek is bijna volgelegd met de echte oude hongaarse punt. De sfeer is zeer authentiek geworden ook door de mooie radiator ombouw. 

Eiken antiek parket hongaarsepunt Groningen drempel   Antiek oude eiken visgraat parketvloer in Lille Frankrijk

Boven: Antiek oude eiken visgraat parketvloer. De vloer ligt in een oud pand in Lille, Frankrijk. Wij gaan hem eruit halen en naar Nederland brengen. Zie de kopsekant naden, deze zijn ontstaan door verzakking van het pand.

Oude eiken patroon vloer die gesloopt gaat worden uit pand in Frankrijk

Boven: een prachtige motiefvloer van massief eiken met ladder motief.

Antiek oude herschaafde eiken visgraat vloer Frankrijk Groningen Holtz   Oude grenen planken, net gesloopt uit franse boerderij op het platteland

Boven: u ziet brede grenen verdiepingsvloerdelen, de spijker gaten zijn nog zichtbaar.

Oude grenen planken worden door Holtz geplaatst in een pand aan het vondelpark in Amsterdam van een heel bekende Nederlander

Boven: oude brede grenen vloerdelen worden naar binnen gebracht door de transporteur. Holtz zal de vloer installeren in een woning van een klant in Amsterdam.

Oud eiken parket gesloopt en opgestapeld klaar voor transport door Holtz naar Nederland

Boven: de stapels gesorteerde eiken stroken staan klaar voor transport. De kleur van het eiken is zeer uniek.

Oud eiken parketstroken gesloopt in Frankrijk door Holtz

Boven: u ziet hier een partij klaar staan voor transport naar Nederland, er zitten lange, korte, smalle en bredere delen bij.

Holtz herlegd een antiek oude eiken parketstroken visgraat vloer in Haren aan de Rijksstraatweg tegenover pand Koop tjuchem

Boven: de gesloopte antieke eiken visgraat stroken worden geplaatst door Holtz in de villa die hierboven staat afgebeeld op een foto. De eerste banen zijn uitgezet.

pand waar Holtz een oude visgraatvloer heeft geplaatst

Boven: de in Frankrijk gesloopte antieke eiken visgraat stroken worden niet alleen in grachtenpanden geplaatst maar ook in bijvoorbeeld deze prachtige villa.

Oude antieke eiken vsgraat parketvloer op vloerverwarming geleverd en gelegd door Holtz Vloeren   Herleggen oude eiken visgraat vloer op vloerverwarming in nieuwbouwwijk Helperzoom in Haren Groningen   Oude eiken parketstroken gesloopt in Frankrijk

Boven: aan deze massief eiken lange parket stroken kunt u duidelijk de veer en groef zien.

Rechtgelegde antiek eiken stroken parketvloer gaat er uit gehaald worden door Holtz

Boven: U ziet massieve eiken stroken parket met lange eiken delen. Er is een baan dwars gelegd en daarna is er weer verder gelegd met de smalle lange delen.

Antiek oude eiken parketstroken gesloopt en op bult gelegd voor Holtz vloeren

Boven: Holtz is bezig midden in de sloop van een stroken parket met lange eiken delen en korte. De korte delen liggen apart van de lange. Deze radiatoren kwamen wij tegen bij de sloop van eiken parket en hebben een aantal meegenomen naar Nederland uit Frankrijk

Boven: Holtz komt natuurlijk van alles tegen tijdens de sloop van oude gebouwen. Deze radiators heeft Holtz verkocht in Nederland.

Het wittehuis in Frankrijk. Het witte huis in VS is nagemaakt van dit huis in Frankrijk

Boven: Holtz op pad in Frankrijk, opzoek naar geschikt hout. Het witte huis in Washington is nagebouwd van dit huis in Frankrijk!

