Informatie

Vloer Afwerkingen

Lak, olie, hardwaxolie, beits en was zijn de meest gebruikte afwerkmaterialen voor houten vloeren. In de volgende alinea staat precies beschreven wat de voordelen en nadelen zijn van deze veschillende afwerkmethodes.

Neem contact op!


Kleuren

De Houten Vloeren zoals op de houten vloeren (productpagina) te bekijken zijn, zijn (bijna) allemaal gekleurd als ze bij de klant worden afgeleverd. De houten vloeren zijn behandeld met hardwaxolie. Hardwaxolie is de meest gebruikte afwerking voor houten vloeren die behandeld worden afgeleverd. De hardwaxolie is in verschillende kleuren leverbaar. Lak is vaak alleen in 1 kleur leverbaar, namelijk naturel. Er zijn wel kleurlakken, maar deze zijn het beste machinaal in de fabriek/werkplaats aan te brengen in plaats van terplaatse op het werk.

Lak

lak wordt reeds zeer lang gebruikt. De lak uit de begin periode was goed, glanzend maar kleurde wel heel erg na. In de loop der tijd zijn de ontwikkelingen doorgegaan en zijn de lakken mee gegaan met de vraag naar minder glanzende, en minder verkleurende lakken. Lak heeft het nadeel dat het heel moeilijk te mengen is met pigment zonder dat het een dekkende lak wordt. Er zijn lakken die een kleur hebben. Echter het is heel moeilijk om een houten vloer te lakken en tegelijkerijd de vloer een andere kleur te geven, zonder dat het hout dekkend gekleurd wordt. Het probleem zit in het aanbrengen. Heel snel zal een aanzet van de kwast of roller te zien zijn. Lak heeft duidelijk terrein verloren ten opzichte van olie en hardwaxolie in die zin, dat het minder en minder wordt gekozen als afwerking.

Nadelen:

- Krassen en slijtplekken zijn niet eenvoudig weg te werken andere kleur dan naturel meegeven aan de lak is niet goed mogelijk, ookal gaat de kwaliteit van kleurlakken vooruit.
- 1x in de 5 tot 7 jaar moet de vloer volledig worden geschuurd en opnieuw worden gelakt.

Voordelen

- Goed bestand tegen water en andere vloeistoffen weinig onderhoud sterke bescherming voor het hout, zeker als ook regelmatig een lakpolish wordt aangebracht.

Olie

Olie is water en vloeistof afstotend en vormt daarom een goede bescherming tegen het indringen van vloeistoffen. Olie trekt lichtjes in het hout en ligt heel dun op het hout als het is aangebracht. Een houten vloer is goed te kleuren met een kleur olie. Dit is 1 van de belangrijkste redenen waarom olie veel gebruikt wordt. Olie heeft onderhoud nodig, vooral in de begin periode nadat de basis laag is aangebracht. Er zijn verschillende olien waarbij verschillende manieren van onderhoud horen. Als een geoliede vloer goed wordt onderhouden, dan is het niet nodig de vloer om bijvoorbeeld de 5 jaar op te schuren en opnieuw te olien. Dit is een groot voordeel van de keuze voor een olie afwerking. Er is wel meer onderhoud nodig dan bij een gelakte vloer. De olie vormt een zeer goede bescherming tegen gebruik en vuiligheid. Echter vet en olie gaan goed samen, dus daar moet even een beetje opgelet worden. Dit geldt met name in de keuken. Is er eenmaal een vlek in de vloer, dan is deze over het algemeen goed zelf weg te werken.

Nadelen

- Iets meer onderhoud in vergelijking met een lakafwerking voorzichtig met vet als de vloer eenmaal geolied is is het niet mogelijk over te gaan op een lakafwerking, althans er bestaat altijd het risico dat op sommige plekken de lak niet goed hecht.

Voordelen

- Vlekken en slijtage is goed met de hand weg te werken. olie is een zeer goede bescherming tegen slijtage en vuiligheid er zijn vele kleuren mogelijk

Hardwaxolie

Voor hardwaxolie geldt hetzelfde als voor de olie. Hardwaxolie heeft iets minder onderhoud nodig omdat het een waslaagje heeft.

Beits

Beitsen wordt vaak gedaan om de vloer een kleur te geven en dan vooral om het oud en edel te laten lijken. De oude beits soorten dienen alleen voor de kleur. Er bestaand ook beitsen op waterbasis. Deze zijn echter moeilijk aan te brengen. Over de beits behoort een afwerking gezet te worden. Er kan gekozen worden voor olie of lak, afhankelijk van het soort beits en het beoogde effect.

Was

Was wordt niet veel meer gebruikt, maar is een goede afwerking. Was is alleen behoorlijk onderhoudsgevoelig en gevoelig voor vlekkerigheid door vocht. Was wordt nog steeds veel gebruikt op oude vloeren. Als er eenmaal was op een houten vloer zit dan is een andere afwerking niet goed meer mogelijk.