Informatie

Visgraat, Hongaarsepunt etc.

Visgraat, Hongaarsepunt, Versailles, Engelsverband zijn de bekendste motief vloeren die gelegd worden in Nederland. Motiefvloeren worden ook wel figuurvloeren genoemd.

Prijzen varieren van 100,- euro tot circa 300,- euro per m2. Daarvoor is de vloer dan wel gelegd en afgewerkt.

Een visgraat vloer met tapis opbouw kost circa € 140,- per m2. Een visgraat vloer is ook te leggen met multiplank stroken, dan kost de vloer rond de € 130,- per m2. De visgraat vloeren en ook hongaarsepunt vloeren worden steeds meer gelegd met multiplank stroken.

Neem contact op!


Visgraat motief vloeren en andere motieven, Holtz is de specialist

Visgraat is een aanduiding voor een motief dat gebruikt wordt bij het leggen van houten vloeren. Zoals behang aan uw wand een motief kan hebben met als doel om een uitstraling te creëren die past bij uw wensen,  zo kan een houten vloer ook in een specifiek motief zijn gelegd. Het bekendste motief is het Visgraat motief. Nagenoeg iedereen in Nederland die wel eens iets met houten vloeren van doen heeft gehad, kent het begrip. Er zijn ook andere motieven mogelijk in houten vloeren, zoals de Hongaarse punt, Hollands motief, blokmotief, mozaïek, Weense punt, Engels motief en nog vele andere minder bekende en minder voorkomende motieven. De motiefvloeren worden ook wel eens figuurvloeren genoemd.

Geschiedenis

Al voor het jaar 0 is het motief gebruikt voor decoratieve toepassingen. In Nederland komt het visgraat motief in vloeren op in de Gouden Eeuw. Doordat het goed ging met de VOC (oprichtingsdatum: 1602)en er door o.a. handelaars veel geld werd verdient hadden de mensen meer geld over voor een bijzondere vloerbedekking. Op de bell-etage werd daarom vaak in de grachten panden in Amsterdam een visgraat vloer gelegd. Dit was de duurste vloer die men graag wilde laten zien aan bezoek. De overige etages werden vaak belegd met minder exclusieve vloeren.

Houtsoorten

Er worden meer dan 20  houtsoorten gebruikt om visgraat vloeren van te maken. Niet iedere houtsoort is geschikt voor het gebruik als houten vloer. In verloop van tijd zijn er periodes geweest waarin de ene houtsoort meer wordt gebruikt dan andere. De te gebruiken houtsoorten zijn trendgevoelig. De prijs en beschikbaarheid van het hout speelt natuurlijk ook een belangrijke rol in de keuze van het hout voor de Visgraat vloer.

Parket en Tapis

Parket en Tapis zijn twee verschillende producten die tot een vergelijkbaar zichtbaar eindresultaat leiden. De tapis vloer is strakker te maken dan een parket visgraat vloer. Dit komt omdat er in het tapis hout minder krimp- en uitzetkracht zit.

Verder op in de tekst bij legmethode wordt duidelijk waarom er in tapis minder “werking” zit dan in Parket hout.

Eiken

De meest gebruikte houtsoort in europa is eikenhout. Eikenhout heeft heel veel eigenschappen die het geschikt maken om een visgraatmotief vloer mee te maken. Eiken hout werkt weinig, is heel goed verkrijgbaar, is zeer slijtvast en heeft een neutrale kleur die gemakkelijk is te kleuren naar een andere kleur.

Afzelia

Afzelia heeft een zeer specifieke kleur en tekening. De kleur van het hout is donkerder dan eiken. Het is tropisch hardhout en tegenwoordig goed verkrijgbaar.

Merbau

Merbau is een houtsoort die een zeer specifieke kleur heeft en vooral daarom wordt gekozen. Daarnaast is de houtsoort hard en goed verkrijgbaar. De andere houtsoorten die gebuikt worden, zoals beuken, maple, teak, jatoba, wengé en nog vele andere, worden in vergelijking met eerder genoemde houtsoorten veel minder vaak gebruikt.

Legmethode

Parket

Parket is een plankje, ook wel een strook genoemd die circa 2 cm dik, 7 cm breed en 90 cm lang is. De maten zijn aanpasbaar door de houtschaverijen. Doordat het hout ongeveer 2 cm dik is, is de kracht die vrijkomt als de luchtvochtigheid bijvoorbeeld toeneemt behoorlijk groot. De vloer werkt (krimpen en uitzetten) door het toe- en afnemen van de luchtvochtigheid. Als eerste wordt er een tussen vloer verlijmde op de bestaande beton of houten vloer. Daarboven op worden de parketstroken verlijmd. De totale opbouw dikte is circa 3 tot 3,4 cm.

Tapis

Tapis is een strook die ongeveer dezelfde maten heeft als een parketstrook, maar dunner is. Een tapis strook is vaak 6 tot 9 mm dik. Omdat het hout dunner is is de kracht die vrijkomt bij het toe en afnemen van de luchtvochtigheid minder groot dan bij parketstroken. Omdat de verlijming de tapisstrook op zijn plaats houdt, is er weinig werking mogelijk in het hout.

De strakste vloeren zijn dan ook altijd tapisvloeren

Afwerking noodzakelijk!

Een houten vloer is een gebruiksproduct. Door het gebruik slijt de vloer. Daarnaast is een houten vloer ook een sfeerobject, zeker een visgraat vloer. De kleur van het hout is daarom belangrijk. Door het hout te behandelen, ook wel afwerken genoemd, zal het hout minder snel slijten en zal de kleur blijven zoals gewenst.

Olie, lak

De meest gebruikte afwerkingsmiddelen zijn olie en lak. Lak werd in de jaren 50, 60, 70, en 80 veel gebruikt. In de jaren 90 is de olieafwerking heel sterk in opkomst gekomen en heeft bijna de gehele markt overgenomen. Omdat een visgraat vloer een traditionele vloer is die altijd strak en glad was, wordt op een visgraat vloer relatief nog steeds vaak lak aangebracht. Lak ligt boven op het hout en oogt strak en glad. Er zijn ook andere afwerkmogelijkheden zoals was.

Kosten

De Kosten voor een houten visgraat vloer variëren. De prijs is opgebouwd uit de volgende onderdelen;

visgraat hout, tussenvloer, lijm, nagels, houtstopmiddel, afwerking (lak of olie), onderhoudsmiddelen, plinten, rozetten, profielen etc., transport, legkosten

In deze reeks van producten en diensten moeten veel keuzes gemaakt worden. De ene houtsoort is bijvoorbeeld duurder dan de andere houtsoort. En zo zijn er vele mogelijke variabelen.

Daarom is het in dit kader niet mogelijk precieze prijzen te geven. De prijs varieert van € 100,- tot € 300,- per vierkante meter gelegd. De meest voorkomende prijs per vierkante meter gelegd is circa € 140,- voor een visgraat vloer van bijvoorbeeld eikenhout.