Terug

OUDE - ANTIEKE VLOEREN, Holtz Vloeren is al meer dan 15 jaar de specialist!

Geschiedenis Holtz Vloeren
Het huidige Holtz Vloeren in Haren (Gr.) vindt zijn oorsprong in de inkoop en verkoop van oude, antieke houten vloeren. Jaren voor Holtz Vloeren zich als zodanig in Haren vestigde, importeerden, bewerkten en verkochten de Holtz-ondernemers al oude, antieke houten vloeren. Ze reisden heel Frankrijk af op zoek naar oude vloerdelen. Die vonden ze in te slopen of te renoveren landhuizen, kazernes, villa's overheidsgebouwen en kloosters. De oude houten vloeren werden uit de gebouwen gesloopt en naar Nederland getransporteerd. Hier werden de partijen gesorteerd op maat en uitstraling.

Het product
Het werken met  deze zeer oude vloerdelen is ingewikkeld en specialistisch. Geen partij is gelijk, altijd zijn er maat- en uitstralingsverschillen, zelfs binnen partijen. De partijen zijn ook vaak verschillend van leeftijd. De ene partij kan 100 jaar oud zijn, de andere 130 jaar. Een partij van 130 jaar oud heeft een andere kleur en vaak ook andere maten dan een partij van 100 jaar oud. Dit terwijl de vloeren soms uit hetzelfde gebouw komen. Inmiddels hebben de specialisten van Holtz Vloeren op dit gebied een enorme ervaring opgebouwd met inkopen, verwerken, verkopen en leggen van deze vloeren.

Klik hier voor algemene info Vloeren Leggen en Afwerken

Levering aan klanten in Nederland
Veel van deze vloeren beginnen in Nederland een tweede leven in oude grachtenpanden en andere oude panden waar van oudsher vergelijkbare oude vloeren lagen. Maar ook jongere en zelfs nieuwe panden krijgen er grandeur mee. Holtz levert en legt alle soorten oude/antieke vloeren. Veel verkochte vloeren zijn visgraat en hongaarse punt parketvloeren van massief eiken maar ook andere houtsoorten en motieven komen voor.

Holtz onderhoudt, repareert, renoveert alle houten vloeren! Klik hier voor meer informatie over onderhoud en leggen.

 

Holtz onderhoudt alle houten vloeren van het stadhuis van de gemeente Naarden. In de film is te zien hoe Holtz de eiken tapis vloer renoveert en weer een prachtige oude uitstraling geeft.

Hierboven ziet u een oude, antieke, massief eiken visgraat parket vloer. Het hout komt uit Frankrijk en is meer dan 100 jaar oud! Deze vloer ligt in een grachten pand in Amsterdam en is geleverd en gelegd door Holtz.

antiek eiken hongaarsepunt in de was groningen
Hierboven: Antiek eiken Hongaarse punt gemaakt van echte oude franse eiken parket delen. De stroken zijn licht geschaafd om de mooi oude kleur en verweerde randjes te behouden. Vloer is gelegd in karakteristiek herenhuis in Groningen
 oude antieke eiken visgraat parketvloer
 Boven: 110 jaar oude visgraat eiken houten vloer. De parketstroken zijn licht herschaafd! Plaatsing op vloerverwarming is mogelijk.
Hierboven ziet u Holtz op een sloopklus in het gemeentehuis in Parijs. Het massief eiken hongaarse punt parket wordt met de hand gesloopt en gesorteerd voor dat het naar Nederland wordt getransporteerd.
Hierboven ziet u de stapels gesorteerde eiken hongaarse punt staan, klaar voor transport naar Nederland, waar het handmatig wordt ontdaan van spijkers en klaar gemaakt wordt voor verschillende klanten.

