Terug

Hout Informatie, Paarde Kastanje Aesculus Hippocastanum

Beschrijving
Wilde Kastanje, Witte Paardekastanje

Roomwit of gelig is de kleur van het kernhout. Als de boom vroeg in de winter wordt geveld, kan het hout zeer wit zijn. Dit terwijl later gevelde bomen geel tot lichtbruin hout hebben. Er is vrijwel geen kleurverschil tussen binnenhout en spinthout. Het hout heeft een kruisdraad, of een spiraalvormige of golvende draad met gelaagde stralen die vaak een golvend of vlekkenpatroon vormen op het langsvlak. Het hout is fijn en effen van nerf
Soorterlijk gewicht 510 kg/m3

Eigenschappen
De Paardekastanje heeft een lage stijfheid en buigsterkte, maar kan goed onder stoom worden gebogen. De druksterkte is gemiddeld. het hout kan gemakkelijk machinaal en met de hand worden bewerkt en stompt snijvlakken slechtes weinig af. Lijmen, schroeven en spijkeren gaan gemakkelijk, net als schaven. 

Drogen
De Paardekastanje droogt snel en gemakkelijk zonder kwaliteitsverlies, maar is onderhevig aan vervorming en kopscheuren. Het werkt weinig in gebruik.

Duurzaamheid
Het is slecht bestand tegen rotting door schimmels en het spinthout is gevoelig voor houtworm. Het kernhout, dat dederfelijk is, kan goed worden geimperteerd.

Toepassingen
Meubelen, schrijnwerk, binnenhoutwerk, keukenvoorwerpen, voedselhouders, manden, kisten, fruitrekken en draaiwerk. Voor afwerk van in het zicht springende decoratie is het ook erg geschikt.

Gezondheidsrisico's
Onbekend

Groeigebied
Europa VK, verwante soorten ook in VS.

Hoogte

  22 m

Diameter
0.6 m