Terug

 

Zelf Houten Parket of Laminaat Vloeren leggen! 

Wilt u zelf uw houten parket of laminaat vloeren leggen, dan heeft u misschien vragen over hoe de vloer te leggen! Hieronder zullen we een aantal tips geven. Aan de hand van die tips heeft misschien nog weer nieuwe vragen. Misschien kunnen die beantwoord worden door nog meer Holtz leg informatie op andere pagina's in de site.

Zwevend leggen

Wij beginnen bijna altijd met naar de bestaande vloer te kijken. Deze moet vlak en stevig zijn. Een vlakke en stevige bestaande vloer is een goed uitgangspunt voor een goed eindresultaat.
Dan wordt bijna altijd een dampfolie gelegd. Let er wel op dat de kruipruimte geventileerd is, ander sluit je die ruimte af voor ventilatie en zal de bestaande vloer rotten als het hout is.
Dan wordt de ondervloer gelegd. Dit kan een eenvoudige alufoam zijn tot een hele dure geluidsdempende ondervloer.

Houten Parket Vloeren en Laminaat werken allemaal. Door het toe- en afnemen van de luchtvochtigheid zet een vloer uit respectievelijk, krimpt een vloer.
Een houten parket vloer werkt alleen in de breedte, een laminaat vloer werkt rondom.
Een massief houten vloer werkt het meest in vergelijking met andere vloerplanken. Onder een massief houten vloer verstaan we bijvoorbeeld een plank die circa 2 cm dik, 17 cm breed en 200 cm lang is. Een dergelijke vloer kan in een ruimte die 5 meter breed is wel 2 cm zwellen of krimpen aan beide zijden.
Een tapis vloer werkt het minst. Deze kan aangelegd worden. Dus als de klant geen plint wil kan hij zonder zwelnaad te gebruiken gelegd worden.
Laminaat werkt ook, rondom! Rondom mag de vloer nergens tegen aan liggen.
Bij houten vloeren gebruiken wij in de zwelruimte tussen de muur en de vloer spanveren (vervangers van Kurk). Deze houden de vloer bij elkaar, maar de houten vloer kan wel werken. Een houten vloer wordt zwevend gelegd tot een breedte van 5 à 6 meter. Is de ruimte breder dan wordt verlijmd of elastilon gebruikt(semiverlijming). Een multiplank kan vaak tot 8 meter breedte zwevend gelegd worden. Laminaat kan ook ongeveer tot 8 meter breedte gelegd worden. Worden deze maten overschreden dan kunnen problemen met naden ontstaan.
Tussen verschillende ruimtes adviseren wij vaak een drempel of dilitatieprofiel te plaatsen. Dit omdat de atmosfeer in de ene ruimte vaak anders is dan in de andere. Door de vloeren te scheiden met een zwelnaad, voorkom je werkingsproblemen rond de deurkozijnen tussen de verschillende ruimtes. De Lengte van de ruimte waar een houten parket vloer of een multiplank wordt gelegd is voor werking niet van belang. Laminaat werkt rondom, dus daarvoor geldt die 8 meter aan alle zijden.

De kopsekanten verlijmen wij om uitlopen tegen te gaan, de lange kanten worden niet verlijmd!

De vloer wordt gelegd in wildverband. Er wordt geen motief aangebracht tenzij het een motief vloer is.

Legrichting bepalen wij aan de hand van 3 regels:

  • leg richting is in de richting van het licht
  • leg richting is in de lengte van de ruimte
  • leg richting is in de meest gebruikte langste looprichting
Vaak zijn deze regels niet eenduidig. Er zal dan een keuze gemaakt moeten worden.

Na het leggen kan de vloer afgewerkt worden, tenzij u een reeds behandelde vloer heeft gelegd.
Lees altijd de voorschriften en gebruiksvoorschriften voor alle middelen die u gaat gebruiken. Vraag ook uw verkoper naar uitleg! Vele produkten moeten op een bepaalde manier gebruikt worden anders gaat het fout en heeft u veel schade.

Te lijmen vloer

Een te lijmen vloer wordt voor het overgrote gedeelte gelegd op dezelfde wijze als hierboven het leggen van een zwevende vloer met een paar kanttekeningen.

Bij een te verlijmen vloer moet eerst goed gekeken worden naar de bestaande vloer. Deze moet vlak en stevig zijn. Daarnaast moet de beton of houten vloer van voldoende kwaliteit zijn. Er komen namelijk krachten op te staan. De beton vloer moet ook niet te vochtig zijn, vooral bij nieuwe woningen moet hier even extra goed op gelet worden.

Soms moet een vochtscherm aangebracht worden! Soms ook moet de betonvloer of de houten vloer verstevigd worden voordat de leefvloer wordt verlijmd.
Bij de meeste houten vloer moet een tussen/ondervloer worden gemonteerd. Dit is vaak een spaanplaat of een eiken mozaikindustrievloer. Deze vloeren worden verlijmd en soms ook nog verschroefd.
De massief eiken vloer wordt vaak op een tussen vloer gemonteerd. Een multiplank kan vaak rechtstreeks worden verlijmd op de beton of houten ondervloer.
Voor het overige gelden dezelfde aandachtspunt als bij een zwevend te leggen houten parket vloer. De kopsekanten hoeven niet gelijmd worden en er worden geen spanveren gebruikt. U kunt over het algemeen een kleinere zwelruimte aanhouden zodat het iets makkelijker is een opstaande plint te monteren. 

Holtzvloeren levert al vele jaren houten vloeren. Heeft u nog meer vragen, vraag het Holtzvloeren. U kunt ons bellen en mailen, ook kunt u langskomen in de showroom in Haren. 

Klik op "voorwaarden" voor meer informatie over leggen van vloeren Klik hier voor ons gehele Assortiment
 Holtzvloeren legt, onderhoud en renoveert alle houten vloerdelen en laminaat in Nederland, klik hier voor prijzen en informatie 

 

Wilt u afbeeldingen van houten vloeren en laminaat zien gelegd door Holtzvloeren? klik dan op Sfeer Impressies!