Terug

Info Vloeren leggen en afwerken

Er zijn bestaan verschillende soorten vloeren die onder te verdelen zijn in 4 categoriën.

1. Massief houten planken vloer;
De planken zijn gemaakt van allerlei soorten hout, zoals eiken, grenen, jatoba etc. de planken zijn meestal 2 cm dik, tussen de 14 en 30 cm breed en gemiddeld circa 2 meter lang.
De planken kunnen zwevend gelegd worden, waarbij ze niet vast gelijmd of gespijkerd worden aan de bestaande vloer. De zwevend gelegd planken worden met spanveren bij elkaar gehouden. Een houten plank werkt alleen in de breedte, dus spanveren zijn alleen aan de lange kant van de plank nodig. De spanveren worden tussen de muur en de planken geplaatst. De ruimte tussen de muur en de planken, waar de spanveren tussen zitten wordt afgedekt met meestal een vlakke plint. De kopse kanten worden allemaal verlijmd om het uitlopen te voorkomen. Deze verlijming voorkomt kopsekant naden. De planken worden op een ondervloer, ook wel tussen vloer geplaatst (vergeet niet een vochtscherm te plaatsen). Ondervloeren bestaan er in vele varianten. Sommige zijn stevig, andere reduceren het loop en/of doorgifte geluid.
De planken kunnen ook verlijmd worden aan de bestaande vloer. Als een massief houten planken vloer wordt verlijmd wordt er over het algemeen eerst een spaanplaat tussen vloer verlijmd waarop de planken vloer wordt gelijmd en vaak blind vernageld in de groef. De vloer kan beter niet geplaatst worden op een beton/cementvloer met vloerverwarming. De dikte van het materiaal zorgt voor te veel rendement verlies in vergelijking met andere houten vloeren.
  

Boven: een massief eiken verouderde, gerookte plank. 

Klik hier voor meer informatie over leggen, onderhoud, vloerverwarming, olie, etc.

Een zwevend gelegde vloer "werkt"(krimpen en uitzetten onder invloed van het toe- en afnemen van de luchtvochtigheid) en een verlijmde vloer werkt ook. Echter, een zwevend gelegde vloer werkt relatief meer. Er moet dus tussen de planken vloer en de muren ruimte vrijgehouden worden, (zwelnaden) om de planken de ruimte te geven om te krimpen en uitzetten zonder dat de vloer omhoog komt of heel veel naden vertoond. 

2. Meerlaags planken vloer;
de maten van een meerlaagsplanken vloer is over het algemeen hetzelfde als een massief houten vloer. Het enige verschil is vaak de dikte van de planken. Een massief houten plank is vaak 2 cm dik, een meerlaagse plank is vaak 15 of 20 mm dik. Een meerlaagse plank komt in verschillende varianten. Er bestaan ook vele verschillende namen voor meerlaagse planken, bijvoorbeeld, multiplank, lamelparket, duoplank, combiplank, toplaagplank. Vaak bestaan dergelijke planken uit een 2 of 3 laagsopbouw. De theorie achter de meerlaagsplank is dat er een niet werkend materiaal, zoals multiplex, als basis wordt gebruikt voor de toplaag, die wel werkt, bijvoorbeeld eiken, grenen, jatoba. De toplaag wordt verlijmd op de basislaag. De basislaag zorgt ervoor dat de toplaag minder kan bewegen. hierdoor ontstaat een plank die in vergelijking met een massief houten plank minder krimpt en uitzet en vaak wat strakker is en blijft in de maatvoering. De vloer wordt vaak in wild verband gelegd en niet in een bijzonder figuur.

De legmethoden die gebruikt worden voor de meerlaagseplanken is dezelfde als de legmethoden die gebruikt worden voor massief houten planken. De multiplank kan dus zwevend gelegd worden en werkt dan minder dan een massieve plank. De zwelruimte kan iets minder groot zijn. vaak tussen de 1,5 cm en 1,8 cm op een breedte van de vloer van 5 tot 6 meter.  De vloer werkt wel en daarom is het noodzakelijk dat er spanveren op de lange kanten worden geplaatst en dat de kopse kanten worden verlijmd. Wordt de vloer verlijmd aan de bestaande vloer omdat u bijvoorbeeld een "stille" vloer wenst en een vloer die niet veel beweegt en kraakt, dan kan dit vaak zonder dat er een tussen vloer verlijmd dient te worden. De basislaag van de meerlaagse plank is feitelijk een soort tussenvloer die veel van de kracht van de toplaag nutraliseert.
De vloer wordt vaak in wild verband gelegd en niet in een bijzonder figuur. De vloer is heel geschikt voor plaatsing op beton/cementvloer met vloerverwarming, dit omdat de laagopbouw niet dik is en de laagopbouw heel geschikt is om de vrijkomende krachten te neutraliseren.


