Terug

Hout Informatie, Gewone Esdoorn Acer Pseudoplatanus

Beschrijving
Het spinhout wordt niet duidelijk begrensd. Het binnenhout is roomwit of geel wit en wordt onder invloed van licht goudbruin. De Esdoorn heeft een vlam tekening.

Eigenschappen
De buig- en druksterkte is gemiddeld. Het is flexibel en laat zicht goed buigen met behulp van bijvoorbeeld stoom. Blandvlekken kunnen makkelijk onstaan wanneer met beitels, messen, zagen, boren, freesjes wordt gewerkt aan het hout.

Drogen
Het hout droogt goed in droogkamers, Natuurlijke droging is lastiger. Door snel drogen blijft de witte kleur behouden. Langzaam drogen levert een bruinroze verweerde kleur op. In het kernhout kunnen tijdens het drogen ringscheuren ontstaan en er kunnen waternesten voorkomen. Werking in gebruik ontstaat weinig.

Duurzaamheid
De Esdoorn vergaat snel zonder bescherm behandeling. Insecten en houtworm kunnen makkelijk het hout in kruipen en schade aanrichten

Toepassingen
Meubels, Draaiwerk, Stelen, woningvloeren, slaapkamer, huiskamer, zolder etc. Bestek, rollen en spoelen voor in de industrie. Deze gewone esdoorn wordt ook gebruikt voor decoratief fineer werk. De fiddleback van de viool, wordt vaak van deze houtsoort gemaakt.


Gezondheidsrisico's
Niet bekend

Groeigebied
Midden Europa en Zuid Europa, Verenigd Koninkrijk en West Azie. Het wordt ook aangeplant in Amerika

 
Hoogte

  31 m

Diameter
tot 2 meter