Informatie

Massief v multiplank

multiplank versus massief

Neem contact op!


Planken

Veel mensen vragen zich af wat een plank is en wat bijvoorbeeld parket of tapis is. Een plank is te herkennen aan een bepaald uiterlijk en bepaalde afmetingen.

Onder plank wordt verstaan een vloerdeel dat gemiddeld 1.90 lang is en varieert in breedte. De variatie in breedte loopt van 10 cm tot 60 cm breed. De gebruikelijke dikte van de planken zijn in Nederland vaak 20mm. In andere landen zoals Duitsland en vele andere Europese landen is de dikte van de plank vaak 15 mm. De bandbreedte van de dikte loopt van 10 mm. tot 24 mm.

De planken zijn over het algemeen voorzien van veer en groef. Ook wel mes en groef genoemd. De veer en groef zijn hulpmiddelen om de vloerdelen (planken) beter bij elkaar te houden als de vloer gelegd is. Aan de ene kant van de plank zit een strookje van ongeveer 5 mm dik dat uitsteekt. Aan de andere kant van die zelfde plank zit een groef van ongeveer 5,5 mm. Als de vloer gelegd wordt schuift de ene plank in de ander enzovoort. De plank kan zodoende niet omhoog ten opzichte van de plank waarmee hij verbonden is. Dezelfde verbindingen zitten ook aan de uiteinden van de planken.

Traditioneel wordt verstaan onder planken, massieve planken. Sinds circa 40 jaar zijn er ook meerlaagsplanken.

Het uiterlijk van planken laat zich moeilijk omschrijven, maar wat te vermelden valt is dat de planken aan de zichtkant, na het zagen in ieder geval ook geschaafd zijn. Na het schaven worden sommige planken ook nog geschuurd om het oppervlakte nog strakker en egaleren te krijgen. Een plank is aan de bovenkant dusdanig glad dat er met de hand overheen kan worden gewreven zonder dat je splintertjes krijgt.

Parket en tapis zijn ook houten vloeren, maar met andere afmetingen. Parket is bijvoorbeeld vaak rond de 7 cm tot maximaal 10 cm breed.

Massieve Planken

Onder houten vloeren verstaan wij van oudsher massieve vloerdelen. Dus de hele plank is bijvoorbeeld van eiken. Het is geen hout met een toplaag. Tegenwoordig verschuifd de betekenis van het begrip houten vloeren. Steeds vaker worden massieve planken en toplaagplanken houten vloeren genoemd.

De echte kenner zal altijd zien of de plank massief is of dat het een plank is met een toplaag. De uitstraling van een massieve plank is iets ruiger en de planken zijn minder maatvast wat ook een belangrijk effect heeft op de uitstraling. Beide vloer soorten zijn makkelijk zelf te leggen. Een houten planken vloer is vaak rond de tot 18 cm tot 20 cm breed. Het gebruikte hout voor de planken is vaak eiken hout. Anders dan bij parket vloeren zijn de planken lang. Dit wil zeggen tot wel 2.50 m1 lang. Eiken parket is vaak niet langer dan hooguit 1.50 m1. De eiken houten planken zijn ook breder dan parket.

Multiplank (meerlaagsopbouw)

Andere benamingen worden ook wel gebruikt voor de multiplank. Het wordt ook genoemd de combiplank, duoplank, toplaagplank, lamelplank,twinplank, lamelparket of samengestelde plank.
Veel mensen vragen zich af wat een multiplank is. De multiplank heeft een onderlaag of onderlagen en een toplaag. De toplaag is de zicht- en gebruik kant. Als de vloer gelegd is zie je alleen dit hout. De toplaag kan gemaakt zijn van eiken, grenen, jatoba, essen, scuperia, teak, hevea etc. De meest gebruikte houtsoort voor de multiplank is eiken. De onderlaag is van triplex, multiplex, etc. Het materiaal is stevig en werkt niet. Bij sommige soorten multiplanken bestaat de onderlaag uit meerdere laagjes kris kras verlijmde triplex of vurenhout, dan krijgt de plank de naam lamelparket. Er zijn vele fabrikanten en ieder doet het op zijn eigen manier. De bedoeling van deze opbouw van de plank is dat de plank in de breedte nauwelijks werkt. Dit werkt daadwerkelijk en is tegelijkertijd 1 van de grootste voordelen van de multiplank ten opzichte van de massieve plank. De meeste multiplanken zijn daarom ook geschikt voor op vloerverwarming.
Het meest gebruikte hout voor multiplanken is eikenhout, een hardhoutsoort die zeer duurzaam is en uitermate geschikt is voor vloerhout.

