filter

Kleur
Sfeer

Eiken

Eiken

113 producten

Eiken houten vloeren

De meest verkochte houten vloeren in Groningen, Friesland en Drenthe en de rest van Nederland zijn eiken houten vloeren. Hieronder vindt u een greep uit ons aanbod.

Meest verkocht arrow_drop_down

Eiken Vloer

In Nederland, en niet alleen in Nederland maar ook in Duitsland, België, Engeland, Groot Brittanie, Frankrijk, Amerika, Spanje, Portugal, Zwitserland, Oostenrijk, Italië, Noorwegen, Denemarken, Finland, Rusland, Polen, China, Japan, Canada, etc. worden de vloeren vaak van eiken gemaakt. Eiken vloer is een algemene benaming. Het enige dat uit de term afgeleid kan worden is dat het een vloer is van eiken. Het geeft niets aan over de uitstraling, de maten, levensduur etc.

Wordt in Nederland over een eiken vloer gesproken dan wordt vaak een parket vloer of een planken vloer bedoeld. Vaak wordt ten onrechte laminaat met een eiken print ook een eiken vloer genoemd. Dit komt uiteraard omdat de laminaat vloeren met eiken print nauwelijks van een echte eiken vloer te onderscheiden zijn.

Eiken vloeren worden al zolang als men zich kan herinneren gebruikt in Nederland. In Groningen worden even veel als in de rest van het land eiken vloeren gelegd. Een eiken vloer is verkrijgbaar in vele soorten. Je kunt een parket vloer maken van eikenhout. Een parket vloer is vaak een vloer van kleinere afmeting. Vaak zijn de plankjes rond de 1 meter lang, 7 cm breed en 2 cm dik. Het voordeel voor de producten is dat er weinig afval overblijft van een boom indien er parket van gemaakt wordt. Het voordeel voor de consument is dat er een mooie vloer van te maken is en dat het hout relatief weinig werkt. De eiken vloer wordt tegenwoordig vaak ook in planken geleverd.
Een plank is vaak rond de 1,80 meter lang, ca. 20 cm breed 2 cm dik. Er wordt vaak een vellingkantje aan de bovenkant op de rand geschaafd. Dit wordt gedaan omdat tijdens de productie en het vervoer er snel een beschadiging wordt gemaakt aan de randjes van de plank. Daarnaast valt het werken van het hout minder op. Een naadje dat ontstaat door het droger worden van de lucht zal sneller opvallen bij een eiken vloer zonder vellingkant. Door het vellingkantje valt het juist op dat de vloer een planken vloer is.

In Nederland wordt het over grote gedeelte van de nieuwe eiken vloeren geleverd met een vellingkantje. De eiken vloer wordt tegenwoordig bijna alleen nog geleverd in de vorm van een duoplank, ook wel multiplank genoemd. De plank is niet door en door massief. Er is een laagje eiken gelijmd op bijvoorbeeld een berkenplex ondergrond. Het voordeel van deze eiken vloer is dat de vloer nauwelijks werkt in de breedte. De eiken vloer is 1 van de meeste gebruikte vloeren voor leefvloeren in de Nederlandse huizen. Massieve planken worden bijna niet meer gebruikt omdat eiken hout schaar aan het worden is door de enorme vraag door China naar eiken hout. Ze kopen alles op, tot bossen en zagerijen aan toe.

Onbehandeld - Behandeld

Onbehandelde houten vloeren worden gemaakt van allerlei houtsoorten. De meest gebruikte houtsoorten, al eeuwen lang, zijn eiken, vuren en grenen, larix en beuken. De laatste 10 jaar zijn eikenhout en grenenhout de meest gebruikte houtsoorten.

Onbehandelde vloeren zijn vloeren die gekocht kunnen worden zonder dat zij zijn behandeld met olie bijvoorbeeld lak.

Behandelde vloeren zijn behandeld door ons en kunnen gelegd worden net als laminaat vloeren. Er hoeft geen olie of lak aangebracht te worden als de vloer is gelegd. De vloeren worden door ons in de werkplaats behandeld. Het voordeel is dat het leggen sneller gaat en dat de klant dus veel sneller de vloer kan gebruiken, wat vaak heel belangrijk is omdat mensen niet graag zonder vloer zitten.

Hout Informatie, Europees eiken Quercus robur

Beschrijving
Andere benamingen: European oak, Chene, Stieleiche.
De draad van Europees eiken is meestal recht maar het hout kan ook onregematig of kruisdradig zijn.
Het hout heeft een vrij grove nerf en is geelbruin, lichtbruin of donderbruin van kleur. 

Eigenschappen
Het hout is moeilijk te bewerken met de hand, het heeft een lage stijfheid en de schokweersand is redelijk. Het hout kan donkerder gemaakt worden door het te roken. Het looizuur kan, als het in contact komt met ijzer, voor vlekken zorgen.

Drogen
Europees eiken droogt langzaam en kan sterk krimpen. Ook scheuren en splijten komt voor. Het hout werkt middelmatig in gebruik.

Duurzaamheid
Het kernhout is duurzaam. Het spinthout is gevoeliger voor bijvoorbeeld houtworm. 

Toepassingen
Onder andere kerkbanken, doodskisten, boten, kuiperswerk voor wijn, bier. Maar ook zeer geschikt als vloerhout, fineer en triplex.

Gezondheidsrisico's
Niezen, huidontsteking en neuskanker.

Groeigebied
Europa, Noord-Afrika, Noordoosten van de Verenigde Staten.

Hoogte
15-30m

Diameter
1-2m

Uw vertrouwen is onze trots

Holtz vloeren import BV heeft een leg- en leveringsservice door heel Nederland.