Terug

Spanveren, Kurk, Kopsekanten 3D Lijm, Afstandsblokjes, Vochtmeter, en andere hulpmiddelen voor het leggen van Houten Vloeren.

 

Holtzvloeren levert alle bij-materialen, zoals Spanveren, Kurk, Kopsekanten 3D lijm, Afstandblokjes, Vochtmeter, plinten, ondervloeren etc. voor het leggen van een houten parket vloer of laminaat.

De meeste houten vloeren worden zwevend gelegd. Dit betekent dat de houten vloer niet vast wordt gemaakt aan de bestaande houten- of betonvloer. Er wordt bij voorkeur een vochtscherm geplaatst op de bestaande vloer. Daar op wordt een ondervloer gelegd. Dan kan begonnen worden met het plaatsen van de houten vloer. Meestal wordt aan de langste kant begonnen met leggen. De houten vloer wordt meestal in de lengte van de kamer gelegd. De lange kant van de vloerplank wordt in de langste lengte van de kamer gelegd. Tussen de vloerplanken en de muur wordt een ruimte vrij gelaten. Houten vloeren werken onder invloed van het toe- en afnemen van de luchtvochtigheid. Deze kan worden gemeten met een lucht vochtmeter, ook wel hygrometer genoemd. De zwelruimte wordt uitgezet met afstandsblokjes. Deze afstandsblokjes houden een ruimte van circa 1,5 tot 2,5 cm in beslag. Daar tegen aan worden de vloerplanken gelegd. Spanveren zijn een redelijk nieuwe vinding. Voor die tijd werden kurk blokjes gebruikt. Kurk werkt ook goed, maar heeft niet de kracht van spanveren. De kracht van de spanveren zijn nodig om de vloer onder controle te laten werken. Neemt de luchtvochtigheid toe, dan zal de vloer uitzetten. De spanveren geven ruimte, maar drukken de planken wel bij elkaar. Naadvorming is nihiel. Als de luchtvochtigheid afneemt drukken de spanveren de planken stevig in elkaar in de veer en groef. Dit ook weer ter voorkoming van naden. 

Aan de andere kant aangekomen met leggen, ook weer 1,5 tot circa 2,5 zwelruimte aanhouden (aan te houden zwelruimte is afhankelijk van gebruikte vloerdelen en breedte ruimte) Bij massief hout meer zwelruimte aanhouden en bij brede ruimtes ook meer zwelruimte aanhouden. 

Alle kopsekanten worden met 3D lijm verlijmde. Een dun streepje 3D lijm aan de onderkant van de veer op de kopsekant is genoeg. Als alle kopsekanten zijn verlijmd met 3D lijm, dan kan de vloer niet uitlopen! U voorkomt met het verlijmen de vervelende kopsekant naadjes.

Mocht u nog meer willen weten over legsystemen kijk dan naar  voorwaarden

Op deze pagina vind u meer informatie over legsystemen.

Klik voor ons gehele assortiment hier.