Informatie

Afzelia Leguminosae

Het kernhout is duidelijk van het bleekgele spinthout te onderscheiden. Kernhout zal na blootstelling aan de lucht mahoniebruin. Het heeft een onregelmatige kruisdraad die het hout een grove taaie en effen nerf geeft.  
Droog gewicht: 820 kg/m3.

Neem contact met ons op!


Beschrijving

Eigenschappen
Buigen onder stoom gaat matig, doordat afzelia dan gaat vervormen en hars afscheidt. De Druk- en buigsterkte zijn goed, de schokweerstand is laag en de stijfheid gemiddeld. Het hout is vanwege zijn hardheid moeilijk te bewerken en stompt messen matig af. Als de nerf is opgevuld, kan het goed worden gepolijst. Afzelia is moeilijk te schaven.

Drogen
Afzelia is redelijk goed in de droogkamer te drogen, maar moet wel zeer langzaam in groene staat worden gedroogd. Vervorming en scheurtjes kunnen echter makkelijk ontstaan en groter worden. het hout werkt weinig in gebruik.

Duurzaamheid
Het spinthout is gevoelig voor spinthoutkever, maar het kernhout is uiterst duurzaam en stabiel en is slecht te impregneren.

Toepassingen
Het hout is zeer geschikt voor binnen- en buitenhoutwerk, meubelen, toonbanken, bruggen, vloeren in openbare gebouwen, parket, buitenvloeren, scheepsrails, zwaar constructiehout en vaten voor zuren en chemicalien. Het wordt ook gebruikt voor scheepsbouw, dakspanen, triplex en decoratief fineer.

Gezondheidsrisico's
Huidonsteking, niezen

Groeigebied
Tropisch West-Afrika en Oost Afrika

Hoogte
25-30 m

Diameter
1,25m