Terug

Waar, Wat, Welke, Hoe, Wie, Verschil, Uitzetten, Uitleg, zijn woorden die een vraag inleiden over bijv. Houten parket vloeren. Op de Holtz site worden veel vragen beantwoord.

Enkele vragen die vaak gesteld worden zijn de volgende
-Waar kan ik houten parket vloeren en alle toebehoren kopen? Bij holtz vloeren in Haren.
-Wat kan ik op mijn vloer aanbrengen voor bescherming? Olie, was, wax, lak, verf.
-Welke houtsoorten zijn er allemaal? Klik hier voor een overzicht van de verschillende houtsoorten.
-Hoe kan ik een houten parket vloer leggen. Klik hier voor meer informatie over de verschillende legmethoden.
-Wie kan mijn vloer schuren en lakken of olien? Holtz kan dat voor u doen, klik hier voor informatie.
-Verschil tussen zwevend en verlijmd leggen? Het loop comfort is hoger van een verlijmde vloer.
-Uitzetten? Een massieve vloer zet meer uit en krimpt meer dan een meerlaagse plank.
-Uitleg over van alles en nog wat over vloeren kunt u vinden op de pagina "voorwaarden"

Enkele van bovengenoemde vragen worden hieronder verder beknopt beantwoord.

Klik hier voor meer informatie, prijzen en foto's van vloeren.

 

Welke houten vloer past bij u?

De uitstraling is het eerste dat van belang is. Vindt u het mooi dat een vloer veel of juist weinig noesten heeft, een v-groef heeft of juist niet, verouderd is of niet? Welke kleur vindt u mooi? Dit zijn de vragen die het beste als eerste beantwoord kunnen worden. Holtz kan binnen enkele ogenblikken daar een goede indicatieve prijs bij geven.
U heeft keuze uit:

  • massief houten planken
  • multiplanken
  • tapis vloeren
  • parket vloeren

Massief houten vloeren ogen altijd wat ruiger en de naadjes zullen groter zijn dan bij niet massieve vloeren. Wie houdt van een iets ruigere, levendige vloer die mag "werken", dan is een massief houten vloer een goede keuze. Het hout is meestal 2 cm dik. De planken kunnen zwevend of verlijmd gelegd worden.

Multiplanken ogen in vergelijking met massief houten vloeren iets rustiger en "netter". De multiplanken "werken" (krimpen en uitzetten, hol- en bolstaan) minder dan massief houten vloeren. De verwachte levensduur is over het algemeen 20 tot meer dan 100 jaar, afhankelijk van de dikte van de toplaag. De planken kunnen zwevend of verlijmd gelegd worden.

Tapis vloeren zijn vloeren die wat betreft de opbouw lijken op multiplanken. De tapis vloer is evenals de multiplank opgebouw uit verschillende lagen. Door de laagopbouw is de werking van tapis vloeren ook minder dan massief houten vloeren. De tapisvloer wordt veel gebruikt om visgraat en andere motieven van te maken. De vloeren worden altijd verlijmd.

Parket vloeren zijn gemaakt van massief houten stroken die circa 40 cm lang, 7 cm breed en 2 cm dik zijn. De parket stroken worden ook vaak gebruikt om visgraat motieven mee te maken. Parket is massief hout en oogt daarom wat ruiger dan tapis en zal meer naadjes vertonen dan tapisvloeren. De parketstrok worden altijd verlijmd.  Klik hier voor meer info!

Werken hout en laminaat
Het Werken van hout betekent dat het hout en ook laminaat krimpt en uitzet tengevolge van het toe- en afnemen van de luchtvochtigheid. De luchtvochtigheid in Nederland varieert circa tussen de 15% en de 95%. Het verschil in luchtvochtigheid van het ene naar het andere moment doet het hout en laminaat werken, dus krimpen en uitzetten. Neemt de luchtvochtigheid toe, dan zet het hout en laminaat uit. Neemt de luchtvochtigheid af, dan krimpt het hout en laminaat. 

Hoe wilt u dat de vloer gelegd wordt, verlijmd of zwevend. Kunt u hem zelf leggen of niet?

