Terug

Eiken vloeren

De planken zijn gemaakt van door en door, vaak frans eiken. Het hout is uitzonderlijk duurzaam. Het wordt geleverd in verschillende lengtes. Vaak ligt de gemiddelde lengte van de planken rond de 1.60m tot 1.90m. Een partij eiken vloerhout wordt nagenoeg altijd in 'wildverband' gelegd. Dit betekent dat er geen figuur wordt gelegd. De legger pakt praktisch zonder te sorteren de vloerplanken om ze vervolgens te leggen. Zodoende vallen kleine planken niet op tussen de langere planken. De vloer krijgt een geballanseerd uiterlijk.

 

Holtz levert alle bij-producten, van plinten tot ondervloeren tot lijmen etc.

 

MolenSortering Rustiek C Rustiek C
Breedtes 14 - 21 cm
€ 32,00 m2
excl. BTW
KasteelSortering Rustiek B

Rustiek B
Breedtes 14 - 26* cm v.a. € 34,00 m2
excl. BTW

*26cm: va. € 47,50 m2 excl. BTW

Rustiek A Rustiek A
Breedtes 14 - 22 cm
v.a € 41,00 m2
excl. BTW
Rustiek C wil zeggen met veel noesten. Deze sortering is verkrijgbaar van ± 14 tot ± 21 cm breed voor dezelfde prijs. Het is een blank geschaafde eiken plank van 20 mm dik met mes en groef rondom. Je kunt de vloer met verschillende kleuren afwerken. Zie de foto's hieronder. De hieronder getoonde afwerkingen zijn gemaakt op Rustiek B sorteringen. Rustiek B wil zeggen met middelmatige noesten. Deze sortering is verkrijgbaar van ± 12 tot ± 26 cm breed. Het is een blank geschaafde eiken plank van 20mm dik met mes en groef rondom. Je kunt de vloer met verschillende kleuren afwerken. zie de foto's hieronder. De hieronder getoonde afwerkingen zijn gemaakt op Rustiek B sorteringen.
* 26cm: va. € 47,50 m2 excl. BTW
Rustiek A wil zeggen weinig tot geen noesten. Deze sortering is verkrijgbaar van ± 14 tot ± 22 cm breed. Het is een blank geschaafde eiken plank van 20 mm dik met mes en groef rondom. Je kunt de vloer met verschillende kleuren afwerken. zie de foto's hieronder. De hieronder getoonde afwerkingen zijn gemaakt op Rustiek B sorteringen.


Klik hier voor een indicatieve offerte

Kleurimpressies

Eiken
3000, naturel
Eiken
3011, kersen
Eiken
3001, antiek loog
Eiken
3012, ebben
Eiken
3004, Bruin
Eiken
3111, wit (white wash)
Eiken
3005, rustiek
Eiken
Wood Finish, naturel
Eiken
3010, donker grijs
Eiken
WoodFinish 26cm breed naturel
Eiken
3008, olijfbruin
Eiken
3030, naturel wit
Eiken
3016, moeras eik
Eiken
3007, Olijfgroen
Rustiek B 3013 Eiken
3013, Oud Grijs
Eiken
3014, Mosterdgrijs
Rustiek B 3015 Eiken
3015, Donker bruin
   
       
       
       
       


Eiken vloeren


Een eiken vloeren staan voor een kwaliteitsvloeren. Eiken heeft een aura van kwaliteit, lange levensduur en schoonheid. Door de structuur van eiken hout, de kleur en de gebruikskwaliteiten is het een veel gebruikte houtsoort voor vloerhout. Eikenhout is een hardhout. Het groeit niet alleen in Europa maar ook in Bijvoorbeeld Rusland, China en Amerika. Het eiken hout uit de verschillende werelddelen lijkt wat betreft hardheid en bruikbaarheid erg op elkaar. Echter, de lokale omstandigheden zorgen wel voor esthetische verschillen. Over het algemeen zijn de Europeanen zeer gecharmeerd van Frans eiken vloeren. De kleur en de structuur wordt erg mooi gevonden. Het eiken hout is zo slijtvast dat het honderden jaren op de vloer kan liggen zonder dat het wegslijt. Het is vaak zelfs zo, dat hoe ouder de vloer is hoe mooier hij vaak gevonden wordt. Eiken hout wordt in frankrijk al heel lang op grote schaal geproduceerd in grote plantages. Frankrijk wil zelfs niet het fsc keurmerk op haar eiken hout toestaan. Ze zijn van mening dat het Franse eiken sowieso geen keurmerk nodig heeft omdat het al eeuwen op zeer professionele manier wordt geproduceerd. De hout plantages waren er al lang voordat het fsc keurmerk werd bedacht. Heel vaak vragen mensen om FSC-hout. Frankrijk wil dus geen fsc teken op haar hout. Dit is voor veel mensen niet te begrijpen. Frankrijk is een echt hout land. In Nederland groeit de eik uiteraard ook. Nederlandse eiken vloeren wordt ook nog steeds aangeboden op de markt. Daarnaast Het eiken hout wordt gekapt, gezaagd in dikke planken en daarna wordt het gedroogd. Het drogen van het hout is een zeer precies karwei. Het vergt veel vakmanschap. Tegenwoordig wordt dit computer gestuurd gedaan in zeer goed geconditioneerde ruimtes. Als de eiken vloeren gedroogd zijn gaat het naar de schaverij. Het gaat bijvoorbeeld naar een vloerschaverij. De dikke planken worden teruggeschaafd tot de benodigde dikte van vaak 2 cm. Daarna wordt de veer en groef verbinden er aan gezet. De trekgroeven worden aan de onderkant in gefreest en dan is de vloer plank klaar.
De eiken planken kunnen verwerkt worden in de eiken vloer. De vloer kan worden afgewerkt met een was, wax, olie, hardwaxolie of lak. Als dit gedaan is, is de eiken vloer klaar. In Nederland is eiken hout het meest gebruikte hout voor eiken vloeren. Het is de moeite waard om een kijkje te nemen in de vogezen in Frankrijk. Daar liggen de hout plantages waar de fransen al eeuwen hun eikenbomen laten groeien. Het is zelfs zo dat over het algemeen de aanwas van nieuw hout groter is dan de kap. De bomen hebben de ruimte en het is bijzonder om al die eiken daar te zien. Vroeger werd het eiken hout natuurlijk gedroogd. Eerst gewoon in de buitenlucht aan de wind. Dus onder open overkappingen. Het eiken hout kan dan ca. tot 18 % worden gedroogd. In sommige droge gebieden kan het vochtgehalte van het eiken zelf worden teruggedroogd tot 16%. Dit wordt tot opheden nog steeds gedaan. Het hangt af van de toepassing van het hout. Dikke delen kunnen soms wel tot een aantal jaren nodig hebben om te drogen. Daarna werd, wordt het kunstmatig nagedroogd door middel van verwarming heel voorzichtig aan. Dit is een heel preciese procedure. De levende wezens wordt in dit proces gedood. levende wezens zoals houtwormen. Daarna is het hout klaar voor gebruik. Bijvoorbeeld om er eiken houten vloeren van te maken. Dit kan parket zijn maar ook kan het hout gebruikt worden voor multiplanken