Terug

Aankooptips Vloeren; Multiplank, Duoplank, Toplaagplank, Combiplank en Lamelparket

Hieronder worden een aantal algemene tips opgesomd voor iedereen die een nieuwe houten multiplank, duoplank, toplaagplank, combiplank, lamelparket, massieve, parket, tapis, bamboe of laminaat vloer wil aanschaffen of zijn of haar vloer wil repareren, renoveren, zelf leggen, laten leggen, olien, lakken, schuren en nog veel meer. Zie ook het kopje voorwaarden op de homepage voor nog veel meer informatie over houten vloeren en laminaat.

  • Referenties: Indien mogelijk vraag naar referenties van het bedrijf waar u naar toe gaat. Aangesloten bij CBW of andere branche organisatie zegt niet alles over de kwaliteit of garanties
  • Garantie: Vraag naar de garantie voorwaarden. Belangrijkste garantie moment is het arriveren van het hout bij u in huis en eventueel als u de vloer laat leggen, de oplevering van de vloer. Hout is een produkt dat zeer robuust is. Heel vaak hoeft u geen problemen te verwachten als alles netjes is aangekomen gelegd. Zeker als u bij een gerenormeerd bedrijf koopt. De zogenoemde cowboys onder de vloeren bedrijven opereren nog steeds. Krijgt u onwaarschijnlijk lage prijzen te horen voor vergelijkbare produkten bij andere bedrijven, dan is het zaak extra voorzichtig te zijn. Er zijn bedrijven die afgekeurde partijen gewoon verkopen voor de 1e kwaliteit!
  • Appartementen en Vloeren: Houten vloeren en laminaat in een appartement! Kan dat? Dat kan, let voor aankoop vooral op de geluidseisen die mogelijk gesteld zijn. Klik hier voor meer informatie!
  • Hout "werkt"! Hout is hygroscopisch. Hout krimpt en zet uit door het toe- en afnemen van de relatieve luchtvochtigheid. Vraag de verkoper bij ieder produkt waar u interesse in heeft in welke mate de plank "werkt". Hoe groot kunnen de naden worden moet u even vragen. Heel vaak hebben mensen spookbeelden in het hoofd over naden. Deze naden ontstaan echter voor het grootste gedeelte door het niet goed leggen van de betreffende vloer. Hierdoor ontstaan naden die helemaal niet nodig zijn. Laat u uitleggen hoe de vloer volgens de verkoper gelegd moet worden. Klopt zijn verhaal. Check het op internet. klik hier
  • Ook in de Keuken? U wilt multiplank, duoplank, toplaagplank, combiplank of een lamelparket vloer overal leggen in huis, ook in de Keuken. Kan dit? In principe geldt dat geoliede vloeren met impregneerolie goed beschermd zijn tegen vocht en andere viezigheid. Olie stoot immers water af! De vloer kan dus ook in de keuken gelegd worden en ook in de hal. In de hal en bij andere ingangsdeuren wordt altijd wel geadviseerd om een ruime mat te nemen. Het meeste vocht en vuil wordt dan achter gelaten op de mat. Dit maakt het onderhoud van de vloer makkelijker. Veel vocht en veel zand zullen op termijn toch de vloer kunnen beschadigen. Houten vloeren worden ook vaak gelakt. Lak zet het hout dicht. De vloer is in principe beschermd tegen vocht en vuil. Let op: Polish uw lak om beschadiging van de lak te voorkomen. Als de lak is doorgesleten, zal er vocht in het hout kruipen. Dit vocht zal blaasjes onder de lak veroorzaken.
  • Lak, Olie, Was, Beits? Hout moet afgewerkt te worden. Niet om het te beschermen tegen houtrot, maar metname om de kleur egaal te houden. Olie zet de bovenkant van het hout dicht en laat een heel dun laagje op het hout achter dat transparant is. Hierdoor oogt de vloer zeer natuurlijk. Lak ligt in het geheel op de vloer. De uitstraling is iets minder naturel. Echter de nieuwste lakken komen zeerwel toe aan de wens tot het behoud van de naturele uitstraling van het hout. (Goede voorbeeld van deze lakken worden geleverd door Rigostep, Woca en Ciranova). Houten vloeren worden niet vaak meer afgewerkt met Was. Het is een zeer oude methode die zeker ook goed is, echter de vloeren zijn wel onderhoudsgevoelig. Is de vloer goed in de was gezet, dan is zij ook goed beschermd tegen vocht en vuil. het beitsen van de vloer is een manier om de basis kleur van het hout te kleuren naar eigen wens. De beits moet afgewerkt worden met een olie.
