Informatie

Levensduur vloeren

Hoe lang gaan multiplank, Laminaat, planken, parket, tapis, bamboe, en PVC vloeren mee, de levensduur houten vloeren, laminaat en pvc.

Houten Vloeren

Beschermende omstandigheden
Een houten vloer kan van vele houtsoorten gemaakt zijn.
 

Neem contact op!


Wat goed is om te weten is dat houten vloeren in huis of een andere ruimte liggen waar het droog is en waar ventilatie is. Hierdoor is de kans op het rotten van hout heel klein, mits dus de vloer op de juiste wijze in goede atmosferische omstandigheden is gelegd.
Als een houten vloer goed is gelegd, als de ruimte goed geventileerd is waarin de vloer ligt. Als er aan de onderkant niet te veel vocht in het vloerhout kan trekken, dan zal deze niet gaan rotten. In de meeste woon- en gebruiksruimtes is dit geen enkel probleem.

Houtworm

Houtworm zal niet mee geleverd worden met een nieuwe vloer. Tegenwoordig wordt hout gedroogd in speciale kamers. Dit proces overleeft geen enkele houtworm. Houtwormen kunnen wel in het vloerhout trekken, maar dan komen zij uit het huis waar de nieuwe vloer in is gelegd.

Vocht

Een vloer wordt aan de onderkant, voordat hij gelegd wordt, beschermd tegen optrekkend vocht als er een kruipruimte is. Is de bestaande betonvloer op het zand gestort dan wordt ook voor het leggen een vochtscherm aangebracht.
Van beneden af is de kans op intrekken van vocht gering en aan de bovenkant is er ventilatie. Let er wel op, dat wanneer u een kruipruimte hebt, deze goed geventileerd is, anders kunnen de houten draagbalken, mits deze aanwezig zijn, gaan rotten. Voor laminaat gelden dezelfde voorzorgsmaatregelen. Vooral te veel vocht is funest.

Omdat er van beneden uit geen tot weinig vocht in het vloer hout kan trekken, zijn de vochtomstandigheden in de leefruimte makkelijker te controleren. Dit is het voordeel van het aanbrengen van een vochtscherm. De climatologische omstandigheden kunnen van bovenaf goed gereguleerd worden en dus zal het vloerhout werken op een voorspelbare manier en is werking in het vloerhout geen verrassing. Gaat u vloerhout aankopen, dan is het dus mogelijk om een goed beeld te krijgen van wat de vloer voor werking zal vertonen in uw ruimte en dus kunt u zelf de keuze maken tussen houten vloeren die meer en houten vloeren die minder werken.

Slijtage door gebruik

Als de vloer goed gelegd is zal hij gebruikt gaan worden. Bij normaal gebruik zult u de vloer niet aflopen. Bekend zijn de traptreden van kerken en kastelen. Deze zijn vaak ingesleten, maar zijn ook al vele eeuwen oud. Het traplopen is bovendien een veel zwaardere aanslag op hout dan wanneer er over heen gelopen wordt. Zelfs een vuren vloer van relatief zachthout zult u niet aflopen.

Een houten vloer wordt over het algemeen afgewerkt. Dit wordt gedaan om verschillende redenen: Om een vloer een andere kleur te geven dan de houtkleur zelf, om het hout te beschermen tegen vuil om zodoende de kleur egaal te houden en om het hout een slijtlaag te geven tegen slijtage door gebruik.
De meeste gebruikte afwerkingen zijn lak, olie, hardwaxolie, beits en was. Alle afwerklagen moeten vernieuwd worden als ze afgesleten zijn. De lak, hardwax(olie) of was laag is vaak na 5 tot 10 jaar toe aan een schuurbeurt.
Indien een afwerking goed wordt onderhouden, dan is de schuurbeurt vele jaren uit te stellen, vooral bij olie, hardwaxolie, beits en was vloeren!

