Informatie

Informatie over houten vloeren

Er zijn bestaan verschillende soorten vloeren die onder te verdelen zijn in 4 categoriën:

- Massief houten planken vloer

eiken massieve plank doorsnede

- Meerlaags planken vloer

multiplank eiken doorsnede toplaag plank

- Parketvloer

massieve eiken parketstroken, 2 cm dik

- Tapisvloer

eiken tapis stroken

Daarnaast zijn er natuurlijk allerlei verschillende soorten hout, kleuren, methodes van onderhoud, legwijzen, dingen waarmee u rekening mee moet houden wanneer u een vloerverwarming heeft etc. Alles valt hier op deze informatiepagina's te vinden!

Neem contact op!


Massief houten planken vloer

De planken zijn gemaakt van allerlei soorten hout, zoals eiken, grenen, jatoba etc. de planken zijn meestal 2 cm dik, tussen de 14 en 30 cm breed en gemiddeld circa 2 meter lang. De planken kunnen zwevend gelegd worden, waarbij ze niet vast gelijmd of gespijkerd worden aan de bestaande vloer. De zwevend gelegd planken worden met spanveren bij elkaar gehouden. Een houten plank werkt alleen in de breedte, dus spanveren zijn alleen aan de lange kant van de plank nodig. De spanveren worden tussen de muur en de planken geplaatst. De ruimte tussen de muur en de planken, waar de spanveren tussen zitten wordt afgedekt met meestal een vlakke plint. De kopse kanten worden allemaal verlijmd om het uitlopen te voorkomen. Deze verlijming voorkomt kopsekant naden. De planken worden op een ondervloer, ook wel tussen vloer geplaatst (vergeet niet een vochtscherm te plaatsen). Ondervloeren bestaan er in vele varianten. Sommige zijn stevig, andere reduceren het loop en/of doorgifte geluid. De planken kunnen ook verlijmd worden aan de bestaande vloer. Als een massief houten planken vloer wordt verlijmd wordt er over het algemeen eerst een spaanplaat tussen vloer verlijmd waarop de planken vloer wordt gelijmd en vaak blind vernageld in de groef. De vloer kan beter niet geplaatst worden op een beton/cementvloer met vloerverwarming. De dikte van het materiaal zorgt voor te veel rendement verlies in vergelijking met andere houten vloeren.

Een zwevend gelegde vloer "werkt"(krimpen en uitzetten onder invloed van het toe- en afnemen van de luchtvochtigheid) en een verlijmde vloer werkt ook. Echter, een zwevend gelegde vloer werkt relatief meer. Er moet dus tussen de planken vloer en de muren ruimte vrijgehouden worden, (zwelnaden) om de planken de ruimte te geven om te krimpen en uitzetten zonder dat de vloer omhoog komt of heel veel naden vertoond.

 

Meerlaags planken vloer

de maten van een meerlaagsplanken vloer is over het algemeen hetzelfde als een massief houten vloer. Het enige verschil is vaak de dikte van de planken. Een massief houten plank is vaak 2 cm dik, een meerlaagse plank is vaak 15 of 20 mm dik. Een meerlaagse plank komt in verschillende varianten. Er bestaan ook vele verschillende namen voor meerlaagse planken, bijvoorbeeld, multiplank, lamelparket, duoplank, combiplank, toplaagplank. Vaak bestaan dergelijke planken uit een 2 of 3 laagsopbouw. De theorie achter de meerlaagsplank is dat er een niet werkend materiaal, zoals multiplex, als basis wordt gebruikt voor de toplaag, die wel werkt, bijvoorbeeld eiken, grenen, jatoba. De toplaag wordt verlijmd op de basislaag. De basislaag zorgt ervoor dat de toplaag minder kan bewegen. hierdoor ontstaat een plank die in vergelijking met een massief houten plank minder krimpt en uitzet en vaak wat strakker is en blijft in de maatvoering. De vloer wordt vaak in wild verband gelegd en niet in een bijzonder figuur.

