Terug

Houten vloeren Drenthe

Klik hier voor ons assortiment > Houten Vloeren                                 Handige Aankooptips

In Drenthe werden in het verleden veel houten vloeren gelegd in de karakteristieke boeren dorpjes. De provincie Drenthe herbergt vele zeer authentieke beschermde dorpsgezichten. De meeste bewoningen zijn boerderijtjes. Vaak staan de boerderijtjes rond een centraal gelegen veld. Vaak ook zijn op dit veld muziek kapelletjes vindbaar. De boerderijtjes die daar nog staan zijn van de oudste in Nederland. In de provincie Groningen is de oudste boerderij die nog in originele staat is gedateerd rond 1600. In Drenthe staan nog veel ouder boerderijtjes. Dit komt omdat de kleine oude boerderijtjes in loop der tijd zijn vervangen door grotere boerderijgen. Dit omdat de boeren groter en groter werden. In Drenthe liep die ontwikkeling anders. In de oude boerderijtjes in Drenthe liggen vaak nog de originele houten vloeren. Hout is zo duurzaam dat het vele eeuwen meegaat ondanks intensief gebruik. Houten vloeren drenthe is een term die goed van toepassing is op de provincie drenthe. In de term houten vloeren drenthe schuilt het belang dat houten vloeren hebben in de historie van de provincie drenthe. Houten vloeren staat voor planken vloeren drenthe. In de minder statige behuizingen werden planken gelegd. Planken met verschillende breedtes werden door elkaar heen gelegd. Het hout dat voorhanden was werd op de vloer gelegd in de eenvoudige behuizingen. De planken werken gemaakt van hout uit de omgeving. Het kon zijn dat de ene rij planken een plankbreedte had van 9 cm en de rij er naast een plankbreedte had van 16 cm. Houten vloeren zijn altijd veel gebruikt als vloer afwerking. Het ging vroeger bij de inrichting van de eenvoudige boerderijtjes natuurlijk niet om het aanzicht, maar om de praktische kanten van houten vloeren. Hout was goed voor handen, niet duur maar wel duurzaam. In de tegenwoordige tijd heeft houten vloeren drenthe natuurlijk een andere betekenis gekregen. Houten vloeren drenthe staat nu voor een afwerking die mooi, duurzaam en natuurlijk moet zijn.
In de tegenwoordige tijd van de betonnen bestaande werkvloeren gelden dus andere reden voor het gebruik van houten vloeren. Mensen willen graag in huis een levendige sfeer creeren. Dit bereikt men zeker door het gebruik van hout. Hout is natuurlijk en iedere plank ziet er anders uit. Dit is ongeevenaard. Tot 15 jaar geleden werden er heel veel parketvloeren gelegd. Dit waren houten vloeren die strak oogden. Ze werden vlak geschuurd en gelakt. De laatste 10 jaar is de trend ontstaan naar het creeeren van nog meer natuurlijke uitstraling in huis. Mensen willen hout zien en niet de lak. De verkoop van planken vloeren is enorm toegenomen. De parketvloeren werden steeds minder gekocht. De parketvloeren hebben het imago van dure chique vloeren. Planken vloeren zoals ze in de tijd van het bouwen van de oude drenthse boerderijtjes werden geplaatst dienen als voorbeeld van de veel van de planken vloeren die nu worden nagemaakt en verkocht. Zelfs het principe verschillende breedtes in de planken wordt aangehouden. De planken worden vaak van eiken gemaakt en met de hand verouderd. Zodoende zijn ze nauwelijks te onderscheiden van echt oud hout. Het principe van houten vloeren drenthe werd vroeger in de middel eeuwen veel gebruikt maar is nu weer helemaal terug, welliswaar met andere uitgangspunten, maar toch! Houten vloeren Drente of is een begrip. Houten vloeren horen in Groningen, vroeger en heden ten dage. Brede delen afgewisseld met smalle houten vloerdelen. Figuurparketvloeren, van visgraat tot blokmotief. Al deze houten vloeren die ook vroeger al in drenthe werden gelegd worden nog steeds iedere dag geplaatst in de behuizingen in Drenthe. Natuurlijk past een planken vloer niet in iedere woning. In een boerderij past een planken vloer beter dan in een chique heren huis in het Centrum van bijvoorbeeld Assen.
Vroeger werden de vloerdelen in de provincie zelf geproduceert, tegenwoordig is de vloerhout handel wereldwijd. Vloerhout wordt geimporteerd vanuit de hele wereld naar Drenthe. De nieuwe houten vloeren drenthe zorgen ervoor dat de oude panden drents blijven, en dat oude tradities blijven bestaan.