Hierboven ziet u een massief eiken hongaarse punt parket strook. Dit is het eindproduct waarmee de meest originele houten vloeren worden gemaakt door Holtz voor klanten in binnen en buitenland!
antieke oude eiken visgraat vloer Haren Groningen
Boven: Oude antieke eiken visgraat vloer gelegd op mozaiek eiken en op vloerverwarming.
Antieke visgraat vloer Haren Groningen
Boven: Echte oude eiken visgraat parket vloer. De stroken zijn meer dan 100 jaar oud. Deze heeft er voor gekozen de grijze patinelaag lichtjes af te schaven. De kleur die te voorschijn komt is uniek en niet na te maken met nieuw hout.
Echte oude antieke frans eiken hongaarse punt Groningen
Boven: Meer dan 100 jaar oude frans eike hongaarse punt, herlegd in UbboEmmiussingel in Groningen
Echte 100 jaar oude hongaarse punt frans eiken
Boven: De klant wilde een echte oude hongaarse punt zoals gezien in Parijs. Het hout is geweldig mooi uitgekomen na het licht te schaven. Dat het hout echt oud is maakt dat de sfeer zeer bijzonder goed past in het oude statige gebouw aan de statige zuidkant van de stad Groningen.
De antieke hongaarse punt stroken worden gelegd als een tapis vloer. Gelijmd en gespijkerd.
Boven: De oude eiken parket stroken worden gelegd als een tapisvloer. De stroken zijn met speciale machines bewerkt waardoor ze ook geschikt zijn om op vloerverwarming te gebruiken. De stroken worden verlijmd en vernageld in een tussenvloer.
Antieke Hongaarsepunt met drempel overgang marmer
Boven: Overgang van antieke Hongaarsepunt naar marmer. De drempel is ook gemaakt van oud eiken.


Boven: Zo treffen wij vaak de oude, antieke vloeren aan. Deze massief eiken vloerdelen liggen in een Hotel dat midden in Parijs staat. Het hotel heeft meer dan 40 jaar leeggestaan en is opgekocht door een sjeik. Het Hotel heeft in de tweede wereld oorlog gediend als hoofdkwartier van de Duitsers. Het hotel heeft een vloer oppervlakte van meer dan 20.000 m2. Holtz sloopt deze vloerdelen er handmatig uit.

Oude Antieke Hongaarse punt Groningen
Boven: Antieke Hongaarsepunt wordt doorgelegd onder de reeds geplaatste hoge plinten.
Antiek eiken hongaarsepunt bij Groninger museum gelegd
Boven: Het slaapvertrek is bijna volgelegd met de echte oude hongaarse punt. De sfeer is zeer authentiek geworden ook door de mooie radiator ombouw. 
Antieke Hongaarse punt doorgelegd naar slaapkamer
Boven: Vanuit de hal wordt doorgelegd de slaapkamer in. Het leggen van een echte oude figuurvloer duurt een keer zolang als het leggen van nieuw hout!

 Boven: Holtz bezig met een vloerinspectie. De kwaliteit, uitstraling, maten, en prijs wordt beoordeelt alsvorens Holtz de partij opkoopt.


Holtz medewerkers op het dak van het hotel. De Eiffel toren is zichtbaar en gedeeltelijk gehuld in mist.

 
Aan de andere kant van het dak van het hotel is de Arc de Triomf zichtbaar.


Het hotel is volledig gestript op de balzaal en ontvangst ruimte na. De balzaal en ontvangst ruimte hebben prachtige ornamenten die uiteraard niet gesloopt worden. Holtz koopt in opdracht van klanten ook meubels, lambriseringen etc. Het hotel diende in de oorlog als het Duitse hoofdkwartier in Parijs.

 Hierboven wordt een strook pitch pine bekeken. Holtz levert allerlei oude houtsoorten, ook gezaagde vloerdelen uit oude balken.


Hierboven een foto van het bovenaanzicht van de hongaarse punt die door het hele gebouw heen ligt. Er zijn vele duizenden vierkante meters van dit materiaal door Holtz uit het gebouw gehaald.