De legmethoden die gebruikt worden voor de meerlaagseplanken is dezelfde als de legmethoden die gebruikt worden voor massief houten planken. De multiplank kan dus zwevend gelegd worden en werkt dan minder dan een massieve plank. De zwelruimte kan iets minder groot zijn. vaak tussen de 1,5 cm en 1,8 cm op een breedte van de vloer van 5 tot 6 meter. De vloer werkt wel en daarom is het noodzakelijk dat er spanveren op de lange kanten worden geplaatst en dat de kopse kanten worden verlijmd. Wordt de vloer verlijmd aan de bestaande vloer omdat u bijvoorbeeld een "stille" vloer wenst en een vloer die niet veel beweegt en kraakt, dan kan dit vaak zonder dat er een tussen vloer verlijmd dient te worden. De basislaag van de meerlaagse plank is feitelijk een soort tussenvloer die veel van de kracht van de toplaag nutraliseert. De vloer wordt vaak in wild verband gelegd en niet in een bijzonder figuur. De vloer is heel geschikt voor plaatsing op beton/cementvloer met vloerverwarming, dit omdat de laagopbouw niet dik is en de laagopbouw heel geschikt is om de vrijkomende krachten te neutraliseren.

 

Parketvloer

Een parketvloer is een vloer die opgebouwd is uit parketstroken van circa 6 tot 9 cm breed, met lengtes tussen de 30 en 120 cm en diktes varierend van 15 mm tot 22 mm. De parket vloer bestaat dus uit stroken die minder lang en minder breed zijn dan planken. De stroken zijn vaak van massief hout gemaakt. De parketstroken worden vaak gespijkerd op de balken (oude methode) of verlijmd op de bestaande vloer, soms zonder tussenvloer, meestal op een spaanplaat tussen vloer. Omdat de stroken kort zijn kan er prima een motief vloer van gemaakt worden. De bekendste motieven, figuren zijn visgraat, Hongaarse punt, Weense punt, Engelsverband, blokmotief.

 

Tapisvloer

Een tapis vloer is een Nederlandse uitvinding en wordt feitelijk alleen in nederland gebruikt en een heel klein beetje in België. De naam doet anders vermoeden. Tapis betekend tapijt in het Frans. De tapis vloer is een vloer die opgebouwd is uit twee lagen (voorloper van meerlaagseplank). Er is een ondervloer, ook wel tussenvloer genoemd die verlijmd wordt op de bestaande vloer. Daar bovenop wordt een massiefhouten strook zonder veer en groef op verlijmd en genageld. De spijker gaatjes worden bij het afwerken van de vloer gestopt met vulmiddel. De tapis stroken zijn vaak tussen de 30 cm en 120 lang, 6 tot 9 mm dik en 7 tot 9 mm breed. De opbouw van de tapis vloer is dusdanig sterk dat de vloer bijna niet werkt. Een tapis vloer is dan ook een geschikte keuze als u een hele strakke vloer wilt. De tapisstroken zijn dan ook zeer geschikt om er figuur vloeren zoals visgraat, Hongaarse punt etc. mee te maken. De vloer is heel geschikt voor plaatsing op beton/cementvloer met vloerverwarming, dit omdat de laagopbouw niet dik is en de laagopbouw heel geschikt is om de vrijkomende krachten te neutraliseren. De tapis vloer komt ook in een "planken" uitvoering. De stroken hebben dan de lengte en breedte afmetingen van een plankenvloer. De vloer wordt dan bourgogne genoemd.

 

Legkosten

Zwevend leggen houten behandelde houten vloer:   

vanaf €23,50,00 incl. btw p/m2

Zwevend leggen houten onbehandelde houten vloer:

vanaf €28,50 incl. btw p/m2                       

Verlijmd leggen houten behandelde vloer:

vanaf €28,50,00 incl. btw p/m2

Verlijmd leggen houten onbehandelde voer:

vanaf €33,50 incl. btw p/m2

Laminaat vloer leggen: 

vanaf €16,50 incl. btw p/m2

Tapisvloer (visgraat of ander motief meerprijs): 

vanaf €45,00 incl. btw p/m2