Terug

Hout Informatie, Witte Esdoorn Acer Rubrum A. Aceraceae

Beschrijving
Het Spinthout is wit tot grijswit. Kernhout oogt licht tot donker rood-bruin en kan soms een zweempje paars, grijs of groen bevatten. De draad is meestal recht en verfijnd. De tekening kan ook golvend en warrig zijn op sommige delen. Mergvlekken komen voor in de Witte Esdoorn.

Eigenschappen
Wit esdoornhout is zachter dan sommige andere Esdoorn soorten. Het Hout laat zich goed stoombuigen, maar heeft een lage slijtheid en schokweerstand. De buigsterkte is gemiddeld te noemen. Bewerking kan handmatig, omdat het niet heel hard is is schaven, spijkeren en boren goed mogelijk uit te voeren met de hand.

Drogen
De Witte Esdoorn kan inwendige scheuren vertonen bij droging. Het hout droogt langzaam en goed. Soms ontstaan blauwe en paarse vlekken.

Duurzaamheid
Het kernhout is minder duurzaam dan ander esdoorn of andere houtsoorten. Het kernhout laat zich moeilijk behandelen met beschermmidden zoals impregneer, olie, lak, beits etc.

Toepassingen
Muziekinstrumenten, huisvloeren, meubels, kasten, binnenafwerkingsmateriaal, laadbakken voor vrachtauto's en bestelbussen. Het hout wordt ookwel tot triplex geschild.

Gezondheidsrisico's
Stof kan de longen aantasten


Groeigebied
Canada en Oost Verenigde Staten

 


Hoogte

  15-35 m

Diameter

 0,85 m