  • Houtkwaliteit/sorteringen: Vloerhout wordt door de bank genomen genormeerd in 3 klasses. A, B en C. Daarnaast heb je nog klasses die daarbuiten vallen zoals premier, 1-bis, D, Quartiers, Dosse, A/B, A/B/C, C/D. Grof weg bestaan de sorteringen dus uit een A, B en C klasse. A is rustig met kleine noestjes circa 2 cm diameter. B is gemiddeld druk, met noesten tot circa 3 à 4 cm in diameter. C is druk met redelijk wat kleurverschil, er kan spint hout in zitten en de noesten kunnen fors zijn tot aan een enkele opennoest aan toe.
  • Verlijmen of zwevend leggen? Mits de vloer op de juiste manier is gelegd mag je bij beid de systemen weinig problemen verwachten met naadjes. Wat is dan goed leggen. Een aantal basis punten moeten in de gaten worden gehouden. De houtenplank moet voldoende zwelruimte krijgen op de lange kanten. Een multiplank heeft minder zwelruimte nodig dan een massiefhouten vloer. de aan te houden zwelruimte is circa 1,5 tot 2,5 cm. De aan te houden zwelruimte is afhankelijk van het te gebruiken materiaal en de breedte van de ruimte. Massief hout werkt meer dan een multiplank. Hoe breder de ruimte hoe meer zwelruimte aan gehouden moet worden. Vanaf een bepaalde breedte is het niet verstandig om zwevend te leggen. Bij een massief houtenplank is dit circa 5 meter. Bij een multiplank is dit circa 8 meter breedte. Bij laminaat moet rondom voldoende zwelruimte worden aangehouden. Bij laminaat is de aan te houden zwelruimte minimaal 1 cm. Comfort is de grote scheidsrechter op het gebied van zwevend danwel verlijmd leggen. Een verlijmde vloer loopt stiller en stabieler dan een zwevend gelegde vloer. De meeste vloeren worden overigens zwevend gelegd. Een zwevend te leggen vloer is mee te nemen naar een volgend huis, een verlijmde niet. Heeft u vloerverwarming dan wordt geadviseerd om te verlijmen, dit ivm de doorgifte van warmte. De multiplank, duoplank, toplaagplank, combiplank en lamelparket vloer kan goed zwevend en verlijmd gelegd worden.
  • Vloerverwarming? Houten- en laminaatvloerdelen op Vloerverwarming? Houten, laminaat en bamboe vloerdelen kunnen prima gelegd worden op een beton vloer met een vloerverwarmingssysteem. Het vloerverwarmingssysteem moet dan wel bestaan uit verwarming dmv warm water door buizen in de betonvloer te laten stromen. Er zijn uiteraard een aantal zaken waar op gelet moet worden. Omdat vloerverwarming een warmte bron is moet goed opgelet worden op de temperatuur die de betonvloer aan het oppervlakte maximaal mag worden. Dit is 27 graden celcius. De installateur moet deze maximale warmte afzekeren. Daarnaast moet bij het gebruik door de klant gelet worden op een aantal gebruiks voorschriften. De belangrijkste zijn dat het regelen van de temperatuur altijd geleidelijk en niet in 1 keer te veel moet verhoogd of verlaagd. 's Nachts laat u de temperatuur op de zelfde temperatuur staan als overdag. Dit is rendement-technisch het verstandigst. Vloerverwarming geeft een zeer aangename warmte afgifte die niet goed te vergelijken is met radiatoren. Er zijn vaak veel vragen over het regelen van de warmte. In de praktijk blijkt het zeer makkelijk in gebruik en zeer aangenaam. Klik hier voor meer tips. De multiplank, duoplank, toplaagplank, combiplank, en lamelparket kunnen goed gelegd worden in combinatie met vloerverwarming.