Boven: U ziet een voorbeeld van een multiplank. Het verschil tussen een massief houten plank en een multiplank is heel moeilijk te zien. Het verschil is vaak zichtbaar in de sortering die gebruikt wordt voor de verschillende planken. Een meerlaagseplank is vaak gemaakt van rustiger hout.

Boven: Holtz levert alle soorten houten vloeren en is uiteraard bij de tijd en heeft moderne vervoersmiddelen tot haar beschikking en heeft goede leggers.

3. Parketvloer;
Een parketvloer is een vloer die opgebouwd is uit parketstroken van circa 6 tot 9 cm breed, met lengtes tussen de 30 en 120 cm en diktes varierend van 15 mm tot 22 mm. De parket vloer bestaat dus uit stroken die minder lang en minder breed zijn dan planken. De stroken zijn vaak van massief hout gemaakt. De parketstroken worden vaak gespijkerd op de balken (oude methode) of verlijmd op de bestaande vloer, soms zonder tussenvloer, meestal op een spaanplaat tussen vloer. Omdat de stroken kort zijn kan er prima een motief vloer van gemaakt worden. De bekendste motieven, figuren zijn visgraat, Hongaarse punt, Weense punt, Engelsverband, blokmotief.


Boven: U ziet een parket vloer. De parket stroken zijn 2 cm dik en ongeveer 40 cm, gelegd in een visgraat motief. Deze parket stroken zijn al meer dan 100 jaar oud en komen oorspronkelijk uit Frankrijk. Holtz heeft ze naar Nederland gehaald en gelegd in een Grachtenpand in Amsterdam.

4. Tapisvloer;
Een tapis vloer is een Nederlandse uitvinding en wordt feitelijk alleen in nederland gebruikt en een heel klein beetje in België. De naam doet anders vermoeden. Tapis betekend tapijt in het Frans. De tapis vloer is een vloer die opgebouwd is uit twee lagen (voorloper van meerlaagseplank). Er is een ondervloer, ook wel tussenvloer genoemd die verlijmd wordt op de bestaande vloer. Daar bovenop wordt een massiefhouten strook zonder veer en groef op verlijmd en genageld. De spijker gaatjes worden bij het afwerken van de vloer gestopt met vulmiddel. De tapis stroken zijn vaak tussen de 30 cm en 120 lang, 6 tot 9 mm dik en 7 tot 9 mm breed. De opbouw van de tapis vloer is dusdanig sterk dat de vloer bijna niet werkt. Een tapis vloer is dan ook een geschikte keuze als u een hele strakke vloer wilt. De tapisstroken zijn dan ook zeer geschikt om er figuur vloeren zoals visgraat, Hongaarse punt etc. mee te maken. De vloer is heel geschikt voor plaatsing op beton/cementvloer met vloerverwarming, dit omdat de laagopbouw niet dik is en de laagopbouw heel geschikt is om de vrijkomende krachten te neutraliseren. De tapis vloer komt ook in een "planken" uitvoering. De stroken hebben dan de lengte en breedte afmetingen van een plankenvloer. De vloer wordt dan bourgogne genoemd. 


Boven: U ziet een eiken tapis vloer in visgraat verband met zeer weinig noesten. De kleur is hardwaxolie naturel-wit.  

boven: Holtz onderhoudt alle houten vloeren van het stadshuis van de gemeente Naarden. In dit filmpje is de zien hoe de houten tapis vloer in de trouwzaal wordt gerenoveerd en behandeld met impregneer olie en was.

Vloer afwerkingen

Lak, olie, hardwaxolie, beits en was zijn de meest gebruikte afwerkmaterialen voor houten vloeren.

Lak;
lak wordt reeds zeer lang gebruikt. De lak uit de begin periode was goed, glanzend maar kleurde wel heel erg na. In de loop der tijd zijn de ontwikkelingen doorgegaan en zijn de lakken mee gegaan met de vraag naar minder glanzende, en minder verkleurende lakken. Lak heeft het nadeel dat het heel moeilijk te mengen is met pigment zonder dat het een dekkende lak wordt. Er zijn lakken die een kleur hebben. Echter het is heel moeilijk om een houten vloer te lakken en tegelijkerijd de vloer een andere kleur te geven, zonder dat het hout dekkend gekleurd wordt. Het probleem zit in het aanbrengen. Heel snel zal een aanzet van de kwast of roller te zien zijn.
Lak heeft duidelijk terrein verloren ten opzichte van olie en hardwaxolie in die zin, dat het minder en minder wordt gekozen als afwerking.
Nadelen:

