Terug

Parketvloeren

Klik hier voor ons overzicht van Parketvloeren

Wanneer mensen spreken over houten vloeren, bedoelen ze meestal planken vloeren.
Daar in tegen worden houten vloeren ook vaak parketvloeren genoemd. In de vloerenbranche en in de geschiedenis wordt onder houten vloeren niet specifiek een bepaalde vloer bedoeld. Een houten vloer kan zijn een parketvloer, een tapisvloer, een plankenvloer en tegenwoordig valt onder een houten vloer ook de multiplank vloer. Het spraakgebruik binnen de branche wijkt op de een of andere manier dus af van het spraakgebruik buiten de vloerenhandel. Mensen spreken vaak over parketvloeren. Hiermee bedoelen ze even gemakkelijk een laminaatvloer dan wel een tapisvloer of een lamelvloer. Een planken vloer is een langere vloerplank. Met langer bedoelen we ca. 2 meter lang. Als gesproken wordt over parketvloeren wordt over het algemeen bedoeld kortere hout stroken.
De planken vloeren worden gelegd zonder een vast patroon aan te houden. De planken worden zonder aan te houden patroonsysteem gelegd. Waar wel op gelet wordt is dat de kopse kant naden van de rijen niet naast elkaar lopen. De breedte van planken vloeren ligt vaak tussen de 12 cm en 26 cm. Extremere breedtes komen ook voor. Echter hoe breder het hout hoe moeilijker het wordt om de planken in het gareel te houden. Hiermee wordt bedoeld dat de werking van het hout (krimpen en uitzetten onder invloed van af- en toename luchtvochtigheid in de ruimte) relatief meer per plank is bij bredere houten planken.
De planken zijn van praktisch nooit van verschillende lengtes. Dit om te voorkomen dat hout verloren gaat. Uiteraard wordt geprobeerd zoveel mogelijk hout van de boom nuttig te gebruiken. Doordat er geen definieerbaar een  patroon wordt gelegd vallen de kortere planken niet op tussen de langere planken.
Wanneer we spreken van parketvloeren wordt bedoeld hout dat in een specifiek patroon is gelegd. Dit is de definitie van parketvloeren binnen de vloerenhandel. Vroeger bestonden parketvloeren alleen maar uit smallere stroken.
Tegenwoordig is er ook parket van bredere stroken/planken. Parketvloeren komen ook in de vorm van tapisvloeren. Dunne laagjes massierf hout wordt verlijmd op de bestaande beton of houten vloer. Vaak wordt een tussen vloer geplaatst waarop de tapis wordt verlijmd. De tapis kan in parketvloer vorm worden gelegd, maar ook in de vorm van een planken vloer. De tapisvloer in de vorm van een planken vloer wordt bourgogne tapis genoemd. Kortom het belangrijkste verschil tussen houten vloeren en parketvloeren
is de manier van leggen.
Tot voor aan de jaren 40 werd onder parketvloeren verstaan; kortere lengtes (tot een 1 meter lang) van smal (tot 9 cm breed) hout, die wel of niet in een patroon kunnen worden gelegd. Onder planken vloerhout wordt vaak verstaan; langere lengtes (tot 3 meter) van breder (tot 60 cm breed) hout dat niet in een patroon wordt gelegd.
Er is in parketvloeren een grote keuze aan houtsoorten, diktes, en breedtes
De patronen die worden onderscheiden zijn: hongaarse punt, visgraat, mozaik e.a.. Daarnaast wordt door mensen soms ook zelf een patroon bedacht.
Parketvloeren kunnen in verschillende vormen worden gelegd en in vele maten.
Van heel smal strokenparket tot tegenwoordig ook brede planken-achtige patroonvloeren.
Zeer bekend is het zogenaamde "visgraat" parket. Dit patroon wordt met of zonder band of bies gelegd. Het motief heeft vaak een exclusieve uitstraling. Voor parket wordt allerhande hout gebruikt. Heel veel gebruikt hout voor parket is eikenhout. De parket vloeren worden afgewerkt met olie, lak of wax.

Toen alle prachtige herenhuizen op de grachten in onze grote steden verrezen zag je op de begane grond mooi parket in  motieven denk aan visgraad, Hongaarse punt of mozaik vloeren. De parketvloer delen waren vaak 6 a 6,5 cm breed. Onder de eerste verdieping bevondt zich vaak een kelder. Hier legde men uit praktische redenen tegels. Op de 1 verdieping werden vaak nog wel parketvloeren gelegd. Maar dan meestal gewoon recht. Dit werd in die tijd het engels motief genoem. Deze naam heeft het nog steeds. Op de 2 e etage( meestal heb je 2 etages en een kelder en een zolder in deze oude panden)  bevonden zich de ruimten die door het bezoek vaak niet werd bezocht. Hier werd om die reden vaak minder geld aan besteed. Men plaatste vaak eiken- of grenen houten planken dit was goedkoper en hoefde minder fraai te zijn. Nogmaals, bezoek ontving je op de begane grond waar de meest fraaie ornamenten ten toon werden gesteld.
op de 1e etage vaak minder mooie schouwen en minder mooi versierd plafonwerk.

Op de 2 e etage bevonde zich vaak geen bijzondere ornamenten zoals sierplijsterwerk.

De zolder had  vaak vuren planken soms taps gezaagd in de vorm van de boom, dit om zoveel mogelijk van de boom te gebruiken. Ook toen groeiden de bomen niet tot aan de hemel voor de meeste mensen.
De tendens toen was dat parketvloeren duur waren en toen in de mode. Plankenvloeren waren minder duur en alledaags.  Een veel gestelde vraag in het algemeen is wat het verschil is tussen parket en planken. Een andere uitleg van wat nu parket vloeren zijn is het volgende parketvloeren zijn altijd smal tot zo'n 8 cm en de deeltjes zijn max 1,5 meter lang. Zijn de delen breder dan bv. 10 cm en bestaat de partij uit gemiddeld langere lengtes. Dan spreekt men van planken. Zelfs in de vloerenwereld worden termen door elkaar gebruikt. Het is daarom niet verwonderlijk dat de gewone burger de termen ook door elkaar gebruikt. Echter de grote gemene deler is hout. Dit in vele soorten, van eiken tot grenen tot lariks tot jatoba tot acacia etc. Van hardhout tot naaldhout.