Prachtige vergezichten tijdens onze tochten opzoek naar eiken houten vloeren voor Holtz

Boven: Holtz vlakbij 1 van de hoogst gelegen bruggen ter wereld

Antieke oude eiken hongaarse punt lijn uitzetten. Geleverd en gelegd in Groningen

Boven: Vanuit de hal wordt doorgelegd de slaapkamer in. Het leggen van een echte oude figuurvloer duurt een keer zolang als het leggen van nieuw hout!  

Antieke oude eiken hongaarsepunt parketvloer gevonden in Parijs

Boven: de hongaarse punt stroken zijn gemaakt van massief eiken en verouderd door gebruik gedurende 100 jaar. Dit hout is authentiek en niet na te maken met nieuw hout.

Het oude bank gebouw van franse centrale bank, waar Holtz het parket uit mag halen

Boven: de hongaarse punt stroken komen uit het gebouw dat gebruikt werd door de Banque France.

Antieke Hongaarsepunt die op het punt staat uit frans staatsgebouw in parijs door holtz gesloopt staat te worden

Boven: holtz is bezig met het inspecteren van een eiken hongaarse punt met een 60 graden hoek

Mooi leuning steunen, door Holtz meegenomen uit prachtig frans hotel

Boven: De stijlen van deze trap zijn prachtig gemaakt en Holtz heeft een partij naar Nederland gehaald.

Franse kazerne in Mulhouse Frankrijk. Holtz heeft al het parkethout opgekocht

Boven: Holtz loopt de bouwplaats op. Het gebouw is in beslag genomen door de franse slopers

Franse kazerne in Mulhouse Frankrijk. Holtz heeft al het eiken parkethout opgekocht

Boven: In het gebouw zijn dit de vloerdelen waarin Holtz is geinteresseerd om eruit te slopen.

Franse kazerne in Mulhouse Frankrijk. Holtz heeft al het parkethout opgekocht.Regen naar binnen door kapotte ramen

Boven: Hier is duidelijk zichtbaar dat het pand heel lang heeft leeggestaan. Het heeft in deze ruimte gelekt en de eiken vloerdelen zijn flink gaan werken.

  Kazerne wordt na 30 jaar leegstand gerenoveerd

Boven: Holtz onderweg naar de ruimtes waar geinspecteerd gaat worden welke gedeeltes aangekocht gaan worden.

Holtz kijkt naar houten parket stroken die de moeite waard zijn om te slopen

Boven: Een ruimte met eiken grote visgraat delen is zeker de moeite waard om op de lijst te zetten.

In de torens van Kazerne kwamen wij prachtig loofhouten constructie tegen

Boven: Op de zolder verdieping is goed te zien hoe solide het gebouw is gebouwd en de goede staat van balken
is opvallend.

Kwaliteit controleren eiken en grenen parketstroken in Mulhouse, Frankrijk, door Holtz

Boven:Aan de onderkant van het hout is goed te zien in welke de eiken stroken verkeren. Over het algemeen zijn ze zeer goed te hergebruiken. De delen kunnen nog honderden jaren mee.

Zoveel aandacht aan de bouw van deze kazerne werd besteed te zien aan de dakgoot constructie

Boven: Hier is een stukje van de dak constructie zichtbaar. Het zal hersteld worden en is onlosmakelijk verbonden met de sfeer van het gebouw.

De hele kazerne ligt vol met eiken en grenen parketstroken

Boven: Een nieuwe ruimte met weer een prachtig stuk eiken visgraat stroken. Als deze ruimte wordt gesloopt zal het hout uit deze ruimte bij elkaar gehouden worden. De vloerstroken passen goed bij elkaar en zijn dan ook het beste te hergebruiken als 1 partij.

Kamer na kamer vol met parketstroken in Franse kazerne

Boven: De voormalige kazerne heeft prachtig lange hallen waarin allemaal eiken stroken liggen.

Kamer na kamer vol met parketstroken in Franse kazerne, de slaapvertrekken

Boven: Hier weer een andere hal, het hout is goed te gebruiken.

