Terug

Duoplank 

Onder de Duoplank, ook wel genoemd Multiplank, samengestelde plank, plank met toplaag, lamel plank, lamelparket of combi plank genoemd, verstaan wij een vloerplank met een massief houten top laag en een onderlaag van vaak multiplex. De toplaag is verlijmd op de multiplex. Deze verlijming zorgt er voor dat de plank niet veel werkt. Dit is een groot voordeel van de Duoplank. De uitstraling van de plank is vergelijkbaar met een volledig massief houten plank. De massieve toplagen worden veelal van Europees Eiken (vaak Frans Eiken) gemaakt. Dit is een hardhout die zeer duurzaam is en uitermate geschikt is voor vloerhout

De Duoplank heeft vier grote voordelen:

* Geschikt voor vloerverwarming.
* Weinig werking.
* Ecologisch verantwoord.
* Makkelijk zelf te leggen

Op de bestaande vloer (hout, beton, zandcement dekvloer etc.) wordt de Duoplank vloer verlijmd of zwevend gelegd. Semi verlijming met elastilon is ook mogelijk. Een verlijmde vloer wordt vastgelijmd aan de bestaande vloer. Een zwevend gelegde vloer ligt los op een tussen (onder-) vloer. Aan de zijkanten worden spanveren of softrubber strips geplaatst.

Het grote verschil tussen verlijmde vloer en een zwevend gelegde vloer is het volgende:

* Verlijmde vloer loopt stiller.
* Verlijmde vloer werkt minder (minder krimp en zwel werking).
* verlijmde vloer is duurder.

 

Holtzvloeren heeft een leg- en leveringsservice door heel Nederland

Meer informatie over onze Duoplank

Veel mensen vragen zich af wat een Duoplank is. De overige benaming worden ook wel gebruikt voor de Duoplank. Het wordt wel genoemd de combiplank, Duoplank, toplaagplank, lamelplank of samengestelde plank. Er wordt gesproken van een plank. Met een plank bedoelen we dat de houten vloer een bepaald uiterlijk heeft. Onder plank wordt verstaan een vloerdeel dat gemiddeld 1.80 lang is en varieert in breedte. De variatie in breedte loopt van 10 cm. tot 60 cm. breed. De dikte van de planken is in Nederland vaak 20 mm. In andere landen zoals Duitsland en vele andere Europese landen is de dikte van de plank vaak 15 mm. De bandbreedte van de dikte loopt van 10 mm. tot 24 mm. De planken zijn over het algemeen voorzien van veer en groef. Ook wel mes en groef genoemd. De veer en groef zijn hulpmiddelen om de vloerdelen (planken) beter bij elkaar te houden als de vloer gelegd is. Aan de ene kant van de plank zit een strookje van ongeveer 5 mm dik dat uitsteekt. Aan de andere kant van die zelfde plank zit een groef van ongeveer 5,5 mm. Als de vloer gelegd wordt schuift de ene plank in de ander enzovoort. De plank kan zodoende niet omhoog ten opzichte van de plank waarmee hij verbonden is. Dezelfde verbindingen zitten ook aan de uiteinden van de planken. De multiplank heeft een onderlaag en een toplaag. De toplaag is de zicht- en gebruik kant. Als de vloer gelegd is zie je alleen dit hout. De toplaag kan gemaakt zijn van Duoplank eiken, Duoplank grenen, Duoplank jatoba, Duoplank essen, Duoplank scuperia, Duoplank teak, Duoplank hevea, Duoplank Zwarte Kabbes etc. De meeste gebruikte houtsoort voor de Duoplank is eiken. De onderlaag is van multiplex, of een andere plex achtig materiaal etc. Het materiaal is stevig en werkt niet. Bij sommige soorten Duoplanken bestaat de onderlaag uit meerdere laagjes kris kras verlijmde triplex. Er zijn vele fabrikanten en ieder doet het op zijn eigen manier. De bedoeling van deze opbouw van de plank is dat de plank in de breedte nauwelijks werkt. Dit werkt daadwerkelijk en is tegelijkertijd 1 van de grootste voordelen van de multiplank ten opzichte van de massieve plank. De meeste Duoplanken zijn daarom ook geschikt voor op vloerverwarming.

Komt u gerust eens kijken in onze ruime Showroom. Naast Toplaag vloeren hebben we ook heel veel massief houten vloeren en laminaat in de Showroom staan.

Klik hier voor ons assortiment Duoplanken (Multiplanken)

Klikt u voor meer informatie over duoplanken bij u in de buurt op een van de onderstaande links: