filter

Kleur
Sfeer

Multiplanken

Multiplanken

116 producten

Multiplanken

Planken bestaande uit meerdere lagen. Tegenwoordig bestaan de meeste multiplanken uit 2 lagen. Een onderlaag van berken multiplex (speciale soort multiplex) en de toplaag ook wel zicht/gebruik laag genoemd.

Meest verkocht arrow_drop_down

Meer informatie over onze Multiplank

Veel mensen vragen zich af wat een multiplank is. Combiplank, duoplank, toplaagplank, lamelplank of samengestelde plank. Multiplanken, Multivloeren, Duoplanken, Duoplankvloeren, Combiplanken, Combivloeren, Twinlayer, toplaag , lamelplank, lamelvloeren, lamelparket, lamelparketvloeren, zijn allemaal benamingen voor houten vloeren die een toplaag van bijvoorbeeld Eiken, Jatoba, Grenen, Lariks, Scupiria, Beuken, Hevea, Moso Bamboe of Plyboo Bamboe etc. hebben. Deze toplaag is massief en is vaak 2 tot 6 mm dik. De onderlaag van de een multiplex-achtig materiaal.

De multiplex werkt niet onder invloer van toe- en afname van luchtvochtigheid. De toplaag van de genoemde houtsoorten wel. Echter doordat de toplaag is verlijmd op de onderlaag, wordt de werking ingedamd tot relatief weinig werking. Dit is een groot voordeel van de multiplanken, duoplanken, lamelparketplanken en Moso Bamboe lamel, duo en multiplank vloeren. De vloeren lijken heel veel op tapis vloeren. Tapis vloeren hebben nagenoeg dezelfde opbouw. Een tapis vloer werkt daarom ook heel weinig. Beide vloer soorten zijn dan ook goed op een betonvloer met vloerverwarming te monteren.

Er wordt gesproken van een plank. Met een plank bedoelen we dat de houten vloer een bepaald afmeting heeft. Onder plank wordt verstaan een vloerdeel dat gemiddeld 200 lang is en varieert in breedte. De variatie in breedte loopt van 10 cm. tot 60 cm. breed.
De dikte van de planken is in Nederland vaak 20 mm voor massief houten planken en 16 mm voor multiplanken. De bandbreedte van de dikte loopt van 10 mm. tot 24 mm. De planken zijn over het algemeen voorzien van veer en groef. Ook wel mes en groef genoemd. De veer en groef zijn hulpmiddelen om de vloerdelen (planken) beter bij elkaar te houden als de vloer gelegd is. Aan 1 kant van de plank zit een strookje van ongeveer 5 mm dik dat uitsteekt. Aan de andere kant van diezelfde plank zit een groef van ongeveer 5,5 mm. Als de vloer gelegd wordt schuift de ene plank in de andere enzovoort. De plank kan zodoende niet omhoog ten opzichte van de plank waarmee hij verbonden is. Dezelfde verbindingen zitten ook aan de uiteinden van de planken, kopsekanten genoemd.
De multiplank heeft een onderlaag en een toplaag. De toplaag is de zicht- en gebruik kant. Als de vloer gelegd is zie je alleen dit hout. De toplaag kan gemaakt zijn van multiplank eiken, multiplank grenen, multiplank jatoba, multiplank essen, multiplank scuperia, multiplank teak, multiplank hevea etc. De meeste gebruikte houtsoort voor de multiplank is eiken. De onderlaag is van triplex, multiplex, etc. Het materiaal is stevig en werkt niet. Bij sommige soorten multiplanken bestaat de onderlaag uit meerdere laagjes kris kras verlijmde triplex.

Er zijn vele fabrikanten en ieder doet het op zijn eigen manier. De bedoeling van deze opbouw van de plank is dat de plank in de breedte nauwelijks werkt. De toplaag is verlijmd op de multiplex. Deze verlijming zorgt er voor dat de plank niet veel werkt. Dit werkt daadwerkelijk en is tegelijkertijd 1 van de grootste voordelen van de multiplank ten opzichte van de massieve plank. De meeste multiplanken zijn daarom ook geschikt voor op vloerverwarming. De uitstraling van de plank is vergelijkbaar met een volledig massiefhouten vloerplank.

De multiplank heeft vier grote voordelen:

* Geschikt voor vloerverwarming.
* Weinig werking.
* Ecologisch verantwoord.
* Makkelijk zelf te leggen

Monteren

Op de bestaande vloer (hout, beton, zandcement dekvloer etc.) wordt de multiplank vloer verlijmd of zwevend gelegd. Semi verlijming met elastilon is ook mogelijk. Een verlijmde vloer wordt vastgelijmd aan de bestaande vloer. Een zwevend gelegde vloer ligt los op een tussen (onder-) vloer.

Het grote verschil tussen een verlijmde vloer en een zwevend gelegde vloer is het volgende:

* Verlijmde vloer loopt stiller.
* Verlijmde vloer werkt minder (minder krimp en zwel werking).
* verlijmde vloer is duurder.

Kleur en beschermlaag afwerking

Behandelde vloerdelen worden kant en klaar geleverd. De vloer hoeft alleen nog maar gelegd te worden, u kunt er na het leggen direct overheen lopen. De kleur en beschermlaag afwerking zit al op de planken.

De behandelde vloerdelen zijn geschuurd, gestopt en gekleurd, en eventueel getrommeld, gerookt en of geborsteld. De legtijd is korter dan bij onbehandelde vloeren. Vloerdelen worden kant en klaar geleverd. De vloer hoeft alleen nog maar gelegd te worden, u kunt er na het leggen direct overheen. U kunt na het leggen direct op de vloer.

De behandeling kan gedaan worden met lak of olie.

Lak is makkelijker in het gebruik. De lak laag zet het hout dicht en dus kunnen stoffen het hout niet intrekken. Lak blijft toch een laagje op het hout en dat blijf je voelen Lak gaat circa 5 tot 10 jaar mooi mee. Krassen in de lak zijn niet weg te werken. Er zijn tegenwoordig lakken die heel natuurlijk en mat lijken. Een aantal malen per jaar lakpolish aanbrengen verlengd de levensduur en doet krasjes verdwijnen, maar geeft wel iets glans.

Olie is kwetsbaarder voor het intrekken van vooral vette dingen en aggressieve zuren. Verder is olie wel water afstotend en in de praktijk is blijkt het een goede beschermlaag van het hout, mits goed onderhouden.
 

Onbehandelde multiplanken

Onbehandelde vloerdelen moeten bij de klant in de ruimte nog gestopt, geschuurd en gekleurd worden. De kleur afwerking zit nog niet op de planken. Dit moet terplaatse gedaan worden.

U moet na het afwerken (oliën) van de vloer vaak ca. 24 uur wachten voordat u op de vloer kunt. Het leggen van de vloer duurt ongeveer 1 keer zo lang als een behandelde vloer.

Roken en verouderen is terplekke niet tot slechts in bepaalde omstandigheden mogelijk.

Uw vertrouwen is onze trots

Holtz vloeren import BV heeft een leg- en leveringsservice door heel Nederland.