Er ligt ook visgraat in de kamers, vaak voor de kamers voor hogere rangen

Boven: Nog een ruimte met eiken visgraat stroken, vaak ligt de visgraat in de gezamelijke kamers, of de kamers van militairen met een hoge rang.

Gaten in het dak van kazerne in Frankrijk laten het hout wegrotten

Boven: Het gebouw heeft lang leeg gestaand en de planten groeien soms binnen en van buiten naar binnen. Grote gedeeltes van het pand zijn daarom helaas niet geschikt voor Holtz om hout uit te halen.

Prachtige dakconstructie van grenenhout in kazerne in Frankrijk

Boven: In één van de hoektorens zagen we deze prachtige dakconstructie grenen balken. De balken zijn nog steeds in perfecte conditie en hebben een prachtige diep bruine kleur.

Weggerotte vloerconstructiebalken, stucwerk voegmateriaal door regen inval

Boven: In deze hal is duidelijk zichtbaar dat het gebouw al heel lang niet is onderhouden. De hal is hier gedeeltelijk weggerot.

schoolbankjes voor de kinderen van soldaten allemaal in de kazerne zelf ondergebracht

Boven: In één van de ruimtes vonden we schoolbankjes terug in een ruimte dat gebruikt werd voor de kindertjes van de militairen.

Recht gelegde oude grenen parketstroken in kazerne in Frankrijk door Holtz vloeren opgekocht

Boven: Er liggen naast eiken ook grenen stroken in de ruimtes. Holtz zal ook hier een gedeelte van slopen. maar eiken blijft het belangrijkste doel van de sloop.

Verweerde enorm lange gangen vol met eiken parketstroken voor Holtz

Boven: Het pleisterwerk en verf bladert af van de extreem dikke muren. Waar geen water naar binnen is gekomen zijn de wanden nog in perfekte conditie.

Houten deurkozijn omlijstingen van de kamers van de kazerne in Frankrijk, holtz heeft aantal mee kunnen krijgen

Boven: Zie hier de kozijnpanelen die bij nagenoeg iedere deur aanwezig zijn. Stuk voor stuk zijn ze zeer gewild en Holtz probeert een aantal mee te krijgen in overleg met het hoofd sloopbedrijf.

dakconstructie kazerne torens in Frankrijk, prachtig hout

Boven: In deze zolderruimte is duidelijk zichtbaar dat er zand en gravel is gestord tussen de draagbalken. dit om het geluid te dempen. In iedere ruimte ligt dit materiaal tussen de balken. Kun je nagaan hoe solide de gebouwen zijn gebouwd. Wat een gewicht.

Oude legertand staat nog steeds bij de kazerne als herinnering aan de tijd dat kazerne nog ingebruik was

Boven: Een herinnering aan de tijd dat het gebouw nog dienst deed als kazerne is bewaard gebleven en zal blijven staan als een soort gedenkteken aan de tijd dat er dreiging kwam van het grote buurland van Frankrijk.

prachtige facade van Kazerne in Mulhouse, Frankrijk waar Holtz eiken en grenen parket heeft gesloopt

Boven: de ramen zijn uit het gebouw verwijderd, hierdoor wordt alle bouwafval naar beneden gegooid

Antiek oude parketstroken vergrijsd door inwerking weer en wind, Frankrijk

Boven:Er ligt ongeveer 3490 m2 eiken en grenen hout, rechtgelegd en visgraat in het gebouw dat de moeite waard is om gesloopt te worden en naar Nederland te brengen.

Altijd mooi om tegen te komen dit soort verdiepingsconstructies in Frankrijk

Boven: Ondanks dat het gebouw niet heel rijk is aangekleed zijn er toch hele mooie elementen in gebouwd.

visgraat gevonden onder tapijt, gesloopt door Holtz en naar Nederland gebracht

Boven: Door het stof heen is de typische eiken kleur zichtbaar.

Oude lambriseringspanelen op platteland van Frankrijk tegen gekomen

Boven: Grote delen lambrisering worden ook bewaard en door verkocht naar interieurbouwers.