De massiefhouten vloer zal ongeveer een halve milimeter afgeschuurd worden door iemand die goed kan schuren. U kunt de vloer dus makkelijk 6 keer schuren. Als er heel goed en zuinig wordt geschuurd kan het nog wel veel vaker. De massieve plank kan dus heel lang mee, makkelijk 40 jaar. Hoe harder het hout hoe langer het mee gaat.

Tapis visgraat vloeren gaan even lang mee als massiefhouten vloeren. Ondanks dat tapis vaak 6 tot 9 mm dik is. Een massief houten plank kun je ook niet oneindig afschuren. Na 6 tot 8 mm kom je namelijk op de veer en groef uit.

Multiplank, lamelparket, duoplank, topfloor, combiplank etc.

Deze vloeren zijn opgebouwd met een onderlaag, of lagen en een toplaag. Hierbij kan in het algmeen gesteld worden dat een toplaag van circa 2 mm ongeveer 10 tot 15 jaar meekan. Daarna is het moeilijk te voorspellen hoelang de vloer nog meekan. Dit heeft heel erg met het gebruik te maken en de afwerking die op de vloer is aangebracht. Heel vaak is het vloerhout nog prima in orde, maar is de lak of olie laag versleten. Als de lak of olie laag is versleten kan de vloer geschuurd en geolied worden. Het is soms een beetje lastig om een vloer met een hele dunne toplaag (2 mm toplaag) te schuren omdat de plank vaak in het totaal dun is, vaak 1cm dik. De plank is niet zo stabiel en bij het bewerken met een zware schuurmachine kunnen de planken verbuigen en schuiven. Het resultaat is moeilijk te voorspellen. Opzich kan de toplaag makkelijk 20 tot 30 jaar mee mits het een hardhoutsoort is vergelijkbaar met eiken of als het eiken is.
Een multiplank of een vergelijkbare plank met een toplaag van 4 tot 6 mm kan gemakkelijk 40 jaar mee. De plank is over het algemeen 2 tot 4 keer te schuren en op nieuw te behandelen met lak of olie. Heeft u een lamelparketplank, dan is het soms niet mogelijk om hem te schuren, ondanks de toplaag van 3,5 tot 4 mm eiken. De opbouw van de lamelparket zorgt soms voor doortekening van de onderlaag in de toplaag als er een zware schuurmachine over de vloer gaat zeker als de tussenschotjes van polulierenhout is gemaakt.

Bamboe

Bamboe vloeren gaan ongeveer even lang mee als eiken vloeren. De hardheid en slijtvastheid is nagenoeg gelijk aan eikenhout. Bamboe wordt geleverd in massief, maar ook in de multiplank uitvoering, zelfs in tapis!

Laminaat

Laminaat kan bij normaal gebruik vaak zeker zolang mee als de laminaatfabrikant de vloer garandeerd.
Een gulden midden weg wat betreft levensduur is de volgende:

indien de laminaat vloer is gemaakt op hdf gaat een:
6mm gegarandeerd 5   jaar mee,
7mm gegarandeerd 10 jaar mee,
8mm gegarandeerd 15 jaar mee,
9mm gegarandeerd 20 tot 25 jaar mee tot soms levenslang.

Dit alles bij normaal gebruik, tenzij anders is aangegeven op het laminaat(soms is intensief gebruik of licht commercieel gebruik ook gegarandeerd).

PVC

PVC vloeren zijn ook zeer slijtvast, maar let wel, er zijn vele producenten en vele uitvoeringen verkrijgbaar. Van zeer slijtvast tot instapmodellen die niet zo lang mee gaan. Vraag een specialist! De pvc producenten geven over het algemeen goede informatie over de leversduur.

Bovenstaande informatie is een richtlijn. Heeft u een product waarvan u niet weet hoelang het mee gaat, vraag het Holtz. Wellicht kunnen wij u specifieke informatie verschaffen.