Terug

Visgraat vloeren in de Was zetten, vraag het Holtzvloeren

Visgraat vloeren worden al gelegd sinds de 19e eeuw. Van oudsher worden ze in de was gezet. Visgraat werd altijd in de stijlkamers, voorkamers, woonkamers gelegd. Het was ook in de 19e eeuw al een luxe vloer. Voor de Visgraat van toen werd vaak eiken, beuken, essen, noten, en vele tropische hout soorten zoals merbau gebruikt. De Visgraat werd genageld in de houten bestaande vloer of in de bitumen gelegd. Bitumen is een soort teer produkt waarin de visgraat stroken werden gelijmd. Het is metname dit Visgraat parket, het echte oude Visgraat parket, dat Holtz Vloeren al vele jaren gebruikt voor haar speciale vloeren. De kleur en uitstraling zijn zeer bijzonder! Meestal importeren wij deze parket stroken uit Frankrijk. Daar liggen in de grote franse overheids gebouwen, kloosters, en villa's nog steeds grote visgraat vloeren. Deze vloeren halen wij eruit en bewerken de stroken zodanig dat we ze weer kunnen herleggen. Dit is zeer arbeidsintensief, maar zeker de moeite waard. Naast het Visgraat motief zijn er nog meer bekende motieven die met parket stroken worden gemaakt. Bijvoorbeeld de Hongaarse punt, Holland motief, Weense punt, Blokmotief etc.
Eind 19e eeuw en Begin 20e eeuw werden de meeste Heren Boerderijen gebouwd in Groningen, Friesland en Drenthe. Een ritje door over het Hoogeland in Groningen en u kunt wel raden wat voor vloeren er liggen in de statige boeren behuizingen. Niet alleen daar liggen de visgraat en andere figuurvloeren. Overal in de iets grotere steden zoals Assen, Groningen, Leeuwarden, Joure, Dokkum, Hoogeveen, Delfzijl, Appingedam, Winsum en Heerenveen, liggen in de grachtenpanden op de beneden verdieping visgraat vloeren.

Visgraat vloer in de Was zetten!
Van oudsher werden visgraatvloeren in de was gezet. Was is de voorloper van produkten als hardwaxolie en olie.
Was wordt aangebracht op de vloer met een kwast. De was is zeer stroperig en niet vloeibaar. Vroeger werd de was met een blokhout met een doekje er onder uitgesmeerd over de houten vloer. Tegenwoordig zijn er ook wassen die makkelijker aan te brengen zijn. Sommige wassen zijn nagenoeg vloeibaar.
Was is een kwetsbare afwerking. Een vloer afgewerkt met was kan slecht tegen vocht. Het vocht maakt de afwerking lelijk. De enige manier om dit weer in orde te maken is de was vloer op nieuw te boenen met was. Met andere woorden; was is een zeer intensief onderhoudsgevoelige afwerking. In principe moet de vloer wekelijks in de was gezet worden. Het in de was zetten van de vloer werd en wordt vaak uitbesteed aan de schoonmaker. Tegenwoordig wil men niet zoveel tijd besteden aan onderhoud van houten vloeren. Er zijn daarom vele nieuwe afwerkprodukten ontwikkeld die minder onderhoudsgevoelig zijn.
Het bijzondere aan een met was afgewerkte vloer is de uitstraling. Deze is over het algemeen zeer warm.

Holtzvloeren is specialist in reparatie, renovatie, onderhoud van visgraat- en andere houtenvloeren. Klik hier voor informatie en prijzen van onderhoud (onderhoudscontracten zijn mogelijk), reparatie en renovatie. 

Ook deze motieven worden door Holtz Vloeren geleverd in opdracht.

Mocht u interesse hebben in dergelijke vloeren dan kunt u altijd contact met ons opnemen.

Naast deze vloeren hebben we ook nieuwe Houten Vloeren waar we bijvoorbeeld visgraat vloeren mee maken, of Planken Vloeren. Op onze website kunt u een goede indruk krijgen van de produkten en diensten die wij leveren in oa. Groningen, Friesland en Drenthe.

Klik hier voor ons gehele Assortiment 

Klik hier voor enkele visgraat produkten uit onze zeer grote collectie

Klik hier voor enkele sfeerfoto's van visgraatvloeren en andere motieven.