Oude grenen planken aan het slopen in pand in Frankrijk door Holtz Vloeren

Boven: Holtz zit midden in de sloop van een stroken parket met lange eiken delen. De stroken zijn dwars op liggers geplaatst. De stroken zijn van massief eiken gemaakt.

Nadat franse antieke parketstroken zijn bewerkt, wordt het gedroogd voor gebruik door holtz in Nederland

Boven: Het houtvochtpercentage moet goed zijn voor de eiken stroken naar de klant worden gebracht.

Slechte foto maar leuk om te zien dat de fransen in het verleden ook al zoveel aandacht schonken aan mooie houten vloeren

Boven: U ziet hier een sieraad in de vloer. Het is een stermotief dat zorgvuldig gesloopt zal worden om het weer te kunnen leggen. Alle onderdelen krijgen een eigen nummer.

grenen verdiepingsvloerplanken. Door holtz naar Nederland gebracht uit Frankrijk

Boven: u ziet de een verdiepingsvloer van onderaf bekeken.


Geleverd door Holtz aan Vereniging Hendrick de Keyser in Groningen een prachtige eiken vloer

Boven: Holtz mag de vloeren leggen in een pand van de stichting Hendrik de Keyser. (één van de mooiste panden van Groningen)

In de werkplaats worden oude grenen planken uitgezocht op kleur en breedte voor plaatsing in Amsterdam bij bekende Nederlander

Boven: Holtz zit midden in de sloop van een stroken parket met lange eiken delen. De stroken zijn dwars op liggers geplaatst. De stroken zijn van massief eiken gemaakt.

Prachtig doorgelegd oud eiken hongaarsepunt door Holtz in Groningen, Ubbo Emmiussingel   Elke oud eiken hongaarsepunt strook wordt geplaatst met beleid door Holtz   Oud eiken parketvloer gevonden in villa in Frankrijk

Boven: deze ruimte zal gesloopt worden. Het parket is geel bruin en gemaakt van massief eiken van korte stroken. Het is waarschijnlijk 80 jaar oud.

Hongaarsepunt eiken stroken worden alleen in Parijs gevonden, niet daar buiten

Boven: een kamer is gesloopt en de hongaarsepunt delen liggen op een stapeltje. Het zal bij elkaar gehouden worden en als partij naar Nederland worden gestuurd.

Door holtz geplaatst in Amsterdam een antieke oude eiken visgraat vloer met border

Boven: De Holtz Specialiteit; echt oude massief eiken stroken parket vloer gelegd in visgraat met staande friesen. De echte oude kleur is niet na te maken met nieuw hout. Dit maakt deze vloeren zeer speciaal!

Grenen dakhout bij sloper in Grootegast gekocht en herplaats als vloer

Boven: Grenen planken, origineel oud en klaar om herlegd te worden.

Oude vloerplanken worden door Holtz naarboven gebracht in een pand aan het vondelpark in Amsterdam

Boven: Holtz bezig een vloer naar boven te brengen met behulp van een verhuislift in Amsterdam

Oude hongaarsepunt eiken stroken gevonden in huis in Parijs

Boven: Hierboven ziet u een foto van een Hongaarsepunt eiken, meer dan 100 jaar oud. De kleur en de mate van veroudering die goed zichtbaar zijn op de foto zijn uniek. 

Mooie kleur hebben deze eiken stroken die wij gesloopt hebben in pand in Frankrijk

Boven: u ziet een rechtgelegde eiken parketvloer die verdekt is gespijkerd. Ook hierweer is zichtbaar de unieke uitstraling van echt oud parket. De randjes van de parketstroken zijn echt oud en dat geeft samen met de kleur van het hout een unieke sfeer.

Holtz bezig met slopen oude eiken stroken uit franse villa

Boven: Holtz zit midden in de sloop van een stroken parket met lange eiken delen. De stroken zijn dwars op liggers geplaatst. De stroken zijn van massief eiken gemaakt.