Het eerste waar naar gekeken moet worden is de staat van de bestaande vloer.
Betonvloer
Heeft u een betonvloer of een houtenvloer. Heeft u een betonvloer, dan is deze vaak stevig en strak. Het betonvochtpercentage moet in orde zijn. Laat dit voordat de nieuwe houten vloer wordt gelegd controleren. Over het algemeen zal er een vochtscherm geplaatst moeten worden. Als de vloer zwevend wordt gelegd is dat vaak een dampfolie. Wordt de vloer gelijmd dan is de lijm vaak ook het vochtscherm. Tenzij er meer vocht uit het beton naarboven komt dan normaal. Dan dient een extra vochtscherm aangebracht te worden op de betonvloer.  Als de betonvloer niet vlak is, dan zal hij uitgevlakt moeten worden. Sommige mensen accepteren sneller een betonvloer die niet helemaal vlak is dan anderen. De persoonlijke eisen vormen een belangrijke factor in de beoordeling of een betonvloer strak en vlak genoeg is. Voor sommige houten vloeren is het echter heel belangrijk dat de bestaande betonvloer strak en vlak is. Een dunne houten vloer heeft een strakke, vlakke bestaande betonvloer nodig. Als er een patroonvloer gelegd gaat worden dient de bestaade betonvloer ook strak te zijn, anders loopt het patroon uit elkaar. Laat u hierover goed adviseren door de specialist.

Houten vloer
Heeft u een bestaande houten vloer, dan geldt het geen hierboven bij de betonvloer ook. Een bestaande houtenvloer is vaak minder strak dan een bestaande betonvloer. Dit is vaak iets waar extra maatregelen voor genomen moeten worden. De bestaande houten vloer zal vaker uitgevlakt moeten worden dan een betonvloer. 

Legmethodes
Vloeren kunnen zwevend, of vast gelegd worden. Een zwevend gelegde vloer ligt los op een tussen vloer. De tussen vloer wordt los op de bestaande vloer gelegd. houten planken, en multiplanken vloeren kunnen zwevend gelegd worden op een bestaande houten, tegels, of zandcementdekvloer. Tapis en parketstroken worden over het algemeen verlijmd. Over het algemeen kan een planken vloer zwevend gelegd worden tot een breedte van de kamer van 5 tot 6 meter. (Hout werkt alleen in de breedte, niet in de lengte). Een multiplanken vloer kan vaak tot 8 meter breedte prima zwevend gelegd worden, dit omdat de multiplank minder krimpt en uitzet dan een massief houten planken vloer.
Alle houten vloeren kunnen vast verlijmd worden. Vast verlijmde vloeren bieden over het algemeen het meeste comfort. Het loopgeluid is laag en het kraken van de vloer zijn minimaal in vergelijking met zwevend gelegde vloeren. Het vastverlijmen van houten vloeren is definitief, de vloer kan niet meer meegenomen worden om elders te herleggen. Het verlijmen van een vloer is wat betreft de legkosten duurder dan zwevend gelegd.

Zwevend leggen kan een ongeoefende persoon over het algemeen zelf goed doen, mits hij handig is. Het vastverlijmen van een vloer is vakwerk dat beter door een professional uitgevoerd kan worden.

