Terug

Houten Vloer, Parket, Multiplank en Geluidsisolatie

Geluid bestaat uit luchttrilling. Geluid is prima behalve als geluid overlast veroorzaakt. In Nederland waar we dicht op elkaar wonen en waar de zeer veel woningen een slechte Geluidsisolatie hebben in de huizen zelf en naar de buren is geluid overlast een zeer veel voorkomend probleem.
Veel geluidsoverlast ontstaat door loopgeluid op harde vloeren. Onder harde vloeren verstaan we in het algemeen, de houten vloer, de parket vloer, de multiplank, de laminaatvloer en de tegelvloer. Tot een jaar of twintig geleden lag er in veel huizen tapijt, en vloerbedekking. De geluidsisolatie van vloerbedekking is veel groter dan van bijvoorbeeld een houten parket vloer of multiplank. De laatste twintig jaar heeft laminaat een enorme verkoopstijging doorgemaakt, evenals de houten vloer, parket en multiplank. Om het geluid van de harde vloeren toch te dempen is een ondervloer nodig die stevig en toch ook zoals tapijt een zachtere structuur heeft.
Er zijn inmiddels enorm veel goede oplossingen bedacht door vele fabrikanten.
Het bouwbesluit heeft geluidsnormen gesteld in nieuwbouwwoningen voor geluidsisolatie naar de beneden buren. Dit is de zogenaamde 10 db norm. De 10 db norm staat voor een geluidsisolatie die een ondervloer moet hebben als er een laminaat-, parket-, houten- of multiplankvloer wordt geplaatst in het appartement of bovenwoning. Deze vloer moet een certificaat hebben van een goedgekeurd testlaboratorium. Meestal is dit TNO.

Wilt u een houten vloer, parket, multiplank of laminaat vloer aanschaffen en u woont in een appartement of bovenwoning en u heeft te voldoen aan de wettelijke 10 db norm (Staat vaak ook in het reglement van de vereniging van eigenaren of de koopovereenkomst) informeer de verkoper hier dan van. Als de verkoper u een ondervloer aanraadt dan kunt u deze ondervloer zelf op de juistheid controleren.  Dit kunt u eenvoudig doen.

  • Kijk naar het soort vloer dat u heeft 
  • Kijk naar de dikte van de vloer

Is het bijvoorbeeld een laminaatvloer dan moet op de ondervloer staan dat de TNO 10 db norm geldt voor laminaatvloeren. Vervolgens moet u kijken naar de dikte van de vloer. Het TNO certificaat moet gelden voor de dikte van het laminaat.

In de meeste gevallen is het makkelijk door uzelf te beoordelen of de aangeboden ondervloer voldoet aan de aan u gestelde 10 db norm. Sommige gevallen zijn moeilijker dan andere gevallen. Vraagt u stevig door en u zult er achterkomen of de verkoper u de juiste informatie geeft. Als u het niet vertrouwd belt u een ander bedrijf op voor een second opinion. U kunt Holtzvloeren altijd mailen of bellen.

Let bij de installatie van de harde vloer en ondervloer in uw appartement of bovenwoning op contact geluid. U kunt een ondervloer met de juiste geluidsisolatie monteren, maar als u een plintje vast op de vloer spijkert of plakt en dit plintje maakt contact met de muur, dan geeft de vloer contactgeluid door. Uw 10 db norm gaat u niet halen. De buren zullen alsnog geluidsoverlast ontvangen.

Heeft u geen last van de 10 db norm, maar wilt u voor uzelf een geluidsisolerende ondervloer dan hoeft er geen TNO certificaat bij geleverd worden. U heeft dan meer keus en de prijs is meestal lager. Er zijn ook nog veel ingrijpender geluidsisolerende ondervloeren zoals fermacell Estrich platen.

U kunt Holtzvloeren altijd vragen naar informatie en tips. Wij leveren alle mogelijke ondervloeren en alle mogelijke houten parket vloeren, multiplank en laminaat vloeren. Ook verzorgen wij alle onderhoud, renovatie en reparatie voor u.

Klik hier voor ons gehele assortiment