Even kijken naar wat voor stroken er gesloopt zijn door Holtz in frans pand

Boven: De stroken eiken zijn lang en de kleur is echt oud. Het parket is meer dan 100 jaar oud.

Oude parketstroken worden goed bestudeerd naar welke kleur ze hebben want alle stroken moeten gesorteerd worden op kleur   Pakketjes oude parketstroken gesloopt door Holz in Frankrijk

Boven: Holtz heeft de eiken parket stroken verpakt, klaar voor transport. De stroken zijn gesloopt uit een villa in de buurt van Parijs. Het pand wordt gerenoveerd.

Oude antieke Hongaarse punt parketstroken klaar voor transport uit Frankrijk naar Holtz in Holland

Boven: Hierboven ziet u een foto van een Hongaarsepunt eiken, gesloopt door Holtz en inmiddels opgestapeld en verpakt, klaar voor transport.

Pallets met oud hout klaar voor vertrek naar Nederland Holtz houten vloeren in Groningen

Boven: een aantal pallets met stroken massief eiken staan klaar in de loods bij een collega sloper in frankrijk.

Verweerde eiken stroken, de duurste kleur van eiken parketstroken

Boven: Holtz zit midden in de sloop van een stroken parket met lange eiken delen. De stroken zijn dwars op liggers geplaatst. De stroken zijn van massief eiken gemaakt.

eiken parketstroken in een pand dat gerenoveerd wordt in Frankrijk

Boven: een stroken parket met lange eiken delen. De delen lopen bij de plint omhoog. De stroken zullen gebogen zijn vastgemaakt om een verhoging te maken. Deze delen zullen zeer waarschijnlijk niet hergebruikt kunnen worden.

Lange gangen vol met parketstroken in een franse kazerne

Boven: De stroken zijn van massief eiken gemaakt en hebben meer dan 100 jaar dienst gedaan in deze hal.

Wat toch zonde van dit prachtige gebouw, gelukkig wordt het helemaal gerenoveerd naar een appartementencomplex

Boven: Het pleisterwerk is van de plafonds en muren afgekomen door vocht. Dit geeft aan hoe lang het pand al ongebruikt is. Onder het pleisterwerk licht een prachtige eiken stroken parketvloer die Holtz eruit gaat slopen.

parketstroken gevonden in een kazerne in Frankrijk. Na het slopen kwamen wij er achter dat er vele fabrieken hebben eiken parketstroken hebben geleverd

Boven: deze eiken parket stroken zijn oud grijs. De delen zijn oud en zwaar belast geweest.

Vele fabrikanten en dus evenzoveel verschillende maatvoeringen van de parketstroken

Boven: de massief eiken parketstroken zijn verspijkerd op een lattenbodem, een motief is zelfs zichtbaar

Alle stroken worden op dikte en breedte geselecteerd door Holtz om er bruikbare partijen van te maken

Boven: wederom ziet u hier de massief eiken parket stroken

Wij bleven ons verbazen in de kazerne die midden in Mulhouse staat. Er staan meerder kazernes in en rond Mulhouse

Boven: het pand waar de vloerdelen uitgehaald worden staat reeds lange tijd leeg.

Lange gangen zoals je ze niet vaak ziet. Allemaal met eiken parketstroken belegd, wauw

Boven: wat een fantastisch plaatje van het gebruik van hout in Frankrijk. Het enorme gebouw ligt vol met massief eiken en grenen hout.

Kazerne in Mulhouse, Frankrijk, vlak bij Duitsland en het Roergebied, Elzas, Lotharingen

Boven: de voorkant van het gebouw dat een andere bestemming krijgt, er komen 110 appartementen in.

Wauw wat een prachtige facade voor een kazerne in Frankrijk waar Holtz vloeren de eiken parketstroken van heeft gekocht.