Plint afwerking
Een houten vloer en ook een laminaat vloer werkt! De houten vloer of laminaatvloer kan niet strak tegen de muur worden aangelegd, behalve bij een tapis vloer. Een tapisvloer werkt dusdanig weinig dat een paar milimeter zwelruimte voldoende is om de vloer niet te laten vastlopen tegen de muur. Een plankenvloer die zwevend is gelegd heeft meestal een zwelruimte nodig tussen de 1,5 en 2,5 cm op een kamerbreedte van circa 5 m, let op! aan beide kanten. In de richting van de kopse kanten werkt hout niet, daar hoeft u geen speciale zwelruimte aan te houden. Vaak is 1cm voldoende. Laminaat werkt rondom, dus daar moet ook een zwelruimte aangehouden worden op de kopsekant. Het gegeven van het werken van het hout en laminaat heeft grote invloed op de rand afwerking. Omdat u vaak een zwelruimte moet vrijhouden tussen de vloer en de muur heeft u een afwerking nodig zodat u niet in de zwelruimte kunt kijken en de bestaande vloer kunt zien. Vaak wordt een vlakplint gebruikt die deel op de nieuwe houten vloer ligt gelijmde of gespijkerd en met het andere deel van de vlakkeplint de zwelruimte afdekt.
Een opstaande plint wordt tegen de muur aan geschroefd of gelijmd. De vloer kan er onderdoor werken. Meestal kunt u met een opstaande plint niet veel zwelruimte aanhouden omdat u anders een hele dikke opstaande plint nodig heeft. Dit lijkt niet mooi. Vaak is een opstaande plint dan ook alleen mogelijk bij een verlijmde vloer of een laminaat vloer. Dit omdat in die vloeren weinig werking zit.
Een vlakkeplint is vaak gemaakt van het zelfde materiaal als de vloer en valt het minst op. Een opstaande plint kan allerlei kleuren hebben. Soms wordt de kleur aangehouden van de kozijnen, iemand anders verf de opstaande plint mee in de kleur van de muur. Ook is het mogelijk de kleur van de vloer aan te houden. Opstaande plinten zijn vaak gemaakt van mdf, en soms van het vloerhout. 

Welke afwerking wilt u?
Een houten vloer kan gelakt, geolied, in de was gezet, gebeitst, geverfd of niet behandeld worden.

  • Lakken: sterke beschermlaag die circa 5 tot 6 jaar goed meegaat. Krasjes en beschadigingen zijn niet goed bij te werken.
  • Olien: een sterke beschermlaag, die iets meer onderhoud behoeft dan een gelakte vloer. Beschadigingen en krasjes zijn goed bij te werken met de hand. De uistraling is heel naturel.
  • In de was zetten: van oudsher veel gebruikt, maar vergt veel onderhoud.
  • Beitsen: door de vloer te beitsen geeft u de vloer een bepaalde kleur die weer afgewerkt wordt met een beschermlaag
  • Verven: als u een houten vloer verft, dan zal de houtkleur niet meer zichtbaar zijn.
  • niet behandelen: hout dat in een droge ruimte ligt die geventileerd is hoeft niet persé behandeld te worden. De vloer zal na verloop van gebruik een bepaalde egale kleur krijgen. Vlekken zullen beter zichtbaar blijven dan op een vloer die is afgewerkt.

Onderhoud houten vloeren, laminaat
Een houten vloer dient te worden onderhouden. Althans, als u uw houten vloer gebruikt, dan treedt er slijtage op aan de afwerklaag. Deze afwerklaag (olie, lak, beits, was, verf) kunt u onderhouden zodat de basis afwerklaag langer meegaat. Een geoliede vloer is het beste te onderhouden. Als u een basisafwerklaag op olie of was basis heeft, dan kunt u de basisafwerking heel gemakkelijk bijwerken en netjes houden tot in lengte van dagen. De olielaag of waslaag wordt bijgeolied of gewasd en blijft op die manier altijd instand.


Een lak-, beits- of verfbasisafwerklaag is moeilijk te beschermen. Deze lagen zijn vaak met een soort polish te behandelen. De polish is een extra beschermlaag op de lak. Meestal gaat een laklaag tussen de 5 en 7 jaar mee. Daarna zal de laklaag afgeschuurd moeten worden en een nieuwe laklaag aangebracht moeten worden. Hetzelfde geldt voor beits en verf.

Laminaat kan niet onderhouden worden, alleen maar met het juiste middel schoongemaakt worden. Gebruik een schoonmaakmiddel dat speciaal is ontwikkeld voor laminaat. Wordt uw vloer mat of kaal, dan heeft u niet het goede schoonmaakmiddel. Er zijn helaas laminaatreinigingsmiddel te koop die te agressief zijn of juist een vettiglaagje achterlaten. Laat u dan direct adviseren door een specialist om het probleem op te lossen en schaf het juiste schoonmaakmiddel aan.

Holtz is de onderhoudspecialist en heeft ook een webshop voor alle onderhoudmiddelen en olien, lakken etc. Klik hieronder voor toegang tot de de webshop