 


Op de foto hierboven is duidelijk zichtbaar dat het massief houten stroken zijn die gebruikt worden in Frankrijk. De stroken zijn voorzien van een veer en groef en werden vaak in de bitumen geplakt en gespijkerd of alleen gespijkerd.

Boven: Hierboven ziet u een foto van een Hongaarsepunt eiken, meer dan 100 jaar oud. De kleur en de mate van veroudering die goed zichtbaar zijn op de foto zijn uniek. 
Boven: u ziet een rechtgelegde eiken parketvloer die verdekt is gespijkerd. Ook hierweer is zichtbaar de unieke uitstraling van echt oud parket. De randjes van de parketstroken zijn echt oud en dat geeft samen met de kleur van het hout een unieke sfeer.

Boven: Hierboven ziet u een foto van een Hongaarsepunt eiken, en een aantal stoken parket eiken. Zowel de hongaarsepunt en de stroken hebben rondom veer en groef. De stroken zijn ruim 2 cm dik.

Boven: Holtz zit midden in de sloop van een stroken parket met lange eiken delen. De stroken zijn dwars op liggers geplaatst. De stroken zijn van massief eiken gemaakt.
Boven: De stroken eiken zijn lang en de kleur is echt oud. Het parket is meer dan 100 jaar oud.

Boven: Hierboven ziet u een foto van een Hongaarsepunt eiken, gesloopt door Holtz en inmiddels opgestapeld en verpakt, klaar voor transport.

Boven: Holtz heeft de eiken parket stroken verpakt, klaar voor transport. De stroken zijn gesloopt uit een villa in de buurt van Parijs. Het pand wordt gerenoveerd.
Boven: Het pand wordt gesloopt, als u goed kijkt ziet u de planken zoldervloer. Er liggen ook nog planken van het dakbeschot. Alles wordt hergebruikt!
Boven: een prachtige motiefvloer van massief eiken met ladder motief.
Boven: U ziet massieve eiken stroken parket met lange eiken delen. Er is een baan dwars gelegd en daarna is er weer verder gelegd met de smalle lange delen.

Boven: U ziet hier een sieraad in de vloer. Het is een stermotief dat zorgvuldig gesloopt zal worden om het weer te kunnen leggen. Alle onderdelen krijgen een eigen nummer.

Boven: deze ruimte zal gesloopt worden. Het parket is geel bruin en gemaakt van massief eiken van korte stroken. Het is waarschijnlijk 80 jaar oud.

Boven: aan deze massief eiken lange parket stroken kunt u duidelijk de veer en groef zien.

Boven: een kamer is gesloopt en de hongaarsepunt delen liggen op een stapeltje. Het zal bij elkaar gehouden worden en als partij naar Nederland worden gestuurd.

Boven: u ziet brede grenen verdiepingsvloerdelen, de spijker gaten zijn nog zichtbaar.

Boven: de stapels gesorteerde eiken stroken staan klaar voor transport. De kleur van het eiken is zeer uniek.

Boven: Het houtvochtpercentage moet goed zijn voor de eiken stroken naar de klant worden gebracht.Boven: de in Frankrijk gesloopte antieke eiken visgraat stroken worden niet alleen in grachtenpanden geplaatst maar ook in bijvoorbeeld deze prachtige villa.

Boven: de gesloopte antieke eiken visgraat stroken worden geplaatst door Holtz in de villa die hierboven staat afgebeeld op een foto. De eerste banen zijn uitgezet.

Boven: u ziet hier een partij klaar staan voor transport naar Nederland, er zitten lange, korte, smalle en bredere delen bij.

Boven: Holtz is bezig midden in de sloop van een stroken parket met lange eiken delen en korte. De korte delen liggen apart van de lange.

Boven: Holtz komt natuurlijk van alles tegen tijdens de sloop van oude gebouwen. Deze radiators heeft Holtz verkocht in Nederland.

Boven: De stijlen van deze trap zijn prachtig gemaakt en Holtz heeft een partij naar Nederland gehaald.

Boven: Grote delen lambrisering worden ook bewaard en door verkocht naar interieurbouwers.

