Terug

Twinplank

Onder de Twinplank, ook wel samengestelde plank of toplaag plank, Multiplank, plank met toplaag, lamel plank, lamelparket, of Combiplank genoemd, verstaan wij een Houten vloerplank met een massief houten top laag en een onderlaag van vaak vurenmultiplex. De toplaag is verlijmd op de multiplex. Bijna alle multiplex die gebruikt wordt voor de Twinplanken wordt geproduceerd in Rusland. In Rusland is de hoeveelheid vuren hout bijna onuitputtelijk. Dit is dan ook 1 van de grootste voordelen van de Twinplank. Er wordt efficienter omgegaan met het schaarse hardhout dat vaak wordt gebruikt als toplaag van de Twinplank. De verlijming van de toplaag met de onderlaag zorgt er voor dat de plank niet veel werkt. Dit is een groot voordeel van de Twinplank. De uitstraling van de plank is vergelijkbaar met een volledig massief houten plank. De massieve toplagen worden veelal van Europees Eiken (vaak Frans Eiken) gemaakt, maar ook van tropische hardhoutsoorten. Tropische hardhout soorten staan vaak bekend om hun werking. Met het Twinplank systeem wordt het probleem van werking voor een heel groot gedeelte uitgeschakeld. Eiken is een hardhout dat zeer duurzaam is en uitermate geschikt is voor vloerhout.

De Twinplank heeft vier grote voordelen:

* Meest hardhoutsoorten Twinplank zijn geschikt voor vloerverwarming.
* Weinig werking.
* Ecologisch verantwoord.
* Makkelijk zelf te leggen

Op de bestaande vloer (hout, beton, zandcement dekvloer etc.) wordt de Twinplanken vloer verlijmd of zwevend gelegd. Semi verlijming met elastilon is ook mogelijk. Een verlijmde vloer wordt vastgelijmd aan de bestaande vloer. Een zwevend gelegde vloer ligt los op een tussen (onder-) vloer. Aan de zijkanten worden spanveren of softrubber strips geplaatst. De rand afwerking wordt met een opstaande of een vlakkeplint afgewerkt.

Het grote verschil tussen verlijmde vloer en een zwevend gelegde vloer is het volgende:

* Verlijmde vloer loopt stiller.
* Verlijmde vloer werkt minder (minder krimp en zwel werking).
* verlijmde vloer is duurder.

 

Holtzvloeren heeft een leg- en leveringsservice door heel Nederland

Meer informatie over onze Twinplank

Veel mensen vragen zich af wat een Twinplank is. De Combiplank ook wordt wel genoemd de Multiplank, Duoplank, toplaagplank, lamelplank of samengestelde plank. Er wordt gesproken van een plank. Met een plank bedoelen we dat de houten vloer een bepaald uiterlijk heeft. Onder plank wordt verstaan een vloerdeel dat gemiddeld 1.80m1 tot 1.90m1 lang is en varieert in breedte. De variatie in breedte loopt van 10 cm. tot 60 cm. breed. De dikte van de planken is in Nederland vaak 19mm tot 20 mm. In andere landen zoals Duitsland en vele andere Europese landen is de dikte van de plank vaak 15 mm. De bandbreedte van de dikte loopt van 10 mm. tot 24 mm. De planken zijn over het algemeen voorzien van veer en groef. Ook wel mes en groef genoemd. De veer en groef zijn hulpmiddelen om de vloerdelen (planken) beter bij elkaar te houden als de vloer gelegd is. Aan de ene kant van de plank zit een strookje van ongeveer 5 mm dik dat uitsteekt. Aan de andere kant van die zelfde plank zit een groef van ongeveer 5,5 mm. Als de vloer gelegd wordt schuift de ene plank in de ander enzovoort. De plank kan zodoende niet omhoog ten opzichte van de plank waarmee hij verbonden is. Dezelfde verbindingen zitten ook aan de uiteinden van de planken. De Combiplank heeft een onderlaag en een toplaag. De toplaag is de zicht- en gebruik kant. Als de vloer gelegd is zie je alleen dit hout. De toplaag kan gemaakt zijn van Twinplank eiken, Twinplank grenen (zachte houtsoort), Twinplank jatoba, Twinplank essen, Twinplank scuperia, Twinplank teak, Twinplank hevea, Twinplank Zwarte Kabbes etc. De meeste gebruikte houtsoort voor de Twinplank is eiken. De onderlaag is van multiplex, of een andere plex achtig materiaal etc. Het materiaal is stevig en werkt niet. Bij sommige soorten Twinplanken bestaat de onderlaag uit meerdere laagjes kris kras verlijmde triplex. Deze planken worden vaak lamelparket genoemd. Er zijn vele fabrikanten en ieder doet het op zijn eigen manier. De bedoeling van deze opbouw van de plank is dat de plank in de breedte nauwelijks werkt. Dit werkt daadwerkelijk en is tegelijkertijd 1 van de grootste voordelen van de Combiplank ten opzichte van de massieve plank. De meeste Combiplanken zijn daarom ook geschikt voor op vloerverwarming.

Komt u gerust eens kijken in onze ruime Showroom. Naast Toplaag vloeren hebben we ook heel veel massief Houten Vloeren zoals Parket, Tapis en Massieve planken. Daarnaast hebben we ook een groot assortiment laminaat in de Showroom staan. Mocht u nog meer informatie wensen dan kunt u ons altijd een mailtje sturen of even bellen.

Klik hier voor ons assortiment Twinplanken (Multiplanken)