Informatie

Eiken, grenen, bamboe etc.

Eiken, Grenen, Tropisch en ander niet tropische vloerhoutsoorten

Een houten vloer kopen, hem laten leggen of zelf leggen en vervolgens gebruiken is geweldig. Maar is het ook niet leuk om iets meer achtergrond informatie te hebben over de herkomst en de geschiktheid van het hout, dan kunt u hieronder daarover lezen.

Neem contact op!


Geschiktheid van eiken, grenen, bamboe, tropisch en andere houtsoorten voor vloerhout

Mode gevoelig

De voorkeur voor bepaalde houtsoorten verandert met het verstrijken van de jaren. Larixhout was bijvoorbeeld tot 15 jaar geleden voor een bepaalde periode heel veel gebruikt. Nu, anno 2016 wordt het nog heel weinig gebruikt. Dit wordt gestuurd door het aanbod, maar uiteraard ook door de vraag. Eikenhout is een blijver. Deze houtsoort heeft zoveel voordelen dat hij niet weg te denken is uit de Nederlandse woonkamers. De aanbod zijde is heel goed geregeld. Frankrijk heeft al vele eeuwen een zeer professioneel bosbouwbeleid. Er komt ieder jaar meer hout bij dan er wordt gekapt. Dit zelfde geldt voor grenen en vuren hout. Deze houtsoorten komen ook uit gebieden waar de bosbouw zeer serieus en duurzaam wordt bedreven. De groeigebieden zijn ook nog eens in de buurt van ons land, dat betekent relatief korte transport bewegen.

Eiken hout

De planken zijn gemaakt van door en door, vaak frans eiken. Het hout is uitzonderlijk duurzaam. Het wordt geleverd in verschillende lengtes. Vaak ligt de gemiddelde lengte van de planken rond de 1.60m tot 1.90m. Een partij eiken vloerhout wordt nagenoeg altijd in 'wildverband' gelegd. Dit betekent dat er geen figuur wordt gelegd. De legger pakt praktisch zonder te sorteren de vloerplanken om ze vervolgens te leggen. Zodoende vallen kleine planken niet op tussen de langere planken. De vloer krijgt een geballanseerd uiterlijk.

Geschiktheid eikenhout

Een eiken vloeren staan voor een kwaliteitsvloeren. Eiken heeft een aura van kwaliteit, lange levensduur en schoonheid. Door de structuur van eiken hout, de kleur en de gebruikskwaliteiten is het een veel gebruikte houtsoort voor vloerhout. Eikenhout is een hardhout. Het groeit niet alleen in Europa maar ook in Bijvoorbeeld Rusland, China en Amerika. Het eiken hout uit de verschillende werelddelen lijkt wat betreft hardheid en bruikbaarheid erg op elkaar. Echter, de lokale omstandigheden zorgen wel voor esthetische verschillen. Over het algemeen zijn de Europeanen zeer gecharmeerd van Frans eiken vloeren. De kleur en de structuur wordt erg mooi gevonden.

Het eiken hout is zo slijtvast dat het honderden jaren op de vloer kan liggen zonder dat het wegslijt. Het is vaak zelfs zo, dat hoe ouder de vloer is hoe mooier hij vaak wordt gevonden. Eiken hout wordt in frankrijk al heel lang op grote schaal geproduceerd in grote plantages. Frankrijk wil zelfs niet het fsc keurmerk op haar eiken hout toestaan. Ze zijn van mening dat het Franse eiken zowiezo geen keurmerk nodig heeft omdat het al eeuwen lang op zeer professionele manier wordt geproduceerd. De hout plantages waren er al lang voordat het fsc keurmerk werd bedacht. Heel vaak vragen mensen om FSC-hout. Frankrijk wil dus geen fsc teken op haar hout. Dit is voor veel mensen niet te begrijpen. Frankrijk is een echt hout land.
In Nederland groeit de eik uiteraard ook. Nederlandse eiken vloeren wordt ook nog steeds aangeboden op de markt.

Herplant beleid

Het is de moeite waard om een kijkje te nemen in de vogezen in Frankrijk. Daar liggen de hout plantages waar de fransen al eeuwen hun eikenbomen laten groeien. Het is zelfs zo dat over het algemeen de aanwas van nieuw hout groter is dan de kap. De bomen hebben de ruimte en het is bijzonder om al dat eiken daar te zien. Het eiken hout wordt gekapt, gezaagd in dikke planken en daarna wordt het gedroogd. Vroeger werd het eiken hout natuurlijk gedroogd. Eerst gewoon in de buitenlucht aan de wind. Dus onder open overkappingen. Het eiken hout kan dan ca. tot 18 % worden gedroogd. In sommige droge gebieden kan het vochtgehalte van het eiken zelf worden teruggedroogd tot 16%. Dit wordt tot opheden nog steeds gedaan. Het hangt af van de toepassing van het hout. Dikke delen kunnen soms wel tot een aantal jaren nodig hebben om te drogen. Later werd, wordt het kunstmatig nagedroogd door middel van verwarming, heel voorzichtig aan. Dit is een heel preciese procedure. De levende wezens worden in dit proces gedood. levende wezens zoals houtwormen. Daarna is het hout klaar voor gebruik. Bijvoorbeeld om er eiken houten vloeren van te maken. Het gaat bijvoorbeeld naar een vloerschaverij. De dikke planken worden teruggeschaafd tot de benodigde dikte van vaak 2 cm. Daarna wordt de veer en groef verbinden er aan gezet. De trekgroeven worden aan de onderkant in gefreest en dan is de vloer plank klaar. Als een multiplank wordt gemaakt met een eiken toplaag, dan is een trekgroef over de lengte van de plank niet nodig. Dit kan parket zijn maar ook kan het hout gebruikt worden voor multiplanken.