Boven: Holtz zit midden in de sloop van een stroken parket met lange eiken delen. De stroken zijn dwars op liggers geplaatst. De stroken zijn van massief eiken gemaakt.

Boven: u ziet de een verdiepingsvloer van onderaf bekeken.

Boven: een aantal pallets met stroken massief eiken staan klaar in de loods bij een collega sloper in frankrijk.

Boven: u ziet een voorbeeld van een lange grenen plank die hergebruikt zal worden in Nederland in bijvoorbeeld een boerderij.

Boven: de grijs gebleekte grenen kleur komt goed naar voren bij deze oude grenen brede vloerdelen!

Boven: de grof gelegde vloerplanken zullen bij aankomst in Nederland soms bekantrecht voordat ze gelegd worden. Soms worden ze zonder behandeling herlegd.

Boven: extreem brede en wat smallere delen grenen met veer en groef. Deze wisselende breedtes passen in elkaar en kunnen ook weer in wisselende breedtes herlegd worden. 
Boven: extreem brede en wat smallere delen grenen met veer en groef. Het is een originele vloer die gerenoveerd is door Holtz in een grachtenpand in Amsterdam. Veel mensen kiezen ervoor deze orgininele vloeren te behouden en er geen andere vloer overhee te leggen. 
Boven: Holtz zit midden in de sloop van een stroken parket met lange eiken delen. De stroken zijn dwars op liggers geplaatst. De stroken zijn van massief eiken gemaakt.

Boven: een stroken parket met lange eiken delen. De delen lopen bij de plint omhoog. De stroken zullen gebogen zijn vastgemaakt om een verhoging te maken. Deze delen zullen zeer waarschijnlijk niet hergebruikt kunnen worden.

Boven: De stroken zijn van massief eiken gemaakt en hebben meer dan 100 jaar dienst gedaan in deze hal.

Boven: Het pleisterwerk is van de plafonds en muren afgekomen door vocht. Dit geeft aan hoe lang het pand al ongebruikt is. Onder het pleisterwerk licht een prachtige eiken stroken parketvloer die Holtz eruit gaat slopen.
Boven: deze eiken parket stroken zijn oud grijs. De delen zijn oud en zwaar belast geweest.

Boven: de massief eiken parketstroken zijn verspijkerd op een lattenbodem, een motief is zelfs zichtbaar

Boven: wederom ziet u hier de massief eiken parket stroken

Boven: het pand waar de vloerdelen uitgehaald worden staat reeds lange tijd leeg.

Boven: wat een fantastisch plaatje van het gebruik van hout in Frankrijk. Het enorme gebouw ligt vol met massief eiken en grenen hout.

Boven: de voorkant van het gebouw dat een andere bestemming krijgt, er komen 110 appartementen in.

Boven: wat een weelde, en wat een prachtige facade

Boven: het pand waarwij vele duizenden vierkante meters hout uit hebben gesloopt vanuit een andere kant bekeken

Boven: de rijk versierde facade van het bijzonder imposante gebouw

Boven: de krijtstenen facade van dichtbij bekeken.

Boven: in een ruimte van het gebouw is een kozijn achtergebleven dat neergeploft is in een hal.

Boven: wat een schitterend gezicht, deze lange hal met die kaarsrechte eiken parketstroken

Boven: de achterkant van het gebouw waar duidelijk zichtbaar is dat het pand een tijd leeg heeft gestaan

Boven: de ramen zijn er allemaal al uit gehaald.

Boven: de achterkant van het gebouw vanuit een andere hoek gefotografeerd
Boven: Holtz loopt de bouwplaats op. Het gebouw is in beslag genomen door de franse slopers
Boven: In het gebouw zijn dit de vloerdelen waarin Holtz is geinteresseerd om eruit te slopen.
Boven: Hier is duidelijk zichtbaar dat het pand heel lang heeft leeggestaan. Het heeft in deze ruimte gelekt en de eiken vloerdelen zijn flink gaan werken.