Boven: wat een weelde, en wat een prachtige facade

De kazerne wordt verbouwd tot appartementen complex. Het staat in Mulhouse frankrijk

Boven: het pand waarwij vele duizenden vierkante meters hout uit hebben gesloopt vanuit een andere kant bekeken

Wij waren flnk gefascineerd door de bouwstijl van de Kazerne

Boven: de rijk versierde facade van het bijzonder imposante gebouw

De entree van de Kazerns waar ooit de balie stond

Boven: in een ruimte van het gebouw is een kozijn achtergebleven dat neergeploft is in een hal.

Gangen die ruim 30 jaar niet meer zijn gebruikt en dat is te zien, het eikenparket is in deze hal nog goed voor hergebruik

Boven: wat een schitterend gezicht, deze lange hal met die kaarsrechte eiken parketstroken

Geen raam is nog dicht in het gebouw, het staat midden in Mulhouse en er is 30 jaar lang niets mee gedaan.

Boven: de achterkant van het gebouw waar duidelijk zichtbaar is dat het pand een tijd leeg heeft gestaan

Zo mooi deze muren. Die kozijnen alleen al! Gelukkig wordt het pand volledig gerenoveerd, wij hergebruiken de eiken en grenen vloerdelen

Boven: de ramen zijn er allemaal al uit gehaald.

Netjes in folie verpakte pakket oude eiken parketstroken klaar voor vertrek vanuit Frankrijk naar Holtzvloeren in Nederland

Boven: hier staan enkele pallet van het hout dat uit het pand is gesloopt, het staat tijdelijk bij een collega in Frankrijk te wachten op transport naar Nederland. Vandaar uit gaat het de hele wereld over.

Het geeft een goed gevoel oude eiken vloeren te kunnen hergebruiken, hier in Amsterdam

Boven: Holtz in Amsterdam bezig een vloer naarboven te brengen. Er wordt waar mogelijk, gebruik gemaakt van de aanwezige katrollen

Grenen planken die naar Nederland gaan voor hergebruik in Amsterdam

Boven: u ziet een voorbeeld van een lange grenen plank die hergebruikt zal worden in Nederland in bijvoorbeeld een boerderij.

Oude antieke visgraat vloer met hergebruikt eiken uit Frankrijk. In Amsterdam door Holtz geleverd en gelegd.   Oude eiken parketstroken hergebruikt in Pand aan het IJ in Amsterdam

Boven: een voorbeeld van een door Holtz geleverde oude massief eiken stroken parket vloer gelegd in een laddermotief in Amsterdam

Inspecteren aankoop oude eiken hongaarse punt stroken uit fameus hotel in Parijs Frankrijk

Boven: Holtz bezig met een vloerinspectie. De kwaliteit, uitstraling, maten, en prijs wordt beoordeelt alsvorens Holtz de partij opkoopt.

Op het dak van het fameuse franse hotel dat volledig wordt gerenoveerd

Holtz medewerkers op het dak van het hotel. De Eiffel toren is zichtbaar en gedeeltelijk gehuld in mist.

Holtz even een luchtje scheppen op het prachtige hotel in Parijs

Aan de andere kant van het dak van het hotel is de Arc de Triomf zichtbaar.

Ornamenten uit de balzaal van het fameuze hotel in Parijs.

Het hotel is volledig gestript op de balzaal en ontvangst ruimte na. De balzaal en ontvangst ruimte hebben prachtige ornamenten die uiteraard niet gesloopt worden. Holtz koopt in opdracht van klanten ook meubels, lambriseringen etc. Het hotel diende in de oorlog als het Duitse hoofdkwartier in Parijs.

Eiken Hongaarse punt strook van circa 130 jaar oud   Het fameuze hotel wordt volledig gerenoveerd dat het bijna 40 jaar heeft leeggestaan.   Inspecteren aankoop oude eiken hongaarse punt stroken uit fameus hotel in Parijs Frankrijk met de tussenhandelaar

Hierboven wordt een strook pitch pine bekeken. Holtz levert allerlei oude houtsoorten, ook gezaagde vloerdelen uit oude balken.

