Terug

Hoe lang gaat een laminaat houten parket vloeren van Eiken, Grenen of Tropische hardhoutsoorten mee? Holtz geeft hier info!

Beschermende omstandigheden
Een houten parket vloer kan van vele houtsoorten gemaakt zijn, eiken, grenen of tropische hardhoutsoorten.
wat goed is om te weten is dat houten vloeren in huis of een andere ruimte liggen waar het droog is en waar ventilatie is. Hierdoor is de kans op het rotten van hout heel klein, mits dus de vloer op de juiste wijze is gelegd.
Een houten parket vloer is goed gelegd en zal niet gaan rotten als de ruimte goed geventileerd is waarin de vloer ligt. In de meeste woon- en gebruiksruimtes is dit geen enkel probleem. Een vloer wordt aan de onderkant, voordat hij gelegd wordt, beschermd tegen optrekkend vocht als er een kruipruimte is. Is de de bestaande betonvloer op het zand gestort dan wordt ook voor het leggen een vochtscherm aangebracht. Van beneden af is de kans op intrekken van vocht gering en aan de bovenkant is er ventilatie. Let er wel op als u een kruipruimte heeft dat deze goed geventileerd is, anders kunnen de houten draagbalken, mits deze aanwezig zijn, gaan rotten. Voor laminaat gelden dezelfde voorzorgsmaatregelen. Vooral te veel vocht is funest.

Massief houten vloerdelen

Als de vloer goed gelegd is zal hij gebruikt gaan worden. Bij normaal gebruik zult u de vloer niet aflopen. Bekend zijn de traptreden van kerken. Deze zijn vaak ingesleten, maar zijn ook al vele eeuwen oud. Het traplopen is bovendien een veel zwaardere aanslag op hout dan wanneer er over heen gelopen wordt. Zelfs een vuren vloer van relatief zachthout zult u niet aflopen. De lak, hardwax(olie) of was laag is vaak na 5 tot 10 jaar toe aan een schuurbeurt. De massiefhouten vloer zal ongeveer een halve milimeter afgeschuurd worden door iemand die goed kan schuren. U kunt de vloer dus makkelijk 6 keer schuren. Als er heel goed en zuinig wordt geschuurd kan het nog wel veel vaker. De massieve plank kan dus heel lang mee, makkelijk 40 jaar. Hoe harder het hout hoe langer het mee gaat.  Massief hout wordt gemaakt van bijvoorbeeld eiken, grenen en tropische hardhoutsoorten.
Tapis visgraat vloeren gaat even lang mee als massiefhouten vloeren. Ondanks dat tapis vaak 6 tot 9 mm dik is. Een massief houten plank kun je ook niet oneindig afschuren. Na 6 tot 8 mm kom je namelijk op de veer en groef uit. 
Multiplank, lamelparket, duoplank, topfloor, combiplank etc.
Deze vloeren zijn opgebouwd met een onderlaag, of lagen en een toplaag. Hierbij kan in het algmeen gesteld worden dat een toplaag van circa 2 mm ongeveer 10 tot 15 jaar meekan. Daarna is het moeilijk te voorspellen hoelang de vloer nog meekan. Dit heeft heel erg met het gebruik te maken en de afwerking die op de vloer is aangebracht. Heel vaak is het vloerhout nog prima in orde, maar is de lak of olie laag versleten. Als de lak of olie laag is versleten kan de vloer geschuurd en geolied worden. Het is soms een beetje lastig om een vloer met een hele dunne toplaag (2 mm toplaag) te schuren omdat de plank vaak in het totaal dun is, vaak 1cm dik. De plank is niet zo stabiel en bij het bewerken met een zware schuurmachine kunnen de planken verbuigen en schuiven. Het resultaat is moeilijk te voorspellen. Opzich kan de toplaag makkelijk 20 tot 30 jaar mee mits het een hardhoutsoort is vergelijkbaar met eiken of als het eiken is.
Een multiplank of een vergelijkbare plank met een toplaag van 4 tot 6 mm kan gemakkelijk 40 jaar mee. De plank is over het algemeen 2 tot 4 keer te schuren en op nieuw te behandelen met lak of olie. Heeft u een lamelparketplank, dan is het soms niet mogelijk om hem te schuren, ondanks de toplaag van 3,5 tot 4 mm eiken. De opbouw van de lamelparket zorgt soms voor doortekening van de onderlaag in de toplaag als er een zware schuurmachine over de vloer gaat zeker als de tussenschotjes van polulierenhout is gemaakt.

Bamboe vloeren gaan ongeveer even lang mee als eiken vloeren. De hardheid en slijtvastheid is nagenoeg gelijk aan eikenhout. Bamboe wordt geleverd in massief, maar ook in de multiplank uitvoering, zelfs in tapis!

Laminaat kan bij normaal gebruik vaak zeker zolang mee als de laminaatfabrikant de vloer garandeerd.
Een gulden midden weg wat betreft levensduur is de volgende:

indien de laminaat vloer is gemaakt op hdf gaat een:
6mm gegarandeerd 5   jaar mee,
7mm gegarandeerd 10 jaar mee,
8mm gegarandeerd 15 jaar mee,
9mm gegarandeerd 20 tot 25 jaar mee tot soms levenslang.

Dit alles bij normaal gebruik, tenzij anders is aangegeven op het laminaat(soms is intensief gebruik of licht commercieel gebruik ook gegarandeerd).

Bovenstaande informatie is een richtlijn. Heeft u een product waarvan u niet weet hoelang het mee gaat, vraag het Holtz. Wellicht kunnen wij u specifieke informatie verschaffen.