Franse vloeren

Een mooie antieke vloer uit Frankrijk lijkt een droom, maar kan werkelijkheid worden. Een Franse antieke oude houten vloer afkomstig uit een kasteel, landhuis of een oude kazerne is gewoon mogelijk. Holtz Vloeren reist met regelmaat af naar Frankrijk om daar mooie antieke houten vloeren uit oude panden te halen. 

oud eiken parket import Frankrijk Holtz Vloeren

Zo als velen in Nederland zijn wij ook gek op Frankrijk. Ik herinner mij nog een vakantie in Zuid Frankrijk in de zomer. Rijdend door het franse platteland, mooi weer en zo'n bijzondere sfeer.

De magie van Frankrijk

Wat heeft zo'n vakantie nu te maken met  houten vloeren uit Frankrijk. Het is vooral een kennismaking met Frankrijk. Later is mijn broer daar gaan wonen. Die wilde Frankrijk beleven. Zodoende kwamen wij allemaal wel eens in Frankrijk en hoorden wij uiteraard de verhalen van mijn broer, waar wij jaloers van werden. Toen hij voorstelde net nadat hij terug was uit Frankrijk en weer in Nederland woonde, om frans eiken parket hout te gaan slopen in een kazerne in Le Mans, waren wij allemaal voor. Wij zagen het avontuur vooral en natuurlijk weer naar Frankrijk. Het bleek een behoorlijk avontuur met ups en downs. De omstandigheden waren slecht. Het gebouw waar wij moesten slopen had geen ramen meer en het was midden in de winter. Het parkethout moest kamer voor kamer gesloopt worden, opgestapeld en uit het gebouw gehaald worden.

sloop oud eiken parketstroken Parijs Frankrijk

autopech, geld gebrek, koud en viel niet mee. Maar het is gelukt. De eerste partij antiek eikenparket was gesloopt en naar Nederland gebracht. In een loods in Pekela gingen wij het bewerken zodat het legklaar werd. Ondertussen moesten wij zorgen dat iemand het ging kopen. Wij hadden geen flauw idee of er vraag naar was. Dit alles was in de jaren negentig, dus voor de internettijd. Er was dus geen marktplaats. De telegraaf was het medium. Nadat wij een kleine advertentie hadden gezet kregen wij een paar reacties. Onder andere van een architect uit Amsterdam. Bij hem thuis (grachtengordelpand Amsterdam) werd de eerste vloer gelegd. Wij hadden nauwelijks ervaring met vloeren leggen en moesten meteen een visgraat vloer leggen in heel het huis. Wij zijn er uit gekomen en de klant was zeer tevreden. Hij was zo tevreden dat hij onze vloeren ging adviseren aan zijn klanten. Zo ging het balletje rollen.

Eindelijk hadden wij een handel gevonden die succesvol kon worden.

In één keer werden wij gezien als specialisten op het gebied van restauratie, renovatie en verkoop van oude eiken visgraatvloeren. Wij hebben behoorlijk goed aan die verwachtingen kunnen voldoen. Tot op de dag van vandaag leveren wij nog dergelijke vloeren.

oud eiken parketstroken visgraat Parijs Frankrijk Holtz vloeren

Ook voor een relatief kleine partij rijden wij naar Frankrijk tegenwoordig.

Le Mans, Lyon, Mulhouse

Na het hout uit Le Mans, kwamen er partijen uit Lyon, Mulhouse en vele andere plekken in Frankrijk. Mijn broer heeft in Frankrijk gewoond en heeft daar een opleiding tot meester meubelmaker gevolgd. Via een stage adres kwam hij door heel Frankrijk. Hij moest meehelpen oude interieurs te plaatsen in winkels, huizen etc. Zodoende kwam hij ook bij de slopers van bouwmaterialen terecht. Via die opgedane contacten werden ons nieuwe partijen aangeboden.
Het hout was in die tijd nog net niet gratis. De slopers waren blij dat ze er wat voor kregen. Tegenwoordig zijn die vloerdelen bijna op en is het zeer duur geworden. De vloeren legden wij in onze begin periode tegen vergelijkbare prijzen als nieuw parket. Nu is het 4 tot 5 keer zo duur als nieuw eiken parket.

Oud industrie pand waaruit oud eiken parket is gesloopt Holtz Vloeren

Prijzen door het plavond

De klanten die in al die jaren hebben gehad waren mensen die echte hout liefhebbers waren en die meer dan gemiddeld te besteden hadden. Tegenwoordig zijn het alleen nog hele rijke mensen die die oude eiken visgraat vloeren bij ons kopen.

Onze klanten kopen onze vloeren omdat de sfeer niet te evenaren is door nieuw oud gemaakt eiken parketstroken.

Wanneer iemand een oud pand heeft en het pand is nog grotendeels authentiek, dan is het logisch om een echte oude vloer te plaatsen als de vloer vervangen moet worden. Die vloeren worden maar heel weinig aangeboden. En als ze worden aangeboden, dan is het vaak het hout alleen, niet het legklaar maken en niet het leggen.

Wij deden en doen alles, van het slopen in Frankrijk tot het leggen bij de klant.

Kleine niche markt

Het is een kleine niche markt geworden. Vele andere bedrijven bieden ook wel oud frans aan, maar dat zijn vloerdelen gemaakt van balkhout. Dit is dus hout dat van oorsprong geen parket was. Het verschil is duidelijk te zien.

De laatste klant die wij hadden waren leden van het koninklijk huis. Hun architect had in binnen en buitenland alles afgezocht naar een echte mooie oude parketvloer voor hun oude landhuis. De klant zelf heeft uiteindelijk ons gevonden via internet. Uit alle borden die de architect liet zien aan de klant koos hij onmiddelijk die van ons uit. 

oud eiken hongaarsepunt Groningen Holtz Vloeren

Hongaarsepunt oud eiken gelegd in Groningen aan de Ubbo Emmiussingel.

Oude eiken visgraat vloer vergrijsd Holtz Vloeren

Er zijn circa twee kleuren waarin het geleverd wordt. De eerste is grijzig verweerd en de tweede is donker geel bruin licht verweerd.

De meest grijze kleur is bijna niet meer te krijgen, zeker niet in wat bredere maten. Wij staan in de rij, samen met de Amerikanen en de Chinezen. Dit drijft de prijzen op tot absurde proporties.

Gelukkig verkopen wij sinds ruim 12 jaar ook nieuw eiken vloeren.

Naast de oude vloeren komt heel veel van het nieuwe hout dat wij leveren ook uit Frankrijk. Frankrijk heeft al heel lang een serieus bosbouw beleid.