Terug

Massief houten vloeren

Lamelparket of multiplanken is de moderne variant op de Massieve houten plank.

Klik hier voor ons assortiment Massieve Houten Vloeren 

De massieve brede vloerplank is de laatste 10 jaar erg populair geworden. De breedtes zijn ook toe genomen. De huiskamers zijn breder en langer dus is het algemene gevoel dat hier ook bredere delen in horen.

Vroeger op de grachten in onze grote steden zag je op de begane grond mooi parket in  motieven denk aan visgraad, Hongaarse punt of mozaik vloeren vaak waren de deeltjes 6 a 6,5 cm breed. Onder de eerste verdieping had je de kelder hier legde men om praktische redenen tegels. Op de 1 verdieping lag ook vaak nog parket maar dan meestal gewoon recht, het engels motief noemt men dat. Op de 2 e etage( meestal heb je 2 etages en een kelder en een zolder in deze oude panden)  legde men vaak planken dit was goedkoper en hoefde minder fraai te zijn. Immers bezoek ontving je op de begane grond waar je eveneens de mooie schouwen hebt en mooi plafond versieringen.

op de 1e etage vaak minder mooie schouwen en minder mooi versierd plafonwerk.

U begrijpt al dat de 2 e etage geen schouwen en vaak ook geen plafond werk had.

De zolder had  vaak vuren planken soms taps gezaagd in de vorm van de boom ,

Deze worden dan om en om gelegd en is de goedkoopste variant.

De tendens toen was dat fijn parket duur was en in de mode. Planken was goedkoper en alledaags.  Een veel gestelde vraag in het algemeen is wat het verschil is tussen parket en planken. Heel eenvoudig namelijk parket is altijd smal tot zo'n 8 cm en de deeltjes zijn max 1,5 meter lang. Zijn de delen breder dan bv. 10 cm en bestaat de partij uit gemiddeld langere lengtes. Dan spreekt men van planken.

We komen nu weer terug op de planken en via de planken komen we weer bij de lamelparket.

Zo'n 10, 20 jaar geleden zag je veel aanbod van bredere vloerdelen tot wel 20 cm breed. Vaak in grenen en eiken. De Huizen in de jaren 60 en 70 waren toen vaak met een aparte indeling van keuken en woonkamer. Toen de woonkamers en keukens groter werden werd door de leveranciers en de markt gevraagd naar breder hout. De laatste jaren is de lamelparket meer in zwang gekomen omdat lamelparket met een eiken toplaag minder werking hebben dan massieve planken en dus gemakkelijker toepasbaar zijn in deze grotere ruimtes. Hout  werkt in de breedte. Als er een grote eetkeuken aan de woonkamer vast zit ontstaat een grote breedte.

Een 5 m brede woonkamer met een 4 meter brede eetkeuken eraan vast heeft een werkende breedte van 9 meter!! De massieve plank moet altijd verlijmd of verspijkert worden. De  lamelplank ,systeemplank de combieplank of multiplank wat eigenlijk allemaal het zelfde is of licht variërend van elkaar kunnen in deze situatie gewoon zwevend gelegd worden.

Een ander argument waarom de lamelparket in populariteit toeneeemt is de werking ten opzichte van de breedte van de plank zelf. Een brede plank werkt zoiezo meer dan parket deeltjes. Een breede massieve plank kan hol of bol trekken men noemt dit schotelen Extreme breedtes zijn ook goed onder controle te houden met het lamelparket systeem. Er vindt nagenoeg geen schotelwerking plaats.

Nog een argument is dat in de nieuwbouw steeds meer vloerverwarming wordt gebruikt. Ook hier heeft de lamelparket zij voordelen. De werking is gering en er is geen ondervloer nodig zodat de warmte doorgifte goed is.

Het kleur aspect en diepte gevoel bij de lamelparket wil wel eens verloren gaan bij de lamelparket  ten opzichte van massief eiken. Dit kan de klant zelf zien, hij moet dan kiezen voor de europees vervaardigde lamelparket die niet aan sfeer onderdoet ten opzichte van massief hout.