 • krassen en slijtplekken zijn niet eenvoudig weg te werken
 • andere kleur dan naturel meegeven aan de lak is niet goed mogelijk, ookal gaat de kwaliteit van kleurlakken vooruit.
 • 1x in de 5 tot 7 jaar moet de vloer volledig worden geschuurd en opnieuw worden gelakt.
Voordelen
 • goed bestand tegen water en andere vloeistoffen
 • weinig onderhoud
 • sterke bescherming voor het hout

Olie;
Olie is water en vloeistof afstotend en vormt daarom een goede bescherming tegen het indringen van vloeistoffen. Olie trekt lichtjes in het hout en ligt heel dun op het hout als het is aangebracht. Een houten vloer is goed te kleuren met een kleur olie. Dit is 1 van de belangrijkste redenen waarom olie veel gebruikt wordt. Olie heeft onderhoud nodig, vooral in de begin periode nadat de basis laag is aangebracht. Er zijn verschillende olien waarbij verschillende manieren van onderhoud horen. Als een geoliede vloer goed wordt onderhouden, dan is het niet nodig de vloer om bijvoorbeeld de 5 jaar op te schuren en opnieuw te olien. Dit is een groot voordeel van de keuze voor een olie afwerking. Er is wel meer onderhoud nodig dan bij een gelakte vloer. De olie vormt een zeer goede bescherming tegen gebruik en vuiligheid. Echter vet en olie gaan goed samen, dus daar moet even een beetje opgelet worden. Dit geldt met name in de keuken. Is er eenmaal een vlek in de vloer, dan is deze over het algemeen goed zelf weg te werken. 

nadelen;

 • iets meer onderhoud in vergelijking met een lakafwerking
 • voorzichtig met vet
 • als de vloer eenmaal geolied is is het niet mogelijk over te gaan op een lakafwerking, althans er bestaat altijd het risico dat op sommige plekken de lak niet goed hecht.

Voordelen;

 • vlekken en slijtage is goed met de hand weg te werken.
 • olie is een zeer goede bescherming tegen slijtage en vuiligheid
 • er zijn vele kleuren mogelijk


Hardwaxolie;
Voor hardwaxolie geldt hetzelfde als voor de olie. Hardwaxolie heeft iets minder onderhoud nodig omdat het iets harder is en minder snel slijt.

Beits;
Beitsen wordt vaak gedaan om de vloer een kleur te geven en dan vooral om het oud en edel te laten lijken. De oude beits soorten dienen alleen voor de kleur. Er bestaand ook beitsen op waterbasis. Deze zijn echter moeilijk aan te brengen. Over de beits behoort een afwerking gezet te worden. Er kan gekozen worden voor olie of lak, afhankelijk van het soort beits en het beoogde effect.

Was;
Wordt niet veel meer gebruikt, maar is een goede afwerking. Was is alleen behoorlijk onderhoudsgevoelig en gevoelig voor vlekkerigheid door vocht. Was wordt nog steeds veel gebruikt op oude vloeren. Als er eenmaal was op een houten vloer zit dan is een andere afwerking niet goed meer mogelijk.

De volgende houtsoorten worden o.a. gebruikt voor houten vloeren.

Afrormosia
Afzelia Doussié
Afzelia Pachyloba
Ajunao
Bamboe
Basralocus
Beuken (niet geschikt voor op vloerverwarming)
Bilinga (niet geschikt voor op vloerverwarming)
Curupau
Eiken
Grenen; Frans, Skandinavisch
Rood Amerikaanse Eiken
Essen (niet geschikt voor op vloerverwarming)
Guatambu (niet geschikt voor op vloerverwarming)
Iroko
Incienso Colorado
Jatoba (niet geschikt voor op vloerverwarming)
Kokos
Kambala
Keroewing
Kersen (niet geschikt voor op vloerverwarming)
Lapacho
Mahonie
Maple (niet geschikt voor op vloerverwarming)
Merbau
Moabi
Momoqui
Morado
Muteneye
Noten (niet geschikt voor op vloerverwarming)
Padoek
Panga Panga
Pyinkado
Purperhart (niet geschikt voor op vloerverwarming)
Robijn (niet geschikt voor op vloerverwarming)
Sirari
Sucupira Preto (niet geschikt voor op vloerverwarming)
Tajibo
Tarara Amarilla
Tarara Colorado
Teak
Vuren
Walnoot
Wengé
Ybyraro
Zebrano

Klik hier voor PRIJZEN voor het leggen, onderhouden en schuren van Houten Parket Vloeren!

Klik hier voor meer informatie over leggen, onderhoud, vloerverwarming, olie, etc.