Inspecteren kwaliteit aankoop oude eiken hongaarse punt stroken uit fameus hotel in Parijs Frankrijk

Hierboven een foto van het bovenaanzicht van de hongaarse punt die door het hele gebouw heen ligt. Er zijn vele duizenden vierkante meters van dit materiaal door Holtz uit het gebouw gehaald.

Licht geschaafde versie antiek oude eiken visgraat Holtz

Boven: oud parket in visgraat dat 1 keer aan de bovenkant is geschaafd. Het levert na het olien een prachtige kleur op, die alleen met echt oud hout zichtbaar wordt.

Overheids gebouw in Parijs waaruit wij de houten vloeren mogen slopen

Boven: Holtz aan het werk in Parijs in een pand waaruit parket gesloopt wordt.

Slopen van een visgraat moet met beleid anders te veel schade en hergebruik moeilijk

Boven: bijna 8 maanden nadat we de parketvloeren hebben bekeken in de kazerne zijn we begonnen met de sloop. De stroken worden voorzichtig 1 voor 1 uit de rijen getikt die nog vastzitten. Het slopen vergt daarom zeer veel tijd.

Gesloopte eiken visgraatstroken op een bokje zodat er bandjes omheen kunnen   Eiken oude visgraat stroken aan het slopen in Frankrijk door Holtz

Boven: een aantal rijen is al los getikt. De bestaande vloer is gemaakt van grenen planken. De visgraat eiken is daar bovenop gespijkerd.

Wat er in kan kan er gelukkig ook weer uit. Deze visgraatstroken nog weer 100 jaar mee.

Boven: de franse slopers heeft veel bouwstof achtergelaten. Dit vormt geen probleem want het stof kan makkelijk van de parketdelen worden afgehaald.

netjes opgestapelde eiken parketstroken klaar voor hergebruik in Nederland

Boven: een ruimte is leeg gehaald en netjes opgestapeld. Het is nu wachten op de vrachtwagen waarin het naar Nederland wordt vervoerd.

Te slopen eiken vloerdelen uit pand in Frankrijk

Boven: de grijs gebleekte grenen kleur komt goed naar voren bij deze oude grenen brede vloerdelen!

Grenen vloerplanken die wij hebben opgekocht, nu nog even eruit halen in Franse boerderij

Boven: de grof gelegde vloerplanken zullen bij aankomst in Nederland soms bekantrecht voordat ze gelegd worden. Soms worden ze zonder behandeling herlegd.

Hout is nog prima te hergebruiken. De oude uitstraling is niet na te bootsen met nieuw verouderd hout

Boven: extreem brede en wat smallere delen grenen met veer en groef. Deze wisselende breedtes passen in elkaar en kunnen ook weer in wisselende breedtes herlegd worden. 

herplaatse grenen vloerplanken bij bekende Nederlander aan het Vondelpark in Amsterdam door Holtzvloeren

Boven: een voorbeeld van oude verdiepingsvloerplanken, herlegd in een Amsterdams pand.

Grenen vloerdelen worden door Holtz gesloopt uit een boerenschuur in Frankrijk

Boven: Het pand wordt gesloopt, als u goed kijkt ziet u de planken zoldervloer. Er liggen ook nog planken van het dakbeschot. Alles wordt hergebruikt!

 

Neem contact op!

Massief eiken visgraat parket vloer

Hierboven ziet u een oude, antieke, massief eiken visgraat parket vloer. Het hout komt uit Frankrijk en is meer dan 100 jaar oud! Deze vloer ligt in een grachten pand in Amsterdam en is geleverd en gelegd door Holtz.

Antieke hongaarse eiken vloer

Boven: Antieke Hongaarsepunt wordt doorgelegd onder de reeds geplaatste hoge plinten.

Antiek eiken Hongaarse punt

Hierboven: Antiek eiken Hongaarse punt gemaakt van echte oude franse eiken parket delen. De stroken zijn licht geschaafd om de mooi oude kleur en verweerde randjes te behouden. Vloer is gelegd in karakteristiek herenhuis in Groningen