De multiplank heeft een aantal grote voordelen ten opzichte van massieve planken:

* Geschikt voor vloerverwarming.
* Weinig werking.
* Makkelijker zelf te leggen

Legmethodes

Op de bestaande vloer (hout, beton, zandcement dekvloer etc.) wordt de planken vloer verlijmd of zwevend gelegd. Semi verlijming met elastilon is ook mogelijk. Een verlijmde vloer wordt vastgelijmd aan de bestaande vloer. Een zwevend gelegde vloer ligt los op een tussen (onder-) vloer.

Het grote verschil tussen verlijmde vloer en een zwevend gelegde vloer is het volgende:

* Verlijmde vloer loopt stiller. (geen klankkast tussen de vloer en de constructievloer, kraakt minder)
* Verlijmde vloer werkt minder (minder krimp en zwel werking).
* verlijmde vloer is duurder.

Holtzvloeren heeft een leg- en leveringsservice door heel Nederland
Meer informatie over onze Multiplank

Natuur produkt

Hout is een natuurprodukt. Hiermee willen we zeggen dat (eiken, jatoba, grenen, multiplanken, duoplanken, parkethout, laminaat etc.) onder invloed van de natuur verandert van afmetingen en kleuren. De afmetingen veranderen onder invloed van het toe- en afnemen van de luchtvochtigheid. De kleur verandert door de invloed van zon en gebruik van de houtenvloeren. De breedte van 17 cm tot 18 cm van de houten planken is een gemiddelde breedte voor houtenplanken. Bij deze breedte is een massief bijvoorbeeld eikenhouten planken vloer prima zwevend te leggen wanneer de kamer niet breder is dan 5m1 breed. Is de kamer breder dan een meter of 5, dan moet worden gedacht aan semi-verlijming met behulp van elastilon en aan verlijming van de vloer op de bestaande vloer met een tussen vloer van spaanplaat of industrie mozaik eiken. Wanneer de houten planken breder zijn dan rond de 20 cm, is het ook verstandig om de planken te verlijmen met elastilon of op de bestaande vloer met een tussenvloer van spaanplaat. Dit ook wanneer de kamer minder breed is dan 5m1. Dit heeft te maken met het feit dat de bredere planken kunnen schotelen als ze wat breder zijn dan 20 cm breed. Dit is niet de bedoeling.
Trouwns tot in 5 m1 breder kamers kan zwevend gelegd worden. Is de kamer breder dan is de werking in de planken theoritisch zo groot dat er een hele grote zwelnaad moet worden gelaten tussen de muur en de vloer. Tussen de muur en de vloer worden normaal gesproken spanveren geplaatst. Deze spanveren houden de vloer netjes bij elkaar. De vloer kan werken, uitzetten en krimpen dus, zonder dat er grote naden blijven staan midden in de vloer.

Indien de massieve planken vloer op bovengenoemde manier wordt gelegd, zijn er weinig problemen te verwachten met de werking van het hout. Heel soms zal er een stukje van de zijkant van de vloer bij een muurkant een strookje afgezaagd moeten worden omdat de vloer is uitgezet en klem staat tegen de muur. Dit is vaak in het eerste jaar na plaatsing van de vloer in de ruimte. De vloer gaat zich zetten naar de ruimte en moet even alle seizoenen mee hebben gemaakt. Als er dan toch een stukje vrijgezaagd moet worden, dan is het vaak 1 keer. Daarna komt dat vrijwel nooit weer voor. Met anderen woorden; massief houten planken hebben een unieke uitstraling die bijna door geen enkele multiplank wordt benadert en die mits op de juiste manier gelegd, een probleemloze vloerafwerking vormt voor uw woonkamer, keuken, slaapkamer, kantoor etc.