Terug

Houten Vloeren Leggen met behulp van Spanveren, Lijm, Dampfolie, Vochtscherm, Vellingkant, V-groef en Ondervloer

Er zijn een aantal dingen waar wij u even op willen attenderen als u een Houten vloer gaat leggen. Wat is/zijn Spanveren, Lijm, Dampfolie, Vochtscherm, Vellingkant, V-groef en Ondervloer. Dit zijn vragen die u zich waarschijnlijk afvraagt als u een houten vloer wilt gaan leggen. Spanveren, Lijm, Dampfolie, Vochtscherm, Vellingkant, V-groef en Ondervloer zijn attributen die u nodig heeft voor het leggen van een vloer. De vellingkant en V-groef zijn een zicht randje tussen 2 planken in. Als uw wilt weten wat spanveren, lijm, dampfolie, Vochtscherm, Vellingkant, V-groef en ondervloer zijn moet u onderstaande maar eens lezen. Hieronder staat nuttige informatie voor het leggen van houten parket vloeren. Is de beton vloer vlak en stevig? een kuiltje is minder erg dan een bultje. Met een rechte lat, of waterpas kunt u meten hoeveel hoogte verschil er in de vloer zit. Het mag wel een beetje zijn, maar niet teveel. wat is teveel, en wat kan nog? Gaat u een laminaatvloer leggen dan moet het hoogte verschil heel klein zijn. Als de laminaatvloer inveert, wanneer u er overheen loopt zal op den duur de klik verbinding kapot gaan. Een Houten vloer is sterker en zal minder gauw kapot gaan als hij een beetje veert. Daarnaast kunt u natuurlijk sowieso geen verende vloer willen hebben, of u vindt dat niet erg dat hij veert. Een vloer beton die geleidelijk afloopt hoeft technisch gezien bij het leggen geen problemen op te leveren!

Zwevend leggen, de vloer wordt niet vastgemaakt aan de betonvloer!
U moet een vochtscherm plaatsen als u zwevend gaat leggen. Zorgt u er wel voor dat uw kruipruimte geventileerd is. In de winter kan het verstandig zijn de ventilatie weer dicht te doen. De ondervloer kan gelegd worden. Er zijn vele ondervloeren, laat u door een deskundige adviseren. De ondervloer moet niet verend zijn. Sommige ondervloeren helpen het loop geluid en/of het geluid naar de buren te verminderen, andere ondervloeren zijn ook warmte isolerend.

Eerste rij uitlijnen, meestal langs de langste rechte wand met afstandsblokjes. Houdt altijd een zwelruimte vrij tussen de muur en de vloer, hier worden bij een houten vloer de spanveren in geplaatst.
Een laminaat heeft een klikverbinding, er worden dus geen spanveren gebruikt en ook geen lijm!
Bij een houten vloer worden alle kopse kanten verlijmd met 3D lijm (witte Houtlijm)!

Bij een houten vloer worden de spanveren op de lange kant geplaatst om de circa 80 centimeter. Een vloer werkt alleen in de breedte en niet in de lengte. Laat tussen de kopse kanten en de muur ook altijd een beetje ruimte vrij, zodat de vloer niet gaat klemmen tegen de muur als de vloer gaat werken. Een laminaat vloer werkt Rondom! Rondom dus zwelruimte vrijlaten.
De afstandsblokjes worden verwijderd na het plaatsen van de vloer, tegelijkertijd worden de spanveren geplaatst.
De vloer ligt dan op spanning en kan werken. De vloerdelen worden echter tegen elkaar aangedrukt en zullen weinig naden vertonen. Zeker als u de luchtvochtigheid tussen de 50% en 65% houdt. De zwelruimte wordt afgedekt met een opstaande- of vlakkeplint.
Er zijn meerdere manieren om de vloeren zwevend te leggen! gaat u leggen, dan kunt u ons altijd advies vragen.

 

Houten vloer Verlijmd leggen op beton
Beton vloer moet stevig, vlak en niet poreus zijn.
bij verlijming op de beton vloer gelden voor de verschillende soorten houten en laminaat vloeren verschillende regels. De kruipruimte moet echter geventileerd zijn. In de winter kan het verstandig zijn om de ventilatie venster te sluiten Dit ivm condensering tegen de onderkant van de betonvloer.

Massief houten vloer
over het algemeen is het verstandig om een tussenvloer te monteren. Deze tussenvloer kan zijn een spaanplaat, of een mozaik eiken tussen (onder) vloer. de spaanplaat wordt gelijmd op de betonvloer met speciale lijm. Daarboven op wordt de houten vloer gelijmd met speciale lijm. Houdt rondom zwelruimte vrij.

Multiplank (lamelparket)
De meeste multiplanken kunnen rechtstreeks verlijmd worden op de betonvloer. Een multiplank "werkt" minder doordat de plank minder reageert op het toe- en afnemen van de luchtvochtigheid. Het is belangrijk om ook bij de multiplank zwelruimte vrij te laten tussen de multiplank en de muur. De zwelruimte wordt weer afgedekt met een opstaande- of vlakkeplint.

Laminaat
Laminaat werd tot circa het jaar 2000 verlijmd op de betonvloer. Dit gebeurt niet meer! De laminaatvloeren wordt aan elkaar gelegd door middel van een klikverbinding.

 

 

Houten-, Parket, Tapis-, Multiplank-, of laminaat vloeren leggen is een vak! U heeft echter voor de ene vloer meer vakkennis nodig om hem goed te leggen dan bij de andere vloer. Holtzvloeren legt al meer dan 10 jaar vloeren. In die tijd is een enorme kennis opgebouwd. Kennis en ervaring is de sleutel voor het op de juiste manier leggen van vloeren. Veel klanten willen zelf de vloer leggen. Veel klanten zijn handig en hebben vaak zelf al eens een vloer gelegd. Met een beetje hulp van onze zijde lukt dat over het algemeen heel goed. De meeste klanten weten welke vloer ze zelf kunnen leggen en welke niet.
Toch is het altijd opmerkelijk dat mensen wel een laminaat vloer durven te leggen en niet een houten vloer. Wij denken dat een houten vloer vaak makkelijker te leggen is dan een laminaatvloer. Dit heeft te maken met de breekbaarheid van laminaat. Een verkeerde klap op de kopse kant en u heeft schade die niet meer te herstellen is. Met het leggen van houten vloeren heeft u daar veel minder kans op!
Met een goede decoupeerzaag kunt u de meeste vloeren zelf leggen. Er zijn echter natuurlijk vele vloeren die u beter zelf niet kunt leggen als u er geen ervaring mee heeft. Te denken valt aan te verlijmen vloeren, vloeren verlijmd op vloerverwarming, visgraatvloeren en andere figuurvloeren, tapis vloeren, en vloeren die gelegd moeten worden in ingewikkelde ruimtes. Met ingewikkelde ruimtes bedoelen we ruimtes met schuinlopende wanden, of vele kamers die op elkaar aansluiten, ruimtes met opstapjes etc.

U kunt uw vloeren altijd door ons laten leggen, wij leggen ook in Groningen!
U kunt uw vloeren altijd door ons laten Onderhouden, ook in Groningen!
Wij leggen, onderhouden en leveren regelmatig houten vloeren in Groningen!

Vraag voor de voorwaarden een van onze medewerkers in de showroom. U kunt ons ook bellen of mailen.

We kunnen natuurlijk altijd vrijblijvend een offerte doen!
U bent van harte welkom in onze showroom in Haren (Gn)