De eiken planken kunnen verwerkt worden in de eiken vloer in een gebruiksruimte. De vloer kan worden afgewerkt met een was, wax, olie, hardwaxolie of lak. Als dit gedaan is, is de eiken vloer klaar. In Nederland is eiken hout het meest gebruikte hout voor houten vloeren.

Meest verkochte vloeren houtsoort

De meeste vloeren zijn gemaakt van eiken. Eiken vloeren zijn heel goed te kleuren met hardwaxolie. Dit is ook 1 van de redenen waarom er heel vaak eiken hout wordt gebruikt voor de behandelde houten vloeren. Tropisch houtsoorten zijn vaak al heel donker van zichzelf en zijn daarom niet licht te maken. Frans of Europees of Russich eiken is licht/bleek in de basis. Je kunt er alle kanten mee op wat betreft de kleuren die mogelijk zijn. Eiken hout is ook gerookt leverbaar. Dit geeft een extra dimensie aan de mogelijkheid tot kleuren. Er komt dus een hele verzameling houten vloeren kleuren bij in combinatie met het roken van vloeren. Naast Eiken is Bamboe nu ook in opkomst als vloer materiaal.

Bamboe (zit niet meer in ons assortiment)

Wij hebben bamboe uit ons assortiment gehaald omdat wij uiteindelijk jaarlijks toch zeer weinig bamboe verkochten. Schijnbaar is het in het Noorden minder in trek... Wij kunnen het wel leveren als u iets uit het MOSO assortiment heeft gekozen!

 

Holtz verkoopt Moso Bamboe. Moso is een zeer gerespecteerde producent. Ze heeft oa. de bamboe vloeren en plafonds geleverd voor de luchthaven in Milaan in Italie. Moso Bamboe is geen Hout maar Gras!!! Echter het is heel hard en heel stijtvast. Het 'werkt' bovendien ook heel weinig. Het is dus heel geschikt als vloerhout. Bamboe heeft wel een hele specifieke houttekening. Moso Bamboe is een heel milieuvriendelijke grondstof. Overigens is Eikenhout dat ook.

Moso Bamboe is een grassoort. De grassprieten zijn binnen 6 jaar klaar voor gebruik. De sprieten zijn dan circa 15 meter hoog. Moso Bamboe kan worden gebruikt voor tapisvloeren, voor plankenvloeren, voor lamelparket, voor duoplanken, voor multiplanken, voor twinlayer planken, voor hoogkant lamel, voor parket, voor visgraat parket, voor massief houten parket of planken vloeren. De kleuren die mogelijk zijn op moso bamboe zijn heel divers. De Moso Bamboe is goed te olien met Woca (trip trap), osmo etc. Ook is lakken heel goed mogelijk, met Leha, Lecol, Bona traffic etc.

De Bamboe serie bestaat uit massief bamboe, 2 laags bamboe, 3 laags bamboe, lamelparket, tapis, hoogkantlamel. Holtz Vloeren levert alle bij-produkten zoals plinten, lijmen, ondervloeren etc. Er komt nog steeds meer bamboe bij dan er gekapt wordt. De bamboe is ook goed te kleuren, al zijn er minder mogelijkheden dan bij eikenhout. Door middel van het heter koken van de Bamboe wordt een lichte, caramel of donkere basiskleur verkregen. De bamboe kan dan naar keuze gelakt of geolied worden. Door het aanpassen van de kleur van de olie of lak kunnen nog meer kleuren worden gecreerd. In Europa wordt bamboe gebruikt in de woonkamer maar ook zeer veel in kantoren en andere grote ruimtes. Het hele vliegveldgebouw van Milaan is belegd met Bamboe door Moso. De plafonds, wanden, bureaus, vloeren en trappen. In Azië wordt bamboe gebruikt als bouwprodukt. Huizen, vervoersmiddelen, etc. worden van bamboe gemaakt.

onbehandelde grenen vloerdelen

De planken zijn gemaakt van door en door frans grenen. Frans grenen wordt gekenmerkt door een levendige structuur met veel kleurverschil in het hout. Het hout is duurzaam. Grenen is zachter dan hardhout zoals eiken. Hierdoor zullen sneller beschadiging en slijtplekken zichtbaar worden door gebruik. Het wordt geleverd in vaste lengtes. Vaak is de lengte van de planken 1.90m of 2.00m, soms langer. Een partij grenen vloerhout wordt nagenoeg altijd in 'wildverband' gelegd. Dit betekent dat er geen figuur wordt gelegd. De legger pakt praktisch zonder te sorteren de vloerplanken om ze vervolgens te leggen. Zodoende vallen kleine planken niet op tussen de langere planken. De vloer krijgt een geballanseerd uiterlijk.