Boven: Holtz onderweg naar de ruimtes waar geinspecteerd gaat worden welke gedeeltes aangekocht gaan worden.

Boven: Een ruimte met eiken grote visgraat delen is zeker de moeite waard om op de lijst te zetten.
Boven: Op de zolder verdieping is goed te zien hoe solide het gebouw is gebouwd en de goede staat van balken
is opvallend.


Boven:Aan de onderkant van het hout is goed te zien in welke de eiken stroken verkeren. Over het algemeen zijn ze zeer goed te hergebruiken. De delen kunnen nog honderden jaren mee.


Boven: Hier is een stukje van de dak constructie zichtbaar. Het zal hersteld worden en is onlosmakelijk verbonden met de sfeer van het gebouw.


Boven: Een nieuwe ruimte met weer een prachtig stuk eiken visgraat stroken. Als deze ruimte wordt gesloopt zal het hout uit deze ruimte bij elkaar gehouden worden. De vloerstroken passen goed bij elkaar en zijn dan ook het beste te hergebruiken als 1 partij.


Boven: De voormalige kazerne heeft prachtig lange hallen waarin allemaal eiken stroken liggen.


Boven: Hier weer een andere hal, het hout is goed te gebruiken.


Boven: Nog een ruimte met eiken visgraat stroken, vaak ligt de visgraat in de gezamelijke kamers, of de kamers van militairen met een hoge rang.


Boven: Het gebouw heeft lang leeg gestaand en de planten groeien soms binnen en van buiten naar binnen. Grote gedeeltes van het pand zijn daarom helaas niet geschikt voor Holtz om hout uit te halen.


Boven: In één van de hoektorens zagen we deze prachtige dakconstructie grenen balken. De balken zijn nog steeds in perfecte conditie en hebben een prachtige diep bruine kleur.


Boven: In deze hal is duidelijk zichtbaar dat het gebouw al heel lang niet is onderhouden. De hal is hier gedeeltelijk weggerot.


Boven: In één van de ruimtes vonden we schoolbankjes terug in een ruimte dat gebruikt werd voor de kindertjes van de militairen.


Boven: Er liggen naast eiken ook grenen stroken in de ruimtes. Holtz zal ook hier een gedeelte van slopen. maar eiken blijft het belangrijkste doel van de sloop.


Boven: Het pleisterwerk en verf bladert af van de extreem dikke muren. Waar geen water naar binnen is gekomen zijn de wanden nog in perfekte conditie.


Boven: Zie hier een grote kamer met eiken visgraat stroken. De lengtes zijn lang. Dit is gunstig.


Boven: Zie hier de kozijnpanelen die bij nagenoeg iedere deur aanwezig zijn. Stuk voor stuk zijn ze zeer gewild en Holtz probeert een aantal mee te krijgen in overleg met het hoofd sloopbedrijf.


Boven: In deze zolderruimte is duidelijk zichtbaar dat er zand en gravel is gestord tussen de draagbalken. dit om het geluid te dempen. In iedere ruimte ligt dit materiaal tussen de balken. Kun je nagaan hoe solide de gebouwen zijn gebouwd. Wat een gewicht.


Boven: Het gebouw wordt ontdaan van alles dat niet meer nodig is bij de renovatie. De renovatie en bouw van 110 appartementen zal over 3 maanden van af dit moment starten. Het exterieur blijft nagenoeg onveranderd.


Boven: Op deze foto is de kleur van de grenen constructie balken goed zichtbaar.


Boven: Een herinnering aan de tijd dat het gebouw nog dienst deed als kazerne is bewaard gebleven en zal blijven staan als een soort gedenkteken aan de tijd dat er dreiging kwam van het grote buurland van Frankrijk.

 


Boven: de ramen zijn uit het gebouw verwijderd, hierdoor wordt alle bouwafval naar beneden gegooid.


