Informatie

Parket - Tapis

Hieronder gaan wij nog even wat dieper in op parket en tapis houten vloeren. Op de produktpagina staat ook een uitleg over deze vloersoorten.

Neem contact op!


Holtzvloeren betrekt veel van haar tapis en parket vloeren van Lieverdink en Alberts parket. Lieverdink en Alberts zijn gerenormeerde leveranciers in Nederland. Als geen van beide de vloeren heeft die onze klant vraagt, dan kunnen wij uitwijken naar Kerkhofs parket in Belgie. Op hun sites is ook zeer veel informatie verkrijgbaar over hout en de verschillende figuur vloeren die geleverd kunnen worden.

Zelf interieur online samenstellen

Wilt u een bepaalde vloer terug zien in een interieur door u uitgekozen? Lieverdink parket heeft een zeer uitgebreid software programma gemaakt waarin u zelf de kleuren van muur, plavond, meubels en uiteraard het soort en de kleur vloer kunt kiezen. U kunt van Holtzvloeren de toegangscode krijgen. Dan kunt u uitgebreid sleutelen aan vloer en interieur! Dit programma is echt de moeite waard!

Tapis- en parketvloeren zijn leverbaar in alle denkbare motieven, en figuren (Visgraat, Hongaarse punt, blokmotief, Hollands motief, elleboogvisgraat, versailles etc), verouderd, gerookt, getrommeld, geborsteld in vele houtsoorten, oa.; Afzelia, Afrormosia, Kambala, Merbau, Robijn, Teak, Wengé, Maple, Essen, Padoek, Jatoba, Basralocus, Purperhart, Rood Amerikaans Eiken, Muteneye, Noten, Moabi, Guatambu, Panga Panga, Sucupira etc.

Eiken is de meest gekozen houtsoort voor parket en tapis vloeren. Eiken heeft een aantal eigenschappen die het zeer geschikt maakt voor gebruik voor vloer hout. Eiken is goed te verwerken met machines. Het eiken hout 'werkt' relatief weinig. Het eiken is taai, hard, slijtvast, en duurzaam. Daarnaast is het hout goed te kleuren met een kleur olie. Het eiken hout is ook goed te lakken. Eiken heeft een neutrale kleur, dat maakt kleuren makkelijk. Eiken hout is goed verkrijgbaar en blijft goed verkrijgbaar omdat er zeer professioneel eiken bomen plantages worden beheerd, en dit al honderden jaren lang.  Dit zijn een aantal eigenschappen die het hout zeer goed geschikt maakt voor het gebruik voor vloerdelen.

"Eiken hout is zeer goed verkrijgbaar en is niet schaars." De Chinezen zijn wel serieus veel eiken aan het kopen in Europa. Voorheen kochten zij vooral eiken in Rusland.

Parket vloer

Parket staat voor smalle houten delen. Met smal wordt bedoeld 6 cm breed tot circa 9 cm breed. De Lengte van de parketstroken kan wel tot 1.50 m1 lang zijn. Meestal zijn de parket stroken tussen de 30 cm en 90 cm lang. Vroeger werden (tot 40 jaar geleden) werden de parket stroken vaak in de bitumen gelegd. Dit is een soort teer. Is de bestaande vloer van hout, dan werden parket delen vaak blind gespijkerd. Veel van deze parketdelen zijn nog steeds bruikbaar. Echter het slopen en schoonmaken is zeer tijdrovend en dus duur. Deze parket Stroken hebben vaak wel een zeer authentieke uitstraling die niet te evenaren is met nieuw hout. Nog steeds wordt volop nieuw parket geproduceerd, al is de produktie omvang in de loop van de afgelopen 20 jaar wel afgenomen. Planken Vloeren hebben een groot deel van de houten vloeren markt overgenomen van de parketvloeren. Wij konden tot voorkort eiken parket importeren uit Tjechie. Dit is echter ook niet meer mogelijk. De productie ervan is gestopt omdat zij een product zijn gaan maken waar meer vraag naar is.

Tapis vloer

Tapis is een Nederlandse vinding. Tapis wordt sinds 1920 gemaakt en geplaatst. Tapis lijkt van bovenaf bekeken, veel op parketstroken wat betreft de maten, maar is dunner en heeft geen veer en groef. De tapisstroken werden vanaf de jaren 20 van de 20e eeuw in dure woonruimte zoals de opkamers in Groningense herenboerderijen en bel-etages in de Grachtenpanden en herenhuizen in Amsterdam en aan de Utrechtse vecht bij Breukelen, geplaatst. Tapis werd verlijmd in de bitumen, een soort teer. De stroken zijn dan ook niet meer her te gebruiken als de vloer er uitgehaald is. Later werden er steeds geavanceerder lijmen gebruikt. Tegenwoordig zijn er lijmen die plezierig in het gebruik zijn en uitermate goed lijmen. Het bijzondere aan de tapisvloer is de vernageling die altijd aanwezig is. De spijkertjes werden vroeger stuk voor stuk handmatig aangebracht. In een plankje van 45 cm lang, 7 cm breed en 6 mm dik werden vier of 6 spijkertjes geslagen bij de kopsekanten en het midden. De spijkertjes dienen om de tapisstroken goed in de lijm te drukken tijdens het drogen van de lijm/bitumen. Na een paar uur hebben zij eigenlijk geen functie meer. Zij blijven wel zitten. Op een strakke tapisvloer worden de spijkergaatjes dichtgestopt met stopmiddel zodat zij nagenoeg niet meer te zien zijn.

Levensduur

Tapis vloeren gaan even lang mee als massieve parketvloeren. Ondanks dat tapis vaak 6 tot 9 mm dik is. Een massief houten plank kun je ook niet oneindig afschuren. Na 6 tot 8 mm kom je namelijk op de veer en groef uit. De spijkertjes moeten verder het hout in gedreveld worden als de tapis wordt afgeschuurd. Dit is een tijdrovend proces, maar zeker de moeite waard.

Parket en tapis zijn blijvers, maar de afname wordt wel steeds minder. Parket wordt minder verkocht omdat planken vloeren meer in trek zijn. Tapis wordt minder verkocht omdat tapis voor een gedeelte wordt vervangen door multiplank varianten.