Grenen houten vloeren

Als men denkt aan vloer hout dan wordt grenen hout vaak genoemd. Grenen hout wordt al zeer lang gebruikt als vloer hout. Iedereen heeft wel eens grenen vloeren gezien of gehad. Grenenhout wordt gemaakt van de naaldbomen. De bomen groeien snel en daarom bestaan er over de hele wereld plantages. Heel Scandinavie staat bekend om haar hout produktie. Grenen hout wordt ook geproduceerd in bijvoorbeeld Frankrijk. Her Franse grenen staat bekend om haar grote kleurverschillen en ruige structuur. Dit betekent dat er veel tekening en noesten in het hout zitten. Grenen werd, voordat beton erg populair werd, erg veel gebruikt als bouwvloer of verdiepingsvloer. Dit was voor de oorlog het geval. Grenen vloeren zijn niet duur in vergelijking met bijvoorbeeld eiken. Het is altijd goed voor handen geweest. Grenen hout is geen hardhout. Er zijn periodes geweest in Nederland dat grenen ook heel veel voor de afwerkingsvloer werd gebruikt. In vergelijking met eiken hout zul je tijdens het gebruik eerder dan bij eiken hout deukjes, putjes en krasjes zien. Echter als men dit niet erg vindt, dan is grenen heel goed bruikbaar vloerhout. De duurzaamheid van grenen is enorm. Het grenen hout kan in de vorm van een grenen vloer makkelijk een eeuw mee gaan. U moet echter niet verbaast zijn dat er loop paden zichtbaar worden na intensief of langdurig gebruik. Dit geeft het hout natuurlijk ook zijn charme. De grenenplanken worden over het algemeen voorzien van veer en groef zodat ze netjes bij elkaar blijven liggen op de vloer. Vaak worden de planken voorzien van een vellingkant. Dit is een aangeschaafd schuin randje aan beide kanten van bovenkant van de plank. Niet op de kopse kanten echter. Als de planken liggen wordt er vaak een beschermende olie of lak op aangebracht. De populariteit van grenen verandert van tijd tot tijd. Echter, het blijft een belangrijke houtsoort voor de vloeren branche.

Tropische houtsoorten

Tropische houtsoorten worden gebruikt ook regelmatig gebruikt voor vloerhout. Tropische houtsoorten staan vaak bekend om hun hardheid. Hardheid, duurzaamheid, gebruiksvriendelijkheid, bewerkersvriendelijkheid gaan niet altijd hand in hand. Vele tropische houtsoorten zijn dan ook niet geschikt om vloerhout van te maken. In de loop der tijd is veel kennis ontstaan over het gebruik van tropische houtsoorten in Nederland. De beperkt aantal soorten wordt regelmatig gebruikt, vele andere soorten nagenoeg nooit. Omdat vloerhout recht moet blijven liggen, niet te veel moeten krimpen en uitzetten, zijn maar enkele soorten echt goed geschikt. De soorten hieronder genoemd, zijn geschikt.
Merbau    
Azobe     
Wenge     
Panga Panga     
Bilinga     
Afrormosia     
Robinia Pseudoacacia     
Surinaams Groenhart     
Teak     
Kempas     
Meranti     
Purperhart     
Rode Kabbes     

Andere niet tropische houtsoorten

Naast eiken hout zijn er ook andere niet tropische houtsoorten die gebruikt worden voor vloerhout. Beuken is een hele bekende. Beuken vloeren zijn heel populair geweest in de jaren 80 van de vorige eeuw. Tegenwoordig worden ze nog zelden nieuw verkocht. Hieronder zie je een aantal houtsoorten staan die ook nog steeds worden gebruikt voor vloerhout naas europees eiken.   

Vuren     
Kersen
Amerikaans Eiken Rood     
Amerikaans Eiken Wit     
Tamme Kastanje     
Europees Essen   
Amerikaans Noten     
Europese Larix     
Hollandse Iepen     
Oregon Pine Douglas     
Elzen     
Esdoorn     
Europees Grenen     
Frans Grenen     
Iepen
Beuken

Voor diegene die meer informatie wil over hoe de wonderbaarlijke wereld van bomen ontstaat kan hieronder daar meer over lezen.