Boven:Er ligt ongeveer 2500 m2 eiken en grenen hout, rechtgelegd en visgraat in het gebouw dat de moeite waard is om gesloopt te worden en naar Nederland te brengen.

 
Boven: Ondanks dat het gebouw niet heel rijk is aangekleed zijn er toch hele mooie elementen in gebouwd.


Boven: Door het stof heen is de typische eiken kleur zichtbaar.


Boven: Hier ligt oud eiken dat 10 jaar geleden door Holtz is gesloopt uit een kazerne in Frankrijk.
Boven: oud parket in visgraat dat 1 keer aan de bovenkant is geschaafd. Het levert na het olien een prachtige kleur op, die alleen met echt oud hout zichtbaar wordt.


Boven: bijna 8 maanden nadat we de parketvloeren hebben bekeken in de kazerne zijn we begonnen met de sloop. De stroken worden voorzichtig 1 voor 1 uit de rijen getikt die nog vastzitten. Het slopen vergt daarom zeer veel tijd.


Boven: een aantal rijen is al los getikt. De bestaande vloer is gemaakt van grenen planken. De visgraat eiken is daar bovenop gespijkerd.


Boven: de franse slopers heeft veel bouwstof achtergelaten. Dit vormt geen probleem want het stof kan makkelijk van de parketdelen worden afgehaald.


Boven: de eiken visgraat parketstroken worden op bokjes gelegd. De stapels kunnen nu getapes worden zodat het handzame pakketjes worden. Vaak moeten de pakketjes met de hand het gebouw uit worden vervoerd.


Boven: een ruimte is leeg gehaald en netjes opgestapeld. Het is nu wachten op de vrachtwagen waarin het naar Nederland wordt vervoerd.


Boven: Holtz mag de vloeren leggen in een pand van de stichting Hendrik de Keyser. (één van de mooiste panden van Groningen)
Boven: hier staan enkele pallet van het hout dat uit het pand is gesloopt, het staat tijdelijk bij een collega in Frankrijk te wachten op transport naar Nederland. Vandaar uit gaat het de hele wereld over.

Boven: oude brede grenen vloerdelen worden naar binnen gebracht door de transporteur. Holtz zal de vloer installeren in een woning van een klant in Amsterdam.

Boven: Holtz op pad in Frankrijk, opzoek naar geschikt hout

Boven: Holtz vlakbij 1 van de hoogste bruggen ter wereld

Boven: Holtz aan het werk in Parijs in een pand waaruit parket gesloopt wordt.

Boven: Holtz zit midden in de sloop van een stroken parket met lange eiken delen. De stroken zijn dwars op liggers geplaatst. De stroken zijn van massief eiken gemaakt.

Boven: Holtz in Amsterdam bezig een vloer naarboven te brengen. Er wordt waar mogelijk, gebruik gemaakt van de aanwezige katrollen

Boven: Holtz bezig een vloer naar boven te brengen met behulp van een verhuislift in Amsterdam
Boven: holtz is bezig met het inspecteren van een eiken hongaarse punt met een 60 graden hoek
Boven: de hongaarse punt stroken zijn gemaakt van massief eiken en verouderd door gebruik gedurende 100 jaar. Dit hout is authentiek en niet na te maken met nieuw hout.

Boven: de hongaarse punt stroken komen uit het gebouw dat gebruikt werd door de Banque France.

Boven: een voorbeeld van een door Holtz geleverde oude massief eiken stroken parket vloer gelegd in een laddermotief in Amsterdam

Boven: een voorbeeld van oude verdiepingsvloerplanken, herlegd in een Amsterdams pand.

Boven: De Holtz Specialiteit; echt oude massief eiken stroken parket vloer gelegd in visgraat met staande friesen. De echte oude kleur is niet na te maken met nieuw hout. Dit maakt deze vloeren zeer speciaal!
Boven: Grenen planken, origineel oud en klaar om herlegd te worden.

Zoekt u meer informatie over houten vloeren, en andere vloeren dan kunt u op onderstaande links klikken voor meer informatie!