Terug

Vloerverwarming en Houten Parket Vloeren in Appartementen, Bovenwoningen en Verdiepingsvloeren

 

Vooropgesteld: Vloerverwarming en houten vloeren gaan heel goed samen indien vakkundig aangebracht. De ervaringen zijn door de loop van jaren zeer positief. Er zijn nagenoeg geen problemen. Als de houten vloer de juiste kenmerken heeft en het vloerverwarmingssysteem is gelegd volgens het bouwbesluit en door een vakkundig bedrijf, dan kan de houten vloer heel goed geplaatst worden op de betonvloer met vloerverwarming. De houten vloer wordt bij voorkeur verlijmd op de betonvloer. Dit in verband met de doorgifte van de warmte. Meestal wordt een multiplank gebruikt voor plaatsing op vloerverwarming. Ook de houten tapis vloer is zeer geschikt voor vloerverwarming.

Houten vloeren op vloer verwarming in een appartement, bovenwoning of op een verdiepingsvloer is zeer goed mogelijk. Waar vaak goed opgelet moet worden zijn de geluidseisen die vaak gesteld worden in de regelementen van de VVE (Vereniging van Eigenaren). Als deze eisen er zijn, kan niet maar zo een houten vloer worden verlijmd op de bestaande vloer. Vaak wordt dan gekozen voor zwevend of er wordt een speciale ondervloer geplaatst waarop het mogelijk is om een houten vloer te verlijmen zonder dat er contact geluid bestaat naar de buren. Als er tegenwoordig een nieuw appartement, bovenwoning, verdiepingsvloer wordt opgeleverd met vloerverwarming, dan ligt deze vaak in een zwevende betonvloer. Hier kunnen wij dus zonder extra maatregelen direct op verlijmen. Heeft u een appartement, bovenwoning of een verdiepingsvloer met vloerverwarming en wilt u een houten vloer, dan is dat zeer wel mogelijk. U kunt ons altijd vragen of het bij u ook mogelijk is, en zo ja, hoe dan wel!

Er zijn drie verschillende systemen van vloerverwarming. De eerste is de toepassing van de oude Romeinen, de verwarming met behulp van warme lucht. De tweede is een systeem dat werkt op elektriciteit en bij het derde systeem wordt de warmte afgegeven door de temperatuur van het water. Eigenlijk wordt voor het verwamen van kerken alleen het laatste systeem gebruikt. De opwekking van warmte gebeurt dan in grote warmwaterketels waar het water wordt opgewarmd tot ongeveer 40 graden. Dit water wordt de leidingen ingepompd en komt terug bij de ketel met een warmte van 30 graden. De capaciteit van de ketels wordt bepaald aan de hand van de behoefte aan warmte, en de benodigde warmte voor de aanvullende verwarmingssytemen (cv). Met behulp van transmissie- en ventilatieberekeningen is de hoeveelheid energie te bepalen die per tijdseenheid voor een ruimte nodig is om deze tot een bepaalde temperatuur te verwarmen. Vanuit de ketel wordt het warme water verdeeld over verschillende groepen. Dit om ervoor te zorgen dat de warmte zo gelijkmatig mogelijk verdeeld wordt. Hoeveel groepen nodig zijn wordt bepaald door de grote van de ruimte en de manier waarop de buizen verdeeld worden over de ruimte. Er wordt nooit meer dan 200 meter aan buizen achter elkaar gelegd. De bovenkant van de zandcementdekvloer mag nooit warmer worden dan 27 graden celcius. Dit stelt de verwarmingsinstallateur in. Hij brengt het vermogen van de verwarming langzaam omhoog, tot dat hij zeker weet dat de top van de zandcementdekvloer niet warmer wordt dan 27 graden celsius. Dan brengt hij een zekering aan, zodat niemand de verwarming per ongeluk warmer kan zetten dan de bedoeling is.

Het buizenpatroon moet zo min mogelijk bochten bevatten. Ook moet erop gelet worden dat de buizen met hoge aanvoertemperaturen in de koudere zones worden ingebracht (bij een raam met enkel glas).  

Bij nieuwbouwhuizen worden de buizen voor vloerverwarming in de cement dekvloer ingebracht. Bij oude gebouwen is het aanbrengen van vloerverwarming echter vaak een grote onderneming. De hele oude vloer moet vervangen worden. Vooral bij monumentale gebouwen is dit een probleem omdat de vloer deel uitmaakt van het monument. Bovendien zijn de kosten vaak erg hoog. Ook zijn deze monumentale panden vaak slecht geisoleerd en te groot en hoog om een goede temperatuur te handhaven. De vloervervarming heeft enkele uren tot dagen nodig om op temperatuur te komen. En als deze op temperatuur is, is het niet gezegd dat deze de gehele warmte op temperatuur kan houden. Wordt de temperatuur naar een maximum gedreven dan komt er een nieuw probleem bij. De luchtstroom neemt toe. Het verschil in temperatuur tussen muur en vloer wordt dan zo groot dat de luchtsnelheid toeneemt. Hierdoor kan het extra tochtig gaan aanvoelen in de ruimte. 

Het regelen van de temperatuur kan op twee verschillende manieren gebeuren. Ten eerste is er het systeem dat wanneer de buitentemperatuur afneemt, de temperatuur van het water toeneemt. Verder is er de ruimtetemperatuursregeling: De temperatuur van het water wordt dan verhoogd op het moment dat de temperatuur in de te vervarmen ruimte lager is. Voor vloervervarming mag de watertemperatuur nooit hoger zijn dan 40 graden. Voor gewone cv geldt een maximum van 80 graden. Voor de vloervervarming moet water uit een koudere afvoerleiding daarom worden bijgemengd.

Vraag Holtzvloeren voor meer informatie, indien bovenstaande voor u nog niet duidelijk is. U kunt ons mailen, bellen en uiteraard bent u welkom in onze showroom. zie onze openingstijden

Holtz heeft al zeer veel houten vloeren geplaatst op vloerverwarming. Onze ervaring met de houten vloer op vloerverwarming zijn zeer positief. De klant heeft minder stookkosten. De verwarming door vloerverwarming van de ruimte waarin de houten vloer ligt is zeer aangenaam. Vloerverwarming is een zeer confortabele vorm van verwarming. Wij geven ook informatie avonden voor bewonersgroepen die voor de keuze staan wel of geen vloerverwarming te nemen.

Wilt u nog meer informatie over de houten vloer op vloerverwarming klikt u dan op Vloerverwarming
of op de website van WTH. WTH is een specialist voor vloerverwarming en koeling die landelijk werkt.

klik hier voor